Kuća u Surduku koja koristi prednosti lokacije
Domaći projekti, Izdvojeno

Surduk House: Kuća iznad provalije s panoramskim vizurama ka Dunavu

Baš tamo gde se lesni profil kao odsečen survava ka reci smeštena je kuća sa bazenom i teniskim terenom sa nezaboravnim pogledom ka Banatu.

Postoji puno mesta na Dunavu koja plene pažnju prirodnim lepotama. Međutim, samo je jedno mesto na ovoj reci koje izgleda toliko dramatično, a u isto vreme očaravajuće da nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

U pitanju je Surduk kod Stare Pazove, mesto koje je dobilo ime po turskoj reči za provaliju i to zato što se na kraju sela zaista i nalazi jedna.

Baš tamo gde se lesni profil kao odsečen survava ka Dunavu, koji je oko pedesetak metara niže, smeštena je porodična kuća Surduk House po projektu arhitekata Milana Vujovića i Aleksandra Šavikina, koja u potpuno koristi prednosti lokacije.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Surduk House se prostire na 585 kvadrata

Poput rama kuća objedinjuje vizuelne, ambijentalne, geo-morfološke i metafizičke kvalitete lokaliteta.

Čitav koncept objekta i uređenje mikro-ambijenta podređeni su specifičnoj poziciji i orijentaciji mesta. Panoramski pogled ka istoku, Dunavu i Banatu sastavni je deo prostorne kompozicije.

“Kuća koja je projektovana uz primenu svedene palete arhitektonskih elemenata predstavlja simbolički artikulisanu temu rama koji objedinjuje i sistematizuje vizuelne, ambijentalne, geo-morfološke i metafizičke kvalitete lokaliteta.” – kažu arhitekte za naš portal.

Rešenjem je ostvareno 47% zelenih površina

Otvorenost ka Dunavu

Na parceli od 4.143 m2 projektovana je dvoetažna kuća za povremeno stanovanje od 585 bruto kvadrata.

Prizemlje programski formiraju dnevna soba, povezana sa kuhinjom i trpezarijom, sa izlazom na natkrivenu terasu. U prizemlju je takođe smešten manji objekat, povezan s porodičnom kućom, koji uključuje toalet, tuš i ostavu, kao i letnju kuhinju.

Prostor dnevnog boravka u potpunosti je orijentisan ka Dunavu. Veliki klizni portali se prostiru celom dužinom fronta, omogućavajući dnevnom boravku da se u potpunosti otvori ka spoljašnjem prostoru.

“Na ovaj način se spoljašnji prostor, kome pripadaju bazen i letnja kuhinja, integriše sa unutrašnjim, formirajući jedinstvenu celinu.” – kažu arhitekte za naš portal.

Pogled ka Dunavu

Bazen i teniski teren

Korišćenjem iste završne obrade poda u prizemlju i na palubi bazena, dodatno se naglašava ta povezanost, ali i olakšava održavanje.

Otvorenost prostora se akcentuje i na samom ulasku u kuću, jer su velika pivot vrata postavljena paralelno staklenom zidu, tako da se odmah sa ulaza u kuću otvara vizura prema Dunavu.

Osim bazena, za razonodu je u okviru projekta projektovan i teniski teren.

Iz svakog ugla soba na spratu uživa se u panoramskoj vizuri prema Dunavu.

Na spratu se nalazi privatna, noćna zona u okviru koje su projektovane četiri spavaće sobe sa garderoberima i kupatilima. Sobe su postavljene tako da svaka ima izlaz na terasu. Ovde su, takođe, korišćeni prozori koji se prostiru od poda do plafona i koji omogućavaju da se iz svakog ugla sobe uživa u panoramskoj vizuri prema Dunavu.

Noćni izgled kuće

Kamen i drvo

Oblikovno na fasadi dominiraju dve celine koje stvaraju dinamiku. Kolorit je sveden, monohromatski, osim u zonama u kojima se dodaje drvena obloga, dok se na nivou prizemlja uvodi druga boja i materijalizacija kako bi se formirao postament kuće.

U materijalizaciji se smenjuju kontaktna i ventilisana fasada. Kontaktna fasada obrađena je kamenom oblogom. Ventilisane fasade su obrađene drvenom oblogom. Ograda je urađena od gabiona.

“Materijali koji su korišćeni u enterijeru su pretežno prirodnog porekla (kamen i drvo) i dodatno sugerišu na povezanost unutrašnjeg sa spoljašnjim prostorom.” – zaključuju arhitekte Milan Vujović i Aleksandar Šavikin za naš portal.

Kamen i drvo korišćeni su kako bi se kuća dodatno povezala sa prirodom

Grafički prilozi

Situacija
Osnove
Izgledi

Foto-galerija

Rešenjem je ostvareno 47% zelenih površina
Rešenjem je ostvareno 47% zelenih površina
Pogled ka Dunavu
Pogled ka Dunavu
Surduk House se prostire na 585 kvadrata
Surduk House se prostire na 585 kvadrata
Surduk House se prostire na 585 kvadrata
Surduk House se prostire na 585 kvadrata
Noćni izgled kuće
Noćni izgled kuće

Faktografija
ime projekta:

Surduk House

autori:

Milan Vujović, Aleksandar Šavikin; Studio: STUDIO ŠAVIKIN & ASMV

saradnici:

Slađana Aničić, Andrea Stanković

namena:

porodična kuća

lokacija:

Stara Pazova, Srbija

projekat:

2020.

realizacija:

2024.

bruto:

585 m2

parcela:

4.143 m2

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *