Montaža ugradnog vodokotlića TECE; Foto: Gradnja.rs
Izvođenje, Materijali, Promo, Video

Koji model ugradnog vodokotlića izabrati, kako se on montira i servisira

Saznajte sve što ste hteli da znate o ugradnim vodokotlićima i pogledajte koji model mi preporučujemo za vaše sledeće renoviranje kupatila.

Imate strah od ugradnog vodokotlića jer niste sigurni kako ih servisirati kada su ugrađeni u zid? Ugradni vodokotlići se proizvode od plastike, a kače se na metalnu potkonstrukciju. Kada se pravilno postave, oblažu se gipsom a potom se postavlja keramika. Sve eventualne dorade, zamene ventila i slične radove, obavljaju se preko otvora koji se nalazi iza tipke vodokotlića. Dakle, nema potebe za lupanjem keramike ukoliko je potrebno da se zameni plovak ili izvrši popravka vodokotlića

Međutim, krenimo od početka od našeg primera renoviranja starog kupatila. Staru WC šolju i visoki nadgradni vodokotlić smo srušili. Kupili smo novi set TECE koji se sastoji od ugradnog vodokotlića, osnovne tipke u hrom boji. Garancija na vodokotlić je 10 godina, a na mehanizam dve godine. To znači da je garancijom od deset godina obuhvaćen spremnik za vodu (cisterna), a garancija od 2 godine se odnosi na zvono/plovak vodokotlića.

TECE ugradni vodokotlić sa hrom aktivacionom tipkom. Cena kompletnog seta oko 19.000 dinara

Dimenzije ugradnog vodokotilića

Širina vodokotlića je 50 cm. Ipak, savetujemo da se vodokotlić udalji od zida barem 5 cm, to jest da osa vodokotlića bude minimum na 30 cm od najbližeg bočnog zida kako ne bi bilo jako usko za korišćenje WC šolje.

Dubina vodokotlića je 15 cm tako da se sa kasnije dodatim gipsom i keramikom na prednjoj strani, dobija minimalna debljina vodokotlića tj udaljenost WC šolje od zida oko 17,5 cm (ukoliko se ne radi ukopavanje vodokotlića u zid).

Visina daske WC šolje, po standardu je 43 cm.

Savet pre početka renoviranja

Predlažemo da na početku svih radova u kupatilu izvedete glavni ventil za vodu (ukoliko već ne postoji) koji će omogućiti samo kratki prekid vode za ostale stanove u zgradi. Tako vaše renoviranje kupatila neće ometati druge stanare u korišćenju mokrog čvora. Nakon sto se postavi glavni ventil, moguće je izvoditi sve radove na vodovodnim instalacijama u kupatilu a da ostatak zgrade može normalno da koristi vodu. Kada se kupatilo potpuno završi, na glavnom ventilu se pušta voda i kupatilo je spremno za korišćenje.

Priprema vodokotlića za montažu

Napominjemo da ugradnju vodokotlića treba da izvrši stručno lice, a vi možete pratiti postupak uz pomoć našeg uputstva.

Kroz otvor na budućoj poziciji dugmeta za puštanje vode, postavite plovak zavrćući navoj plovka na odgovarajuću poziciju (pogledajte video). Navoj nemojte jako zatezati niti koristiti silikon.

Mesto ventila i plovka iza dugmeta za ispiranje. Foto: Gradnja.rs

Kada ventil je u vertikalnom položaju voda je puštena. Kada je u horizontalnom, voda je zatvorena.

Na izvod vode na vrhu vodokotlića postavite zaptivni konac koji se stavlja na ulaz vode za dobro dihtovanje, to jest zaptivanje navoja na instalaciji dovoda vode. Broj namotaja zavisi od prečnika, a potrebno je otprilike oko 30 namotaja. Kada ste ovo uradili, na dovod vode se može nastaviti izvođenje vodovodne instalacije i to nakon postavke vodokotlića na svoje mesto.

Takođe je potrebno da se uradi i priprema odvoda. U kompletu TECE vodokotlića dolazi redukcione cevi za odvod vode koje omogućavaju redukciju prečnika vertikale na 90 mm kolika je odlivna rupa.

Razmeravanje položaja i montaža vodokotlića

Podešavanje visine ugradnog vodokotlića se radi uz pomoć podesivih nogica. Na vodokotliću je jasno obeležena nivelaciona kota za visinu (vagres) za 100 cm od gotovog poda. Obratite pažnju da je ovo potrebna visina od gotovog poda, to jest poda sa pločicama.

Kada ste definisali tačan položaj vodokotlića, to jest WC šolje, olovkom obeležite rupe na podu i na zidu koje su potrebne da se ubuše za fiksiranje vodokotlića. Izbušite pupe na podu i na zidu i umetnite tiple – 2 komada u zid i 2 komada u pod (koje dođu uz kupljen ugradni vodokotlić). U gornje tiple postavite dugačke ankere i navojne štafove  (koje dolaze uz set) i sa njima diktirate dubinu vodokotlića. Vratite vodokotlić na poziciju, pa proverite vertikalnost i horizontalnost uz pomoć libele. Sa navojima zategnite vodokotlić na poziciju. Kada ste vodokotlić fiksirali uz zid, fiksirajte za štafovima (koji su deo seta) i u pod.

Povežite odvod sa vertikalom uz pomoć cevi, kolena i redukcija obraćajući pažnju na dobre spojeve. Na odlivnu cev se postavlja kočnica (koja dolazi uz set) koja pomaže da se drži pravac, to jest da se ne pomera cev prilikom montaže WC šolje na vodokotlić koji je obložen gipsom i keramičkim pločicama.

Nakon ovoga se uvrnu ankeri iznad odvoda (2 komada) koji nose WC šolju. Dužina ankera treba da je oko 9,5 do 10 cm od ivice vodokotlića.

Ankeri koji nose WC šolju jednostavno se navrću na konstrukciju. Foto: Gradnja.rs

Na vodokotliću je jasno obeležena nivelaciona kota za visinu (vagres) za 100 cm od gotovog poda.

Na deo otvora za dugme za ispiranje postavlja se branik, to jest građevinska zaštita od stiropora koja će stajati na tom mestu dok se ne završi sa postavkom keramike. Gips i keramika se opšiva oko ove zaštite nakon čega se ona skida pre postavke dugmeta za ispiranje.

Pogledajte video o ugradnji vodokotlića

Ako želite da vidite kako tačno teče proces ugradnje, pogledajte ovaj video-prilog:

Saveti stručnjaka

Prvi savet je da se odlučite za proveren brend sa kojim znate da će rezervni delovi biti dostupni i za 10 godina.

Koja je razlika ugradnog vodokotlića za WC šolju sa ubodom u pod i sa ubodom u zid?

Razlikuju se u tome što modul za podnu školjku nema konstrukciju dok je za zidnu školjku vodokotlić sa konstrukcijom. Spremnik za vodu je identičan. Visina vodokotlića se podešava prema šolji. Ovako izgleda vodokotlić za podnu WC šolju.

Levo: vodokotlić za WC šolju sa odvodom u zidu. Desno: vodokotlić za WC šolju sa odvodom u podu

Šta da radimo ako je WC šolja previsoka ili preniska nakon montaže?

Postoji rešenje sa posebnim priključcima sa kojima se može regulisati razlika od 2 cm visine WC šolje

Da li svako TECE dugme moze na svaki TECE vodokotlić?

Sve TECE aktivacione tipke odgovaraju svim TECE vodokotlićima. To je ono po čemu je brend TECE specifičan na tržištu jer ostali proizvođači imaju određene modele tipki uz svaki vodokotlić

Ugradni vodokotlić za preporuku?

1. TECElux WC terminal sa „sen-Touch“ aktivacijonom tipkom. Ovaj model integrisan jer ima ventilator za kojeg nije potrebna ventilaciona cev, kao i mogućnost naknadnog podešavanja visine WC školjke +/- 4 cm. Tu je  i beskontaktna aktivacija vode, dizajnerski stakleni pokrov koji je tanji od ostalih na tržištu.

2. WC šolja sa daskom: TECEone WC školjka s funkcijom bidea i soft close daskom

3. Dugme za ispiranje: Aktivacijska tipka TECEnow crna mat

Kako se servisira ugradni vodokotlić

Veoma lako! Pogledajte ovaj video:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Tamara

  Meni je majstor rekao da je najbolje da vodokotlic bude na vecoj visini, zbog veceg pritiska vode . Volela bih da prokomentarisete sta mislite o tome. Sjajni ste! Puno pozdrava!

  1. Sonja

   Poštovana, visina na koju se postavlja je tačno određena za svaki ugradni vodokotlić i ne bi trebala da se menja. Ako ga postavite više od preporučene visine i WC šolja će biti viša od standarda.

 2. Gorica

  Pozdrav, zanima me kako se krecu cene ovih vodokotlica sa wc soljim recimo u kompletu .

Ostavite odgovor

Obavezna polja *