Stan od 31 m2 na Menhetnu može da posluži kao lep primer kako urediti stambene prostore malih kvadratura.

Investitor je želeo dom koji bi je izgledao čisto, jednostavno, elegantno i vanvremenski. Arhitekta je umesto stvaranja jednog otvorenog prostora uz koji bi prostor izgledao veći, odlučio da napravi odvojene a ipak, međusobno povezane zone dnevne sobe, odmora i kuhinje.

S tri prostorije u prostoru od samo 31 metar kvadratni nećete se osećati kao zarobljeni u jednoj kutiji.

Spavaći deo je odvojen pregradom napravljenom od koso postavljenih stubića koja sprečava pogled iz dnevne sobe, osim s pozicije radnog stola.

mali stan enterijer 2

U ovom malom stanu, arhitekta se odlučio da ograniči broj tekstura i boja. Tako se hrast pojavljuje na podu, javor na ormarima i bela boja na zidovima i delu nameštaja, piše Houzz.

Plafon je spušten po obodu u koje su ugrađene LED svetiljke. Centralni deo dnevne sobe je veće visine i on prati i definiše prostor dnevne sobe.

mali stan enterijer 3

U malom stanu najbitniji je prostor za odlaganje. Zbog toga je arhitekta iskoristio par trikova. Visina radne ploče u kuhinji postavljena je na visinu od 104 centimetra u odnosu na standardnih 90 centimetara. Ova povećana visina dopustila je da se ugradi dodatni red ladica ispod radne površine.

mali stan enterijer 5

Kuhinja je smeštena u ulazni deo stana i tako da se ne oseća kao da se kuva u dnevnoj sobi. 

mali stan enterijer 5a

Slika iznad kreveta delo je autora Thomas Hubben.

mali stan enterijer 4

mali stan enterijer 7

U kupatilu je ugrađen Corian umivaonik i potpuno zatvoren tuš. Iza ogledala je ormarić za odlaganje a čak je i toaletni papir je uvučen u stranu kako bi se sačuvale čiste linije u prostoriji.

mali-stan-enterijer-6

mali stan enterijer 8

Foto: William Taylor

Pogledajte još interesantnih rešenja malih stanova.