Izdvojeno, Urbanizam

Foto dana: Prenaseljeni Hong Kong iz ptičije perspektive

Fotograf Andy Yeung, kroz seriju kadrova nastalih zahvaljući dronu, ukazao je na klaustrofobičnu gustinu izgrađenosti u Njujorku istoka.

Andy Yeung je vrlo svestan velike gustine izgrađenosti svog grada, a samim tim i naseljenosti u Hong Kongu, pa je želeo da to nekako dokumentuje. On svoje tvrdnje pokrepio nizom fantastičnih fotografija i iz ptičije perspektive, odnosno, iz drona. Iz ovih snimaka može se uvideti da žitelji Hong Konga sa svojih prozora jedino mogu videti komšijski prozor.

Umetnik je svoju seriju fotografija nazvao Walled City, odnosno Utvrđeni grad, inspirisan ozloglašenim delom grada Kowloon koji je davno srušen. Ova nekada gusto naseljena četvrt bila je poznata kao stecište droge i kriminala, piše Designboom.

„Kowloon je nekada bio najgušće naseljeno mesto na planeti. Stotine kuća naslagane jedna na drugu nisu omogućavale pristup svežem vazduhu ili bilo kakav otvorenom prostoru. Ovaj ozloglašeni deo grada srušen je 1990. godine i na njegovom mestu nastali su novi blokovi. Međutim, ukoliko pogledate ove fotografije, shvatićete da je sve opet isto. Ovaj neslavni deo Hong Konga i dalje živi. Grad je i dalje prenaseljen jer su sada naselili stambeni kompleksi zatvorenog tipa. Nadam se da ova serija fotografija može naterati ljude da razmišljaju o klaustrofobiji života u Hong Kongu iz neke nove perspektive.“, rekao je Andy Yeung.

Pogledajte kako to izgleda:

Foto: Andy Yeung

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *