Izdvojeno, Svetski projekti

Ovako izgleda providni bazen smešten na sedmom spratu solitera

Plašite li se visine? Ako je odgovor potvrdan, pomutiće vam se u glavi pri samom pogledu na ovaj projekat u Honolulu na Havajima.

Impresivni kompleks Anaha sa providnim bazenom smeštenim na 23 metra visine potpisuju čikaški studio Solomon Cordwell Buenz (SCB) u saradnji sa lokalnom firmom Benjamin Woo Architects.

Kompanija iz San Franciska Surfacedesign bila je zadužena za pejzažnu arhitekturu i dvorište kompleksa, kao i za dizajn ovog upečatljivog bazena u kojem gosti mogu plivati iznad provalije.

Najveću atrakciju ovog kompleksa zasigurno predstavlja bazen sa staklenim dnom.

Centralna kula broji 38 spratova obloženih zeleno-plavim staklom kako bi stajala u skladu sa Tihim okeanom, a čak su i baze svakog pojedinačnog nivoa postavljene tako da podsećaju na talase. Kombinacija stakla i neobične ovalne strukture zgrade pruža odličan vizuelni efekat, te se posmatračima može činiti da se zgrada pomera u skladu sa svetlom i vremenskim prilikama.

Osim fantastičnog bazena, Anaha kompleks poseduje i najveći zeleni zid na Havajima koji je visok 24 a širok 4,6 metra. Ovu impresivna „živa skultpura“ sadrži preko 8.000 vrsti tropskih biljka.

Kompleks Anaha broji 318 rezidencijalnih objekata i deo je novog gradskog bloka Ward Village u kojem se, osim stambenih objekata, nalaze i restorani, tržni centri, kulturno-zabavni objekti, kao i određen broj javnih objekata i prostora.

Ipak, najveću atrakciju ovog kompleksa zasigurno predstavlja pomenuti bazen sa staklenim dnom u kojem će se kupati samo oni najhrabriji. Slični projekti već niču širom sveta.

Foto: Nic Lehoux

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *