U 3D prikazu korisnik sam može da odredi parametre kao što su dimenzije i materijali proizvoda koji se prikazuje.
Izdvojeno, Softver

Budućnost arhitektonskog dizajna i vizualizacije je u onlajn okruženju

Onlajn 3D konfiguratori mogu da pomognu u prikazu svakog proizvoda kod kojeg je pogodno sagledati oblik i varijacije. Zato oni imaju velik potencijal za primenu u dizajnu, arhitekturi i građevinarstvu.

Način predstavljanja proizvoda je oduvek imao značajnu ulogu u nameri proizvođača da na najbolji način prenese informacije zainteresovanim korisnicima. Dok je ranije proizvod često predstavljan fizičkim uzorkom ili modelom, sa razvojem interneta, a posebno onlajn trgovine, alternativni digitalni tipovi prikaza zauzimaju vodeću ulogu. Digitalne fotografije ili renderi su danas uobičajeni i dostupni su u svakom onlajn katalogu i prikazu. Ponekad se u onlajn prodavnicama može naći i 3D prikaz, tako da korisnik ima mogućnost da sagleda proizvod sa svih strana i lakše doživi njegov oblik.

„Razvoj digitalnih tehnologija i tehnika u poslednjih par godina omogućio je podizanje prezentacije na još viši nivo – 3D prikaz u onlajn okruženju koji je i konfigurabilan, što znači da korisnik sam može da odredi parametre kao što su dimenzije i materijali proizvoda koji se prikazuje.“ – kaže za naš portal Bojan Tepavčević sa Departmana za arhitekturu i urbanizam pri Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Menjanje parametara omogućava poređenje raznih oblika i boja i pomaže korisniku da iskusi i odabere one koji mu najviše odgovaraju.

Korisnici su odlučivali za skuplje automobile (sa više dodataka) kada su koristili 3D prikaz nego kada su isti automobili bili prikazani samo putem 2D slike.

Onlajn 3D konfiguratori do sada su najviše primenjivani i automobilskoj industriji. „Audi je uveo ovaj način prezentacije 2018. godine. Statistika je pokazala da su korisnici imali 66% veću interakciju sa 3D konfigurabilim modelom kod kojeg su mogli da biraju boju i vide 3D model automobila sa otvorenim ili zatvorenim vratima nego kada su bile prikazane samo slike automobila.“ – kaže Tepavčević i dodaje zanimljivu činjenicu da su se korisnici odlučivali za skuplje automobile (sa više dodataka) kada su koristili 3D prikaz nego kada su isti automobili bili prikazani samo putem 2D slike.

Korisnik lakše donosi odluke

Onlajn 3D konfiguratori mogu da pomognu u prikazu svakog proizvoda kod kojeg je pogodno sagledati oblik i birati različite varijacije. Upravo zbog ove prednosti onlajn 3D konfiguratori imaju velik potencijal za primenu u dizajnu, arhitekturi i građevinarstvu. 3D prikaz visokog kvaliteta kod kojeg korisnik sam može da izabere dimenzije, parametre, materijal, boju i druge osobine nameštaja, elemenata enterijera ili eksterijera, fasadnih panela ili bilo kojih drugih arhitektonskih i građevinskih elemenata nudi brojne prednosti u odnosu na tradicionalne načine prikaza i za korisnika i za proizvođača.

Integracija u internet stranicu

Tim Centra za digitalni dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu jedan je od retkih u svetu koji se bavi razvojem i primenom onlajn parametarskih 3D konfiguratora u arhitekturi. Modeli se integrišu u običnu internet stranicu, tako da za njihovo korišćenje nije potrebna dodatna oprema, instaliranje posebne aplikacije ili prethodno znanje o 3D modelovanju, a korisnicima omogućava rad na parametarskom modelu. „Modeli se mogu okretati i sagledati sa svih strana i mogu da poseduju visok nivo realizma pri prikazu materijala.“ – kaže Tepavčević za naš portal.


Specifičan način modelovanja kroz parametarsko okruženje omogućava konfigurabilnost oblika i materijala koje određuje korisnik menjanjem parametara prema svojim željama. Kada završi konfiguraciju, korisnik može da preuzme model, opis proizvoda sa odabranim parametrima ili CAD crteže za sečenje na CNC mašini koji odgovaraju modelu koji je oblikovao. „Dodatna prednost za proizvođača je i to što onlajn okruženje beleži koje parametre korisnici najčešće biraju, te proizvođač takve informacije može pretočiti u strategiju razvoja dizajna proizvoda koji prati sklonosti i potrebe korisnika.“ – dodaje Bojan Tepavčević.

Primeri dizajna

Primeri izrađeni u okviru Centra za digitalni dizajn mogu se videti na stranici www.ddc-make.com. Primer dizajna nameštaja (link) pokazuje na koji način se na veb stranici može birati materijal ili model sofe. Virtuelni showroom za akustične panele (link) prikazuje na koji način se može birati različit oblik, boja i ambijent, broj i razmak elemenata dok se manipuliše u veb 3D okruženju, a zatim i kako se mogu automatski generisati crteži za sečenje.

Budućnost primene

Mnoge aplikacije i intelektualne i marketinške usluge se danas primarno oslanjaju na veb okruženje. „Ostaje nam da vidimo da li će brojne prednosti koje onlajn 3D veb konfguratori nude učiniti da oni postanu prioritet u prezentaciji proizvoda.“ – zaključuje Bojan Tepavčević.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *