Sky Tower visok 313 metara biće i dalje niži od CN Towera; Rendering: Hariri Pontarini Architects
Svetski projekti

Kristal na jezeru: Ovako će izgledati najviša stambena kula u Kanadi

Iako će Sky Tower biti značajno niži od 553 metra visokog CN Towera, ova luksuzna kula će ipak biti ubedljivo najviši stambeni objekat u Torontu ali i u celoj Kanadi.

Nova stambena kula nazvana Sky Tower visoka je skoro 313 metara i biće izgrađena u Torontu, prema projektu arhitektonske firme Hariri Pontarini Architects. Objekat od 95 spratova, će zajedno sa još dva objekta biti deo luksuznog stambenog kompleksa Pinnacle One Yonge.

Prvi toranj luksuznog naselja nazvan Prestige imaće 65 spratova i trenutno je u fazi izgradnje. Najviši objekat Sky Tower, čiji je projekat tek predstavljen, će imati čak 800 stambenih jedinica površine od 48 do 214 kvadratnih metara.

Nova panorama grada; Rendering: Hariri Pontarini Architects

Kula Sky Tower, sa zastakljenjima koji imitiraju formu kristala, promeniće panoramu grada.

Neboder Sky Tower, sa zastakljenjima koji imitiraju formu kristala, biće usidren na delu priobalja površine pola kvadratnih kilometara, koje je pod upravnom palicom kanadskog investitora Pinnacle International.

Prema rečima arhitekata, ovaj projekat bi trebalo da „poboljša urbanistički pejzaž“. Lokacija koja je u neposrednoj blizini CN Towera, sa svojim planiranim visokim objektima, sigurno će značajno promeniti panoramu grada gledano sa jezera Ontario.

Luksuzni stanovi, poslovni prostori i maloprodaje; Rendering: Pinnacle One Yonge

Park koji povezuje zgrade

U okviru projekta planirano je i pejzažno uređenje koje podrazumeva poboljšanje pešačkog i biciklističkog kretanja, kao i formirane javnog parka veličine 2,5 hektara i unutrašnjeg dvorišta koje će povezivati nove tri kule.

U podnožju kula nalaziće se i platoi organizovani na više nivoa i međusobno povezani staklenim atrijumima i širokim hodnicima. U ovim prostorima će se nalaziti maloprodaja ukupne površine 14.865 kvadratnih metara, kao i društveni prostor površine 4.645 kvadratnih metara i hotel sa kapacitetom od 250 soba. Sve tri kule raspolagaće sa gotovo 140.000 kvadratnih metara poslovnog prostora i 2.200 stambenih jedinica, piše Archpaper.

Najviša kula od drveta

Dok Sky Tower krči svoj put ka priznanju najviše stambene kule Kanade, mnogi objekti širom Toronta stiču slična priznanja. Tako je nedavno predstavljen digitalni model Sidewalk Labs, koji bi trebalo da postane najviša kula na svetu napravljena od drveta. Sa druge strane, kompanija Quayside je predstavila planove za izgradnju visokotehnološkog naselja, koje bi trebalo da čini niz održivih struktura za koje će projekte potpisati firme poput Snøhetta, Gensler, 3XN, Heatherwick Studios i drugi poznati arhitektonski biroi.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *