Kula se nalazi na adresi 111 West 57th Street u Njujorku; Foto: David Sundberg
Svetski projekti

Završena izgradnja najtanjeg nebodera na svetu

Novi reper na horizontu Velike jabuke ima rekordan odnos visine i širine od 24:1 i može da primi samo jedan luksuzni apartman po spratu.

Poslednji elementi spoljašnje obloge dodati su supervisokom neboderu u Njujorku, poznatom kao Steinway Tower, a koji je istovremeno i najtanji na svetu i drugi najviši na zapadnoj hemisferi.

Kula visoka 435 metara, koju arhitektonski potpisuje firma SHoP Architects, završena je prošle nedelje, a investitori su najavili da je spremna za useljenje prvih stanara.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Visinu od 435 metara kula je dostigla 2018. godine; Foto: Evan Joseph

Beton najveće čvrstoće na svetu

Smeštena u takozvanom Milijarderskom redu u centru Menhetna, kula je dostigla svoju supervisinu 2018. godine, a sa odnosom visine i širine od 24:1 smatra se najtanjim neboderom na svetu.

Kula je najavljena još 2013, da bi se u projekat ušlo punom parom sledeće godine, ali je izgradnja zastala 2017. iz finansijskih razloga.

Prema navodima arhitekata iz SHoP-a, toranj je izgrađen od betona najveće čvrstoće na svetu.

Kula može da primi jedan luksuzni apartman po spratu; Foto: Dronalist

Kao Njujorčani, neverovatno smo ponosni što možemo da dodamo novu ikonu našem horizontu.

Kula može da primi jedan luksuzni apartman po spratu, plus 14 u delu objekta nazvanom Steinway Hall, čime je dostignut broj od ukupno 60 stambenih jedinica.

„Svaka predrasuda koju je naš tim imao o neboderima u razvoju grada Njujorka zamenjena je mogućnošću da se uradi nešto što nikada ranije nije urađeno“, rekao je Greg Paskvareli, direktor SHoP Architects, za Dezeen.

„Kao Njujorčani, neverovatno smo ponosni što možemo da dodamo novu ikonu našem horizontu“, dodao je on.

Iz kule se pogled pruža na njujorški Central Park na severu; Foto: David Sundberg

Pločice od terakote sa bronzanim akcentima

Zgrada se na svom vrhu sužava do ravne ivice. Njena istočna i zapadna fasada obložene su pločicama od terakote sa bronzanim akcentima, dok staklene zidne zavese gledaju na Central Park na severu i na Donji Menhetn na jugu.

Takođe, u zgradi se nalazi bazen dužine 25 metara, kao i drugi luksuzni sadržaji, uključujući privatnu trpezariju i fitnes centar dvostruke visine sa terasom, dok je enterijer uradio Studio Sofield.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *