Iako masivna, zgrada deluje lagano ali upečatljivo; Foto: Tobias Vollmer
Građevinarstvo, Izdvojeno

Laserski sečeni paneli od perforiranog metala za garažu koja diše

Razigran i prozračan dizajn fasade daje ovom masivnom objektu u Kelnu lagan izgled. Međutim, za ovakvo rešenje fasade bilo je potrebno upotrebiti inovativne građevinske materijale.

Nemački grad Kelna konstantno dobija nove arhitektonske bisere koji okupiraju pažnju svetske struke. Ovog puta predstavljamo vam garažu čiji projekat potpisuje firma Wulf Architekten, kojima cilj nije bio samo da postignu izgled laganog objekta, već i da se zaobli struktura u obliku slova S i pruži joj se određena plastičnost. Ravnomerno usklađen dizajn fasade ne deluje ornamentalno, već se čini kao velika organska struktura koja stvara osećaj da objekat diše.

Perforirani paneli slagani poput škrga, omogućili su prirodan tok vazduha i prirodnog osvetljenja u unutrašnjost garaže.

Garaža P22a nalazi se na Kelnskom sajmu, uz most Zoobrücke, i nudi korisnicima 3.260 parking mesta organizovanih na pet nivoa. „Naš zadatak je bio da u ime Sajma i grada napravimo inovativnu i upečatljivu fasadu, koja prati postojeću strukturu u formi slova S.“ –  istakle su arhitekte.

A u cilju pravljenja inovativne i upečatljive fasade, holandska kompanija Sorba izradila je oko 3.000 laserski sečenih panela od eloksiranog aluminijuma, koji imaju ivična ojačanja. Zahvaljujući tome što su paneli peforirani ali i sistem uklapanja panela, koji podseća na škrge, omogućen je prirodan tok vazduha i prirodnog osvetljenja, što rezultuje prijatnim ambijentom u unutrašnjosti garaže, piše ArchDaily.

Ručna montaža

Laserski sečeni paneli od perforiranog metala su montirani ručno na čeličnu potkonstrukciju, međutim zahvaljujući tome što je svaki element isti, sem onih na rubu fasade, montaža je tekla relativno brzo i jednostavno.

Laserski sečeni paneli od perforiranog metala su montirani ručno na čeličnu potkonstrukciju.

Detalj fasade

Metalni paneli, koji se međusobno preklapaju, posebno zanimljivo izgledaju noću kada kroz njih isijava unutrašnja rasveta.

Grafičke podloge

Situacioni plan neposrednog okruženja
Situacioni plan lokacije
Preseci kroz objekat

Foto: Tobias Vollmer

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *