Izdvojeno, Sajmovi

Euroluce: Rasveta koja će obeležiti 2015. godinu

Sajam Euroluce u Milanu odlično je mesto za postavljanje trendova. Pogledajte šta su kompanije iz oblasti rasvete predstavile ovog puta.

Apsolutni hit sajma jesu svetiljke Wireflow proizvođača Vibia koje su se mogle videti na brojnim štandovima proizvođača nameštaja. Put od izvora struje određujete sami vodeći kablove preko zidova i plafona. Kablovi se završavaju LED sijalicom od 3W. Prednost ove lampe je da možete osmisliti razne konfiguracije vešanja iz jednog električnog priključka, uključujući i zidne utičnice.

Vibia-Wireflow

Vibia je, takođe, predstavila i rasvetu Match koja arhitektama dozvoljava da sami kreiraju oblike prema karakteristikama prostora usmeravajući kablove ka područjima koji žele da naglase: pultovi, recepcije, stolovi…

Match_Vibia-1

Proizvođač svetiljki Bocci predstavio je svetiljke u obliku velikih lopti napravljenih od duvanog stakla sa udubljenjima u koje se postavljaju biljke. Naravno, reč je o biljkama koje ne zahtevaju previše vode kao što su kaktusi. Svaka svetiljka sastoji se iz jedne lopte sa rasvetom i biljkama kao i dve pojedinačne manje saksije samo za biljke. Orijentaciona cena se kreće od 260 evra po komadu.

bocci-svetiljke-sa-biljkama

bocci-svetiljke-sa-biljkama-1

Zavesa kao lampa? Da, moguće je! Model Curtain je novitet kuće Vibia. LED svetlo je ugrađeno u gornjoj, donjoj ili u obe zone zavese. Ovaj neobičan luster može se postaviti iznad trpezarijskog stola ili od nje napraviti sklulptura koja će naglasiti poziciju recepcije. Ipak, možda se najatraktivnije može iskoristiti kao pregrada od poda do plafona u velikim prostorima kao što su kancelarije otvorenog plana.

vibia-CURTAIN

Čuveni proizvođač Artemide se na sajmu nameštaja pojavio s brojnim novitetima. Jedan od modela koji je privukao pažnju jeste i Les Danseuses – svetiljka prekrivena tkaninom koja se rotira.

Artemide-Les-Danseuses

Kao novitet, Artemide je predstavio kolekciju izvedenu od stakla. Tako je model Incelmo napravljen iz dva cilindra od duvanog stakla različitih boja ili tekstura koje se spajaju u jednu celinu.

Artemida-Incalmo

Spoljne svetiljke koje se formom poistovećuju s unutrašnjim lampama deo je kolekcije Tolomeo proizvođača Artemide.

Artemide-Tolomeo-Mega-spoljna-rasveta

Interesantna kolekcija Chantal, koju su dizajnirali Doriana i Massimiliano Fuksas za Slamp, izvedena je u tri boje: narandžastoj, beloj i plavoj u tri dimenzije. Sastoji se iz više transparentnih slojeva koje formiraju iluziju svetlosnih talasa.

Slamp_Chantal_Fuksas

Pomalo retro model s LED svetlećim cilindrima raspoređenih na različitim visinama oko središnjeg prstena jeste La Lollo prizvođača Slamp.

Slamp_LaLollo_Bozzoli

Jedna od najpopularnijih modela kuće Foscarini, lampa pod nazivom Twiggy predstavljena je u novim bojama. Pored bele i crne sada se prizvodi u indigo plavoj, crvenoj (grimiznoj boji) i bež-sivoj.

Foscarini -Twiggy

Novi model kuće Foscarini je i lampa Kuraghe (japanski: meduza) koja izgledom podseća na ovu morsku životinju. Preko četiri vitke noge od jasena postavljen je abažur od japanskog papira ručne izrade koji se ističe zahvaljujući svojoj toplini i jednostavnosti.

Foscarini-Kuraghe

FOSCARINI-lamp

Proizvođač De Majo, koji je poznat uglavnom kao proizvođač klasičnije rasvete, ove godine je veliku pažnju posvetio modernim formama. Tako je nastala nova kolekcija Akemi izvedena od providnog i mlečnog stakla kao i metalne konstrukcije.

de-majo

Axo Light je predstavio luster Melting Pot kojeg karakteriše skup abažura različitih veličina i tekstura. Abažuri su od plastike s odštampanom teksturom na spoljnoj, i zlatnom nijansom na unutrašnjoj strani.

AxoLight_melting-pot

Proizvođač Luce Plan je predstavio Mesh: laganu, gotovo prozirnu, strukturu koja se sastoji od mreže metalnih kablova s LED svetlima. Struktura svetiljke dopušta veliku kontrolu osvetljenja. Intenzitet se može podešavati, a moguće je da odaberete koji delovi će biti osvetljeni – gornji prsten, donja zona ili bočne strane. Proizvodi se u dve veličine tako da je pogodna kako za poslovne tako i za stambene prostore.

Luce-plan-Mesh

Kompanija Swarovski predstavila je brojne novitete na sajmu Euroluce od kojih bismo izdvojili luster Crystalion kao i Circle – prvi je odličan za klasične a drugi za savremene enterijere.

Swarovski_LC_Crystalon_interior

Većinu ove rasvete možete poručiti preko domaće firme Light System Design.

Swarovski-K0109_4c_FINAL_circle_CL

Kompanija Barisol predstavila je rasvetu koja se pravi od PVC-a. Zahvaljujući ovom materijalu, luster može zauzeti različite oblike.

Barrisol__RossLovegrove_MantaLamp

Poznata modna marka Diesel takođe ima novitete u pogledu rasvete. U pitanju je luster Whitenoise kao i stona lampa Mesh table napravljena od čelične mreže.

diesel-foscarini-2015-Whitenoise_detail diesel-foscarini-2015-Pipe_Mesh_table

Pogledajte i zanimljivu rasvetu koju smo zabeležili na našem kanalu na Instagramu:

Svetiljka ko suknja #Artemide #isaloni #salonedelmobile

A video posted by Gradnja.rs (@gradnja) on

A photo posted by Gradnja.rs (@gradnja) on

A photo posted by Gradnja.rs (@gradnja) on

A photo posted by Gradnja.rs (@gradnja) on

A video posted by Gradnja.rs (@gradnja) on

Pogledajte još zanimljivih članaka sa sajma u Milanu.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *