FaulknerBrowns architects, Sportcampus Zuiderpark, The Hague
Svetski projekti, Zelena gradnja

Ovako izgleda energetski održiv sportski kampus u Hagu

Smešten u srcu haškog Zuiderparka, novi sportski kampus predstavlja kombinaciju prostora za edukaciju, sportske aktivnosti, izučavanje sporta i održavanje raznih društvenih događaja.

Prema projektu koji potpisuje biro FaulknerBrowns Architects, u Hagu je sagrađen sportski kompus koji će pored grada koristiti i Univerzitet primenjenih nauka kao i Regionalni centar za obuku Mondrijan. Opština Hag procenila je da bi izgradnja ovakvog projekta bila od izuzetnog značaja za region, počevši od ideje da je razvoj sporta neophodan za razvoj zdravije društvene sredine.

Zakrivljenost objekta stvara percepciju da se ivice zgrade povlače u daljinu, što minimizira njenu pravu veličinu.

Izgradnja ovog objekta koštala je 50 miliona evra, a celokupna površina kampusa zauzima oko 33.000 kvadratnih metara.  Budući da sam Zuiderpark važi za lokaciju od nacionalnog značaja, zgrada je dizajnirana tako da naglasi istorijski identitet okruženja.

Dizajn zgrade poštuje identitet okruženja

Zakrivljenost objekta stvara percepciju da se ivice zgrade povlače u daljinu, što minimizira njenu pravu veličinu. Najveći unutrašnji prostori nalaze se na stražnjoj strani kampusa, što omogućava značajno smanjenje visine na prednjoj strani gde se nalaze zone za edukaciju i ostale prostorije.

Ova dinamična traka od inoksa menja boju u skladu sa bojama prirodnog okruženja, to jest, odražava vremenske uslove.

Lajtmotivi ovog projekta svakako su pokret i aktivnost, u kojima su arhitekte našle direktnu inspiraciju. Pokret u arhitekturi objekta ogleda se u njegovoj fluidnosti i elevaciji. Zakrivljeni oblik stoji na „postolju“ od montažnih betonskih panela, dok se gornji deo elevacije pruža poput metalne trake, a zapravo je izgrađen od sjajnog inoksa. Ova dimanična traka menja boju u skladu sa bojama prirodnog okruženja, to jest, odražava vremenske uslove.

Prostrani enterijer sportskog centra

U okviru kampusa se nalazi velika sala za gimnastiku, sala za sportove na pesku, velika sportska arena za gledaoce, višenamenska sportska hala, kao i veliki broj manjih prostorija za edukaciju.

Sala namenjena sportovima na pesku je posebno zanimljiva jer sadrži šest terena za odbojku i dva mala fudbalska terena. Specijalno konfigurisan sistem za održava pesak na idealnom nivou vlage kako bi sprečio pomeranje čestica prašine u zatvorenom okruženju.

Energetska održivost kampusa

Opština Hag trenutno radi na ambicioznom planu da do 2040. postane potpuno klimatski neutralna, a odatle je i potekao zahtev da kampus bude projektovan kao ekološki efikasan. Zbog toga je zgrada je dizajnirana tako da bude maksimalno moguće izolovana kompaktna.

Krov od 20.000 kvadrata pokriven je sa preko 15.000 kvadratnih metara zelenog seduma koji služi za regulisanje tolote. Na krovu se takođe nalaze i fotonaponski solarni paneli za generisanje energije, kao i solarni korektori koji proizvode toplu vodu za tuševe. Energiju koja se generiše od krova dopunjuje sistem za grejanje i hlađenje putem duboko bušenih bunara.

Krov od 20.000 kvadrata pokriven je sa preko 15.000 kvadratnih metara zelenog seduma.

Predviđeno je da se u kampusu Zuiderpark od sada održavaju skoro sve značajnije sportske manifestacije. Kampus će ujedno postati i dom nekolicini lokalnih sportskih klubova.

Grafičke podloge

Foto: Scagliola Brakkee, Hufton+Crow, Arjen Schmitz

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *