San svakog građevinca – vinarija od betona; foto: Nomblot
Građevinarstvo

Burad za vino od betona

Betonske buradi imaju istu poroznost kao i one hrastove, a pritom omogućavaju daleko bolju temperaturnu stabilnost.

Burad za vino od betona nisu novost. Zapravo, ona su se pojavila još početkom 20. veka zajedno s Korbizjeom i njegovom futurističkom vizijom sveta kada su betonske vinarije delovala veoma primamljivo. Međutim, ovaj poznati građevinski materijal, koji je daleko jeftiniji i jednostavniji za održavanje od hrasta, nije se naročito primio kod vinara, a potom je stigla novotarija koja ga je potpuno bacila u zapećak – burad za vino od inoxa. Ona su i danas u širokoj upotrebi jer su jeftina i provereno rade posao. Međutim, beton uzvraća udarac!

U betonu je istina! foto: Nomblot

Beton ima istu poroznost kao hrast čime je omogućen prodor kiseonika što nije moguće kod inoksnih buradi.

Kako piše Gardijan, poznati francuski vinar Mišel Šapotije iz doline Rone radi zajedno s firmom Nomblot, kako bi proizveli savršeno bure za vino od betona. Rezultat je uspravno stojeće betonsko bure u obliku jajeta koje vinarima donosi brojne pogodnosti. Kao materijal, beton ima istu poroznost kao hrast čime je omogućen prodor kiseonika što nije moguće kod inoksnih buradi. Takođe, jajasti oblik buradi omogućava prirodno strujanje tečnosti, a jedna od najvećih prednosti jeste odlična izolacija pa se samim tim dobija konstantna temperatura što je veoma bitno kod fermentacije.

Teška investicija

Za razliku od hrastovih, betonske buradi ne ostavljaju nikakav pečat na vino, već ono ima čist, jednostavan ukus. Uzajamna veza zrna grožđa i drveta je ono što većina ljubitelja vina voli pa je zato pitanje kako će se ova betonska burad „teška“ oko 3.000 evra primiti kod vinara. Mi im želimo čvrstu budućnost!

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *