Građevinarstvo

Katedrala stara hiljadu godina dobija solarne panele

Na krovu katedrale u Gločesteru u toku protekle nedelje postavljen je prvi od 150 solarnih panela.

Solarna revolucija zahvatila je i crkvu! Engleska kompanija Mypowerspecijalizovana za ugradnju solarnih panela, saopštila je da će katedrala u Gločesteru iz 11. veka biti najstarija u Velikoj Britaniji, a moguće i u svetu, koja će imati instaliran sistem solarnih panela. Zbog konstrukcijskog sklopa katedrale, paneli verovatno neće biti vidljivi sa zemlje. Oni sa neba imaće mnogo bolji pogled…

gloucester-cathedral-01

Dobijena energija preko solarnih panela biće dovoljna da se napravi 2.000 šolji čaja svakog dana.

 

Solarni paneli će obezbediti katedrali dodatnih 40 kilovata energije, što će smanjiti potrošnju struje iz tradicionalnih izvora za četvrtinu, piše Inhabitat.

gloucester-cathedral-02

U pravom duhu engleske statistike, ističe se da će dodatna energija, dobijena preko solarnih panela, biti dovoljna da se napravi 2.000 šolji čaja svakog dana.

Postavljanje solarnih panela na krov katedrale svakako je komplikovanije od njihove instalacije na klasične objekte. Kako bi paneli bili adekvatno postavljeni, kompanija Mypower morala je blisko sarađivati sa timom arhitekata i inženjera.

Katedrala Gloučester poznata je po krunisanju kralja Henrija III, kao i mesto gde je sahranjen kralj Edvard II. Katedrala je bila i mesto snimanja određenih scena iz tri dela čuvenog filma o Hariju Poteru.

Foto: Mypower

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *