St Patrick’s Cathedral – rendering of the new geothermal heating system for the church PHOTO: © Murphy Burnham & Buttrick Architects
Građevinarstvo

Katedrala iz 19. veka dobila geotermalno grejanje i hlađenje

Čuvena njujorška katedrala Sv.Patrik iz 1879. godine, pridružiće se zajednici održivih objekata zahvaljujući geotermalnom sistemu.

Iako su u svetu najaktuelniji ekološki sistemi bazirani na energiji sunca i vetra, u sklopu katredrale Sv. Patrik na Menhetnu ugrađeno je postrojenje koje koristi geotermalnu energiju, čiji su potencijali na svetskom nivou iskorišćeni samo 6 do 7 posto. Ovo postrojenje biće korišćeno kako bi geotermalnu energiju usmerilo na grejanje i hlađenje katedrale.

Bunari i do dubine od 685 metara

Projektovanje i izvođenje radova trajalo je četiri godine i zahtevalo je budžet od 164 miliona evra. Od početne faze projektovanja, pa sve do izvođenja, za radove je bio zadužen arhitektonski tim  Murphy, Burnham, & Buttrick, koji je radio u saradnji sa firmama Landmark Facilities Group i PW Grosser.

Postavljanje sistema, koji koristi geotermalnu energiju, predstavlja prvu intervenciju na katedrali Sv.Patrik u poslednjih 70 godina, piše Inhabitat.

Geotermalni sistem za hlađenje i grejanje sastoji se od deset stepenasto postavljenih bunara koji idu i do dubine od 685 metara u zemlju.

Bilo je potrebno puno planiranja ali i truda i preciznosti da se izvedu ovako duboki bunari na lokalitetu koji vrvi od infastrukture postavljene ispod zemlje.

Smanjenje potrošnje energije

Kada sistem bude pušten u rad, on će smanjiti potrošnju energije u katedrali i do 30 posto, a ujedno će smanjiti prosečnu emisiju CO2 za oko 94.000 kilograma. Ova količina ušteđene energije i smanjene emisije CO2 značajna je za velike objekte, kao što je Sv. Patrik, koja se sa oko 7.060 kvadratnih metara smatra najvećom katoličkom gotskom katedralom u SAD.

Čelnici katedrale Sv. Patrik smatraju da je njihova dužnost da doprinesu očuvanju planete i odgovorno upravljaju prirodnim resursima.

Foto:  St. Patrick’s Cathedral/MBB/Local 3 IBEW

Srodni članci na našem portalu:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *