Izdvojeno, Nameštaj i oprema

Ne bacajte bakin nameštaj! Retro komadi su ponovo modi

Zašto je nameštaj sa polovine XX veka ponovo u modi? Pitali smo one koji to najbolje znaju – ljubitelje retro nameštaja.

Ako obratite pažnju na enterijere koje viđate u okruženju, bilo da se radi o restoranima, popularnim serijama, magazinima, reklamama, ili ako pretražujete na Instagramu ili Pinterestu, gotovo je sigurno da će komadi nameštaja koje vidite biti predstavnici dizajna sa polovine XX veka.

retro-namestaj-3

Astronomske cene na aukcijama

Period posle drugog svetskog rata označio je eru prosperiteta, optimizma i razvoja. Samim tim, i dizajn koji se tada oblikovao oslikavao je duh vremena. Stvarani su komadi koji odišu pozitivnošću i predstavljaju viziju moderne, svetle budućnosti. Amerika i Skandinavija bile su nosioci ovog stila i iznedrile su mnoga poznata imena dizajna nameštaja, ali ova era ostavila je traga i uticala i na dizajn stvaran u nekadašnjoj Jugoslaviji. Ovaj sada već „retro“ stil ušao je u naš život na velika vrata, a cene koje pojedini predmeti dostižu na svetskim aukcijama direktno su uporedive sa cenama velikih umetničkih dela.

retro-namestaj-2

Zašto je to danas tako? Osim činjenice da zbog svojih godina ovi komadi polako dostižu tretman antikviteta što im podiže vrednost, pravi razlog leži u tome da su zaista kreirani kao vanvremenski. Za razliku od većine drugih stilova tokom istorije, oni ne nose teško estetsko nasleđe i lako su uklopivi u bilo koji enterijer, čak i veoma moderan. Dizajn koji je tada stvaran mnogi sa pravom smatraju vrhuncem u dometu dizajna nameštaja, jer su kreirane zanimljive organske forme, eksperimentisalo se puno sa mogućnostima upotrebe retkih vrsta drveta i sa načinima obrade površina. Korišćen je hrom i mesing koji komadima daju poseban šarm, a igra detalja čini da svaki komad, iako jednostavan, nikada nije običan. Nameštaj s polovine XX veka jednostavno je estetski neodoljiv i čovek se oseća vrlo prijatno kada boravi u tako stilizovanom prostoru.

retro-namestaj-4retro-namestaj-7

Pritom, druga važna karakteristika za nameštaj iz ovog perioda jeste udobnost. Dizajneri tog vremena nisu kreirali komade tako da budu samo lepi, već su mnogo vremena provodili tražeći funkcionalna rešenja sa ciljem povećanja udobnosti života. Zato je većina ovih komada izuzetno udobna, kvalitet izrade je neverovatan, i za mnogo predmeta, kako u sferi nameštaja tako i rasvete, urađeni su pionirski koraci u proizvodnji i napravljene revolucionarne tehnike obrade drveta, plastike, ili metala tako da materijal izgleda bolje, traje duže, ili jednostavno dobija novu funkciju. Zato je moguće da i danas koristimo mnoge komade koji i posle 50 ili 60 godina i dalje savrseno služe.

retro-namestaj-5

Retro komadi iz perioda Jugoslavije

Neki od nas (Retro nameštaj) potrudili su se da dođu do svojih idealnih retro komada, ili predmeta sa potpisom čuvenih dizajnera. Neki takođe imaju sreću da su neke takve komade nasledili iz porodice. Dobar primer su fotelje koje su se kod nas pravile, najčešće od finijih vrsta drveta, i predstavljale se na sajmovima nameštaja, posebno u Ljubljani. Bilo da se radi o manjim koktel foteljama kakve su često korišćene u salama za sastanke, ili komfornijih fotelja za dnevnu sobu, ti komadi pravljeni su izuzetno kvalitetno, drvo je gotovo uvek imalo vrlo zanimljivu formu i mat obradu. Rukohvati su često vrlo tanki i gracilni a na nogicama se nalaze mesingane kapice.

Zatim, tu su i stolice koje su se nekada uvozile za naše robne kuće, pa su tako neki od nas u trpezariji ili kancelariji imali komade Marcel Breuera ili Lene Larsson. Poznati slovenački dizajner Niko Kralj tada je kreirao stolice Lupina koje se i danas često mogu videti u mnogim javnim ustanovama ali i u kućama, kao i čuveni model 4455 uklapajućih stolica u kombinaciji hroma i toplog drveta. A na polju rasvete, sigurno je da su neki sacuvali i komade sa potpisom Harvey Guzzini koje je jugoslovenski Meblo proizvodio, pa su tako mnogi od nas vrlo ponosni na krupne, neobicne lustere ili efektne podne lampe sa veoma prepoznatljivom space age formom.

retro-namestaj-1

Pratite Retro nameštaj na Facebooku kao i na Instagramu odakle vam donosimo još par zanimljivih fotografija:

https://www.instagram.com/p/BBMp096gkn7/?taken-by=midcentury_furniture_belgrade

https://www.instagram.com/p/BA6zNuaAkvR/?taken-by=midcentury_furniture_belgrade

https://www.instagram.com/p/_4G3qGgkqL/?taken-by=midcentury_furniture_belgrade

https://www.instagram.com/p/_wuKnxgktJ/?taken-by=midcentury_furniture_belgrade

Gde najlakše pronaći polovan nameštaj? Na pijaci! Pogledajte šta smo mi našli na Najlon pijaci u Novom Sadu:

Raport s Najlona: Pošto kilo nameštaja?

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Jole

    Koliko godina treba da bude star namestaj da bi bio antikvitet?

  2. antik kvar

    Cek’ jos malo…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *