Lideta Market u Adis Abebi po projektu Vilalta Studio; Foto: Gonzalo Guajardo
Aktuelno

Kako čitati afričku arhitekturu – Primer Adis Abebe

Od Hajsla Selasija do Abija Ahmeda! Saznajte na koji način je arhitektura menjala živote stanovnika prestonice i odražavala promene u etiopskoj politici.

Predavanje „Kako čitati afričku arhitekturu – primer Adis Abebe, glavnog grada Etiopije, kao simbola moći od Hajla Selasija do Abija Ahmeda“ predavačice dr Hane Rubinkovske Aniol biće održano u četvrtak, 25. aprila u 18 časova u Muzeju afričke umetnosti (MAU) u Beogradu.

Predavanje se održava na engleskom jeziku, organizuje se u saradnji sa Poljskim institutom u Srbiji, a ulaz je besplatan.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Predavanje o afričkoj arhitekturi održaće se u MAU

Glavni fokus biće na tome kako struktura grada prenosi političku poruku, te kako se ona menjala tokom decenija.

Otkako je osnovan krajem 19. veka, glavni grad Etiopije, Adis Abeba, značajan je simbol moći. Njegova istorija i značenje danas u političkom, društvenom i ekonomskom životu vredne su referentne tačke za istraživače etiopske istorije, društvenih i političkih pitanja.

Cilj prezentacije jeste analiza nekih primera urbanističkih i arhitektonskih rešenja predloženih tokom decenija, kao i uloge koju su ona imala za stanovnike prestonice. Takođe, biće napravljen i osvrt na načine na koje arhitektura odražava promene u etiopskoj politici. Glavni fokus biće na tome kako struktura grada prenosi političku poruku, te kako se ona menjala tokom decenija.

Poljska predavačica

Gostujuća predavačica dr Hana Rubinkovska Aniol, je istoričarka Afrike i profesorka na Katedri za afričke jezike i kulture Fakulteta za orijentalne studije Univerziteta u Varšavi, a trenutno i zamenica predsednika Poljskog afričkog društva.

Njeno naučno interesovanje obuhvata i istoriju moderne Etiopije, posebno etiopsku političku kulturu, kao i teme simbolike i legitimizacije moći od kraja 19. veka do danas. Dr Rubinkovska Aniol istražuje ikonografske prikaze moći i prostora moći, kao i moć u prostoru.

Više informacija o programima može se naći na veb sajtu muzeja.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *