Arhitektura

Stambeni kompleks povezuju mostovi koji služe i kao dvorišta

Stambeni kompleks Sky Habitat u Singapuru jedinstven je po ozelenjenim pasarelama koje ih međusobno povezuju.

Ako planirate da studirate građevinarstvo ili arhitekturu, obavezno obratite pažnju na predavanjima o mostovskim konstrukcijama jer je trend gradnje pasarela između zgrada u velikom porastu. Nedavno smo pisali o projektu u Stokholmu, gde su stambenjaci povezani mostovima, a sada nam iz Singapura stiže vest da je stambeni kompleks sa pasarelama kao komunikacijom između zgrada, već ušao u izgradnju.

Sky Habitat

Ideja ovog projekta bila je da se dobije kompleks zanimljivih terasa sa zajedničkim baštama. Deo zajedničkih dvorišta nalazi se i duž tri mosta koji povezuju ova dva objekta visine 38 metara.

Sky Habitat 01

Snimak gradilišta iz drona

Prva faza projekta Sky Habitat već je gotova, a sada sledi izgradnja okolnih objekata.

Sky Habitat 02

Podsticanje interakcije objekta s prirodom i između vlasnika stanova bila je glavna zamisao arhitekata.

Sky Habitat 04

Prva dva mosta imaju primarnu funkciju spajanja objekata, dok je na poslednjem mostu bazen preuzeo glavnu ulogu, piše Designboom.

Sky Habitat 05

Sky Habitat 06

Arhitektonska firma Safdie Architects projektujući stambeni kompleks u stepenastoj formi, pružila je objektima bolju orjientaciju stanova, kao i njihovu veću osunčanost.

Sky Habitat 07

U cilju poboljšanja kretanja vazduha, zbog lokalne klime, struktura je oformljena na takav način da se dobije unakrsna ventilacija i veća otvorenost za svaku stambenu jedinicu.

Sky Habitat 08

Sky Habitat 03

Pogledajte i kako će izgledati novi stambeni blok u Stokholmu čiji stanari neće morati da silaze na ulicu da bi se prošetali:

Zelene zgrade u Stokholmu biće povezane pasarelama

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *