Gateway Arch Park Foundation, ukopani muzej sa LEED sertifikatom
Svetski projekti

Ovako izgleda ukopani muzej s najvećim zelenim krovom na svetu

U ovom američkom gradu ne morate da se popnete na visinu da biste uživali u fantastičnom pogledu!

Nedavno renovirani centar za posetioce i muzej Gateway Arch u Sent Luisu nedavno je dobio LEED Gold sertifikat. Projekat se nalazi na ulasku u istoimeni Nacionalni park koji se prostire na preko 90 hektara, od čega obnovljena zgrada zauzima 150.000 kvadrata, s tim da se njen najveći deo nalazi pod zemljom, a prekriva je ogromni zeleni krov od 3,3 hektara.

Muzej je postavljen odmah do istoimenog luka koji je 1965. godine postavio arhitekta Ero Sarinen, a koji i dalje važi za najveći zidani spomenik u tom delu sveta. Na projektu su zajedno radili arhitekte Cooper Robertson i James Carpenter Design Associates, uz pomoć kompanije Trivers Associates.

Muzej je postavljen odmah do istoimenog luka koji je 1965. godine postavio arhitekta Ero Sarinen.

Muzej Gateway Arch dizajniran je tako da maksimalno iskoristi prostor za parkiranje i pruži poboljšane pogodnosti za posetioce, a da pritom ne skrene pažnju sa ikone Era Sarinena. Ugradnjom podzemne zgrade ispod živog krova, arhitekte su uspele ne samo da uštede prostor, nego i da svu pažnju posmatrača usmere ka čuvenom luku.

Procenjuje se da konačni projekat štedi oko 24% troškova koji se odnose na električnu energiju, dok se za ukupnu potrošnju pitke vode projekta procenjuje da je smanjena za više od 31%. Kišnica se sakuplja u rezervoare odakle se prerađuje i ubacuje u sistem.

Zgrada u prijateljstvu s prirodom

Osim toga, zgrada poseduje dodatne održive komponente kao što su LED osvetljenje, visoko efikasni HVAC sistemi, a pritom je odlično povezan s linijama javnog prevoza

Ostali faktori koji su doprineli sertifikaciji projekta uključuju korišćenje recikliranih građevinskih materijala nastalih u ovoj regiji, a u enterijer su implementirani oni sa niskom emisijom ugljenika. Preko 80% proizvedenog građevinskog otpada s gradilišta Gateway Arch preusmereno je s deponija ili postrojenja za spaljivanje – sve je iskorišćeno ili reciklirano.

Ipak, i pored ovih fantastičnih funkcija, sam projekat se našao na meti kritičara zbog infrastrukture koja ga okružuje.

Fotografije: Gateway Arch Park Foundation

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *