Izdvojeno, Nameštaj i oprema

Spremite krupno! Kakav je izbor polovnog nameštaja na Najlonu

Ukoliko ste u potrazi za antikvarnim komadima nameštaja, znajte da ih ni na pijacama više nećete moći naći tako jeftino.

Najlon pijaca u Novom Sadu jedna je od najpopularnih mesta u gradu za kupovinu ne samo polovnih krpica, švercovane nutele, i hemije ispale s proizvodnih traka, već i klasičnih komada nameštaja kojih su se otarasili Holanđani, Italijani i Nemci.

Kako su nam rekli naši sagovornici, inače zakupci tezgi, oni uglavnom odlaze u ove tri zemlje, tamo provode po dva-tri meseca kupujući robu na njihovim buvljacima i onda to dovlače ovde ne bi li izvukli neki dinar za sebe… ili bolje reći evro. Naime, skoro svaku cenu dobili smo u stranoj valuti koju prodavac posle, naravno, preračunava u dinare po srednjem kursu Narodne banke. Da, kako da ne.

Poskupeo i polovan nameštaj

Od naše poslednje posete Najlonu, primetili smo da su cene otišle gore. Ili su prodavci uvideli vrednost robe koju prodaju, ili je možda popularnost klasičnog stila u opremanju enterijera sa shabby chic elementima dovelo do rasta tražnje ovakvog nameštaja, ali da ćete proći jeftino – baš i nećete.

Tako ćete, na primer, za komodu od punog drveta, sa slike ispod, morati da izdvojite 300 evra. Prodavac je toliko uveren da će moći da je proda po toj ceni da je uopšte nije skidao sa prikolice. Dakle, spremna je za isporuku! Naravno, ukoliko doplatite za prevoz…

Nameštaj s pedigreom

Kod istog prodavca, koji nameštaj donosi iz Holandije, našli smo i ovaj zanimljiv majolika luster u odličnom stanju sve sa kontrategom. „Pogledajte kako ima lepo izlivene brodiće. Pa zato to košta 250 evra.“ Luster sa pedigreom je čak i zamotan u lokalne holandske novine tako da mu je poreklo provereno.

Ukoliko ste želeli da o obogatite svoj salon sa jednim ovakvim satom (na slici dole), spremite 300 evra. „Jeste, 300 evra je sat, ali radi!“. To se, naravno, ne podrazumeva kada kupujete na buvljacima.

Nostalgičari sigurno neće hteti da štede pare za ovakav gramofon sa trubom. Još mu samo fali ploča Lili Marlen… Cenu, nažalost, nismo uspeli da doznamo.

Skuplje je ako samo pitaš

Malo dalje nailazimo i do tezge gde bračni par prodaje nameštaj kupljen na buvljim pijacama po Italiji. Nas je interesovalo koliko košta kredenac, a odgovor je bio neočekivan: „Ako samo pitaš, mi ga cenimo 500 evra. Ako si ozbiljan kupac, onda košta 350 evra“. Pošto ga nismo kupili, znate koliko će vas koštati. Takođe, interesovala nas je i cena škrinje i dobili smo odgovor: „100 evra“. Ne znamo da li smo bili dovoljno ozbiljni da vi znali koja mu je konačna cena…

Kada smo usmerili fotoaparat prema drvenim šank stolicama sa slike ispod, prodavac je odmah počeo da kuka. „Nudili su mi 50 evra za jednu stolicu i nisam hteo da prodam. Sada dajem sve tri stolice sa šankom za samo 100 evra“. Možda kuka, a možda je i dobar trgovac… E da, kasetofoni su po 300 dinara.

Tri parčeta hoću ja

„Akcija, akcija! Tri za 800 evra“. Na naše čuđenje i pitanje kakva je to akcija, dobili smo odgovor da „svi daju tri nečega za 100 dinara pa što ja ne bi’ za 800 evra“. Šaljivdžija bi ova tri parčeta nameštaja (sa slike ispod) koja se ne mogu razdvojiti koštaju, dao na kraju za 150 evra.

Najlon je pun keramike i porcelana u raznim varijantama i sa različitim stepenom oštećenja. Mi smo našli ovaj dobro očuvan komplet šoljica (100 dinara) i čajnika (300 dinara) koji izgleda kao nikad upotrebljeni svadbeni poklon.

Sedela sam za mašinom

Ova Singerica zaista izgleda kao da je sašila svu odeću koja se prodaje na Najlonu. Zbog svog stanja, cena je „samo“ 50 evra. Naravno, pre cenkanja. Ukoliko se lepo sredi, može biti zanimljivo parče nameštaja u nekom butiku.

Ova crna komoda zapala nam je za oko zato što na vrhu ima keramičke ploče na koje možete da ostavite vruću šoljicu čaja ili da prolijete vodu tokom zalivanja cveća, bez bojazni da ćete oštetiti nameštaj. Nažalost, ovom parčetu nameštaja od 50 evra treba veliko sređivanje.

Ogledalce, ogledalce, ko prodaje najjeftinija ogledala na Najlonu? Ovo ogledalo u dobrom stanju košta 4.500 dinara.

I najbolje za kraj! Sa današnjeg obilaska Najlona, nama su se najviše svidele ove tri stolice koje zajedno koštaju 2.500 dinara. U pitanju je poznati dizajn, veoma su praktične i zgodne za male prostore. Ovakvi primerci, kada se srede, mogu se prodati i po 150 evra po komadu. Pravac Najlon ukoliko želite da profitirate!

Foto: Gradnja.rs

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *