Svetski projekti

Izgrađen najviši modularni stambeni objekat na svetu

Prefabrikovana zgrada u Londonu u formi dve kule visoka je 135 metara i ima 546 stanova.

Britanski arhitektonski studio HTA Design predstavio je svoj novi projekat za koji tvrdi da je najviša modularna stambena zgrada na svetu. Objekat nazvan Ten Degrees nalazi se u blizini stanice East Croydon i predstavlja jedan od prvih objekata planiranih u novom razvojnom planu ovog dela Londona, gde će sa na planiranoj 21 lokaciji oformiti 10.000 novih domova.

Zahvaljujući prefabrikovanom sistemu izgradnje, smanjena je emisija ugljenika za 40% u odnosu na tradicionalnu gradnju.

Objekat Ten Degrees uključuje gotovo 1.500 modula napravljenih van lokacije u saradnji sa kompanijama Vision Modular Systems i Tide Construction. Zahvaljujući ovakvom prefabrikovanom sistemu izgradnje, investitori ističu da su uspeli da smanje emisiju ugljenika za 40% u odnosu na tradicionalnu gradnju.

„Fabrički napravljene zgrade su energetski efikasnije od tradicionalnih zgrada, a pitanja poput hermetičnosti, toplotnih mostova i kvaliteta gotove konstrukcije mogu se rešiti kroz saradnju sa izvođačima još na samom početku projektovanja.“, rekao je Simon Bayliss iz HTA za Dezeen.

14 stanova po etaži

Svaka etaža ovog stambenog objekta sadrži po sedam stambenih jedinica po kuli, čije se površine i organizacije kreću od jednosobnog do trosobnog stana. Sve stanove karakteriše koncept otvorenog plana, kao i prozori od poda do plafona i francuski balkoni.

U podnožju objekta, kao i na samom vrhu arhitekte HTA su organizovale zajedničke prostore, poput krovnog salona, privatnog trpezarijskog prostora, teretane, kao i drugih društvenih i zabavnih zona.

Prefabrikovana zgrada u Londonu u formi dve kule visoka je 135 metara i ima 546 stanova.

Eksterijer objekta, koji čine dve povezane kule, karakteriše geometrijski dizajn, što je zapravo inspirisano arhitekturom bloka izgrađenog sredinom prošlog veka. Dok je na nižoj kuli od 38 spratova dominantan nešto razigraniji raspored sjajnih zelenih ploča od terakote, viša kula od 44 sprata ima smireniji izgled.

Neće još dugo biti rekorder

Ukoliko je tvrdnja arhitekata tačna, objekat Ten Degrees će predstavljati najvišu stambenu modularnu kulu na svetu najduže do 2026. godine, jer se u Singapuru planira izgradnja najvišeg montažnog nebodera na svetu od čak 200 metara visine.

Presek kroz objekat

Faktografija

  • arhitektura: HTA Design
  • klijent: Greystar
  • izvođač: Tide
  • fotografija: Billy Boulton
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *