Stambeno-poslovni kompleks Avenija Garden Residence, Galens Invest
Arhitektura, Izdvojeno

Novosadska Avenija: Stambeni blok ostao bez solitera

Na atraktivnoj lokaciji u Novom Sadu gradiće se Avenija Garden Residence koji se dosta razlikuje od sada već zaboravljenog projekta iz 2007. godine. Koje rešenje vam se više dopada?

Uz planiranje novih gradskih saobraćajnica raste i atraktivnost obližnjeg građevinskog zemljišta. U skladu sa tim, prisustvovali smo nedavno održanoj javnoj prezentaciji vesnika predstojeće građevinske sezone u Novom Sadu. Reč je o novom stambeno-poslovnom kompleksu Avenija Garden Residence u koji investira firma Galens Invest. Kompleks je planiran na prostoru omeđenom Bulevarom Evrope, Bulevarom cara Lazara, Ulicom cara Dušana i Aranji Janoša. S obzirom da se opisano područje sastoji od istočnog i zapadnog bloka objedinjenih u jednu celinu, bilo je neophodno primereno ga rešiti.

Kompleks je planiran na atraktivnoj lokaciji između Limana i Telepa

Parkiranje je rešeno s podzemnom garažom na dva nivoa ispod cele parcele, a na jedan stan predviđeno je 1,1 parking mesto.

Buduće zdanje sadrži ukupno 399 stambenih jedinica i 31 lokal raspoređenih u devet lamela. Takvu gustinu naseljenosti, za koju moramo priznati da postoji na obližnjem Limanu, trebalo je funkcionalno obezbediti. Parkiranje je rešeno s podzemnom garažom na dva nivoa ispod cele parcele, a na jedan stan predviđeno je 1,1 parking mesto. Takođe bilo je potrebno planirati jedno parking mesto na 60 metara kvadratnih poslovnog prostora, što predstavlja strožije uslove od dosadašnjih 70 metara kvadratnih. Kako bi se izbegle gužve na okolnim bulevarima, obezbeđena su četiri ulaza u podzemnu garažu iz ulice Aranji Janoša, čiji profil za sada ostaje nepoznat i u nadležnosti je grada.

Stambeni blokovi će posedovati B razred energetske efikasnosti, a njihovi atrijumi biće ozelenjeni. S urbanističkog stanovišta zapažamo da je položaj parcele gotovo idealan, šira strana položena je u pravcu istok-zapad. Takav položaj omogućio je planiranje velikih zidnih i staklenih površina uz južni obod građevinskog zemljišta, što je od izuzetnog značaja u procesu insolacije naročito tokom zimskih meseci. Dobra provetrenost postiže se mnogobrojnim otvorenim prostorima između lamela, ali i širokom saobraćajnicama koje će ovoj lokaciji samo dati na značaju.

Rešenje sa soliterom

Spratnost objekata se kreće od P+7 do P+9 pa najviše lamele u zapadnom bloku, koje imaju funkciju opštegradskog centra, tek stidljivo streme u visinu. Proteklih godina vršene su varijacije na temu spratnosti ovog lokaliteta i ostaje nepoznato zbog čega je smanjena s prvobitnih P+16. U vezi sa tim podsećamo se sada već zaboravljenog projekta iz 2007. godine čiji je autor Živko Ostojić.

Rešenje lokacije sa zgradom P+16; autor Živko Ostojić

S ovakvim rešenjem sigurno je da bi dominantni visinski akcenat jače istakao markantni položaj ovog gradskog kvarta

Iako se na našim prostorima soliteri često povezuju s urbanom anarhijom, njihova primena je vrlo opravdana. Nastali su kao težnja za smanjenjem rastojanja u razvijenim gradovima čija je posledica povećanje rasporeda stanova u visinu. Često se cena izgradnje ovakvih objekata i protivpožarna zaštita navode kao glavni problematični aspekti. Međutim, da li su takvi stavovi racionalani ako uzmemo u obzir vrtoglave vrednosti nekretnina ili tehničke blagodeti 21. veka?

Vizuelni reper bi dominirao Bulevarom Evrope

Na priloženom primeru dominiraju velike staklene površine koje omogućavaju pristup velikoj količini prirodnog svetla. Kule ovde poseduju uzane mase, sagledive su, ne bacaju velike kompaktne senke i imaju primeren odnos prostorne forme sa nižim objektima. Čak i ovako udaljene od Dunava, visoki spratovi obezbedili bi pogled na njegovo korito, što je od ključne važnosti za gradove pored reke. S ovakvim rešenjem sigurno je da bi dominantni visinski akcenat jače istakao markantni položaj ovog gradskog kvarta, koji će neminovno dobiti na značaju predstojećim produžetkom Bulevara Evrope. Uz ovakav formalni raspored, blok bi dobio svoju individualnost koji je značajno sredstvo u prostornoj kompoziciji grada u celini.

Da li je Novi Sad propustio priliku da dobije još jedan dragocen primer savremene arhitekture, da li je u pitanju zanemarljiv vizuelni gubitak u odnosu na predstojeće investicije preostaje nam da sagledamo u godinama koje predstoje.

Koje rešenje vam se više dopada? Glasajte!

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Dusan

    Deluje kao da oba projekta imaju razlicitu namenu, Galensov kao dominantno stambeni kompleks, a Ostojicev kao dominantno poslovni. Svakako je Ostojicev lepsi, Galensov potpis u celom gradu (zeleno, narandzasto, belo) uzasno nervira.

  2. Marijana Gradjin

    Bez solitera je lepse resenje.

  3. Marijana Gradjin

    Resenje broj jedan je idejno bolje.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *