Asimetrični objekat od drveta; Foto: Marc Goodwin
Svetski projekti

Dvospratna asimetrična struktura od drveta za rad od kuće

Iako novi objekat deluje kao prilično jedinstven namenski prostor, on se vrlo lako može prilagoditi u gostinsku kuću ili čak postati budući dom njihove dece.

Par iz Helsinkija želeo je da radi od kuće, ali ne baš bukvalno iz svog doma, te su u neposrednom okruženju postojeće kuće, iz 60-tih godina prošlog veka, sagradili novi objekat od drveta.

Za te potrebe angažovali su lokalni Ortraum Architects, koji su za njih osmislili drveni studio u kom će moći da stvaraju muziku ali i keramičke proizvode. Osmišljeni radni prostor realizovan je u formi dvospratne asimetrične strukture, čija je ukupna površina 72 kvadrata.

Skulpturalna estetika

Ortraum Architects su projektovali objekat skulpturalne estetike, u kom je na spratu studio za komponovanje muzike, a na prizemlju je smeštena radionica za izradu keramike.

Iako novi objekat deluje kao prilično jedinstven namenski prostor, on se vrlo lako može prilagoditi u gostinsku kuću ili čak postati budući dom njihove dece, piše Dezeen.

Smicanje osnove sprata omogućilo je stvaranje male nadstrešnice nad ovom zonom.

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata

Ptičja kućica

U okviru projekta izveden je i dodatni objekat za decu, koji u formi kućice na drvetu služi kao njihova igraonica. Struktura simboličnog naziva „Ptičja kućica“ izvedena je prema crtežima devojčica koji prikazuju njihovu „kućicu iz snova“, a poseban detalj su srcasti prozori.

Struktura objekata izvedena je pretežno od lameliranog drveta koja će tokom vremena posiveti.

Struktura objekata izvedena je pretežno od lameliranog drveta koje je ostalo izloženo kako u enterijeru, tako i u eksterijeru. Na fasadi će tokom vremena doći do promene boje u sivo, te će se objekti još suptilnije uklopiti u svoje okruženje.

Formiranje nadstrešnice

Ulaz u radni prostor je u formi zastakljenih vrata, a smicanje osnove sprata omogućilo je stvaranje male nadstrešnice nad ovom zonom.

Objekat se solarnim panelima, a greje zahvaljujući toplotnoj pumpi koja opslužuje i stambeni objekat.

Odmah pri ulazu u objekat stupa se u keramičarsku radionicu, a tu je i malo kupatilo.

Crno drveno stepenište vodi do sprata na kom se nalazi muzički studio. Forma ovog prostora oblikovana je u skladu sa akustikom, kako bi bio pogodan za snimanje muzike.

Ovaj prostor ima velike prozore koji omogućavaju pogled na okolnu šumu, a tu su i staklena vrata preko kojih se stupa na terasu.

Objekat se vrlo lako može prilagoditi u gostinsku kuću ili čak postati budući dom njihove dece.

Na ovom spratu smeštena je i mala kuhinja kao i minijaturni galerijski prostor za odmor.

Ekološki prihvatljiv objekat

Jedan od primarnih ciljeva je bio da objekat bude „primer najbolje prakse za ekološki prihvatljive projekte izgradnje“, te su veličinu objekta diktirali postojeći betonski temelji stare garaže i tako se izbegla dodatna upotreba materijala.

Objekat se napaja energijom preko solarnih panela, a greje zahvaljujući toplotnoj pumpi koja opslužuje i stambeni objekat.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *