Ceo stadion od lameliranog drveta; Rendering: MIR
Arhitektura

Stadion Zahe Hadid prvi je objekat ove vrste na svetu koji će biti izveden od drveta

Nakon što su 2016. godine otkriveni idejni planovi da novi dom fudbalskog kluba bude u potpunosti izgrađen od drveta, tri godine kasnije idejno rešenje je konačno odobreno.

Novi drveni stadion će činiti središnji deo projekta Eco park u engleskom gradu Glosterširu kojim se planira formiranje 100 hektara velikog sportskog i ekološkog „poslovnog parka“. Osim toga što će stadion postati novi dom kluba Forest Green Rovers, ponudiće i nove sadržaje lokalnoj zajednici.

Na predmetnoj lokaciji obezbediće se i prostor za dalje širenje energetske kompanije Ecotricity, čiji je osnivač takođe i predsedavajući kluba Forest Green Rovers. Razvoj Eco parka uključuje i predlog koji je usmeren na očuvanje prirode, kao i predlog razvoja javnog transportnog čvorišta.

Rendering: Negativ

Kao primarni građevinski materijal odabrano je lamelirano drvo, koje je veoma izdržljivo, sigurno, a pritom se može i reciklirati.

Fudbalski stadion, čiji za projekat potpisuju Zaha Hadid Architects, kada se izgradi biće prvi objekat ove vrste na svetu koji je gotovo u potpunosti izveden od drveta. Kao primarni građevinski materijal odabrano je lamelirano drvo, koje je veoma izdržljivo, sigurno, a pritom se može i reciklirati.

Rendering: Negativ

Karbonski negativan objekat

Prema predstavljenom projektu planirano je da se stvori što bolja veza između navijača i igrača, pa će prvi redovi tribina biti na samo pet metara od terena. Planirano je i da objekat ima fleksibilnu konstrukcionu šemu, da se vremenom može dodati još 5.000 mesta.

Planirano je i da objekat bude karbonski neutralan ili čak i negativan uz primenu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i da se na taj način pokaže da arhitektura objekta ovog tipa može biti i efikasna i lepa.

Rendering: MIR

Naravno, ni u ovoj drvenoj građevini ne može se bez betona i čelika. Ovi materijali biće iskorišćeni za pravljenje temelja, ali i tribina za sedenje. Ipak, sve ostalo sagrađeno je lameliranog drveta što do sada nije viđeno za objekat ove veličine.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *