Projekat potpisuje zagrebački biro Proarh; Foto: Mešić Com
Izdvojeno, Regionalni projekti

Interpolacija u Zagrebu koja pomera granice estetike i funkcionalnosti

Kubusi koji izlaze iz staklene fasade stvaraju neobičan arhitektonski doživljaj u zagrebačkom naselju Ribnjak po projektu studija PROARH

Ribnjak je jedan prilično stari deo Zagreba, sa pokojom zgradom iz socijalizma koja visinski ne remeti sklad uličnih objekata, ali je odskora privukao pažnju smelim arhitektonskim rešenjem zgrade koja dominira ulicom svojom crnom, upečatljivom fasadom, i upečatljivim žutim prozorima.

Zgrada je imala zanimljiv tajming i još zanimljiviju priču. Naime, sredinom 2019. godine, investitor, kompanija Mešić Com d.o.o. je kupio malenu kućicu u Ulici Medveščak, u kojoj se nalazio klub Fanatic, poznat zagrebačkim ljubiteljima tulumarenja, i rešio je da na njenom mestu napravi novu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Investitor se odlučio za inovativno i hrabro arhitektonsko rešenje; Render: Proarh

Devetnaest stanova na pet spratova

Ali, u Zagrebu se investitori često odlučuju za inovativna i hrabra rešenja, pa je tako Mešić Com unajmio slavnog arhitektu Davora Matekovića i njegov studio Proarh, i dao mu na volju. Rezultat je vizuelno… fascinantan.

Sve je u ovoj zgradi impozantno – crna fasada sa ritmično naizmenično postavljenim prozorima koji su istovremeno i, zapravo, ulazi na terase, koje su savršeno uklopljene – žute boje.

Kao iz nekog distopijskog filma, iz zgrade ka parku i katedrali „vire“ 19 stanova na pet spratova, dok se u prizemlju nalazi poslovni i trgovački prostor za tzv. „tihu delatnost“: drugim rečima – neće biti kafića niti klubova.

Dnevne sobe svih stanova okrenute su prema ulici; Render: Proarh

Matekovićev cilj je bio da pomiri želju za životom u centru i želju za intimnošću i mirom.

Sam Mateković kaže da mu je cilj bio da maksimalno otvori zgradu prema parku i katedrali, ali da istovremeno i zaštiti stanare od spoljnih uticaja. Cilj mu je bio, nastavlja on, da pomiri želju za životom u centru i želju za intimnošću i mirom, što se često kosi jedno s drugim.

Dnevne sobe su u svih 19 stanova okrenute prema ulici, a spavaće su sobe smeštene tako da gledaju prema dvorišnoj, mirnijoj i tišoj strani. Fasada je staklena i dvostruka, sa crnim staklom umesto češće korišćenog plavog, a njena dvostrukost maksimalno umanjuje buku inače prometne ulice Medveščak.

„Jednoličnost glatke staklene površine remetimo lođama – erkerima koje izlaze iz te staklene fronte kao kubusi od metalne mreže”, zaključuje Mateković, koji ističe i da je cilj bio očuvanje odnosa prema zelenilu.

Erkeri su pojednostavljeni i moderno interpretirani

Penthaus od 190 kvadrata

Zanimljivo je da, za razliku od tipičnih domaćih zgrada, gde se izgradi more stanova sa sasvim malo garaža, ovde na 19 stanova imamo čak 43 parkirna mesta, u podrumu.

Ovaj ne tako čest primer odlične interpolacije, koja je uopšte gledano, često na udaru kritika šire, laičke javnosti, koristi moderan arhitektonski jezik, ali reminiscencija tradicije jesu tipični elementi zagrebačke arhitekture Gornjeg Grada – erkeri, koji su pojednostavljeni i moderno interpretirani.

Zgrada ima na gornjem spratu penthaus od čak 190 kvadrata, dok su ostali stanovi od 100 do 150 kvadrata, što su impozantne cifre koje omogućavaju komotan život – četvorosobni stanovi su najmanji, a ima i petosobnih i šestosobnih. Svi stanovi opremljeni su i smart sistemom.

Zgrada je maksimalno otvorena prema parku i katedrali; Render: Proarh

Usled ogromne potražnje cena kvadrata u ovoj zgradi skočila je na skoro 8.000 evra.

Nakon zloglasnog „zagrebačkog potresa“, odnosno zemljotresa gde je mnogo stanova u središnjem delu grada ostalo neupotrebljivo, usledila je ogromna potražnja za stanovima pa je cena kvadrata u ovoj zgradi nezvanično dostigla i 8.000 evra.

Grafički prilozi

Faktografija

 • lokacija: Zagreb, Hrvatska
 • klijent: privatni investitor
 • autori arhitekture: Proarh
 • godina projektovanja: 2018.
 • površina placa: 1.654 m2
 • ukupna BGRP objekta: 3.835 m2
 • renderi i fotografije: Studio Proarh/Hanza Media/Mešić Com

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Boban

  Od „smelog arhitektonskog rešenja“ do izvedenih kubusa sa uspešno rešenim odvodnjavanjem put je dug, a verovatno i trnovit.

  Na stranu to što ovo rešenje uopšte nije toliko fascinantno kako se u članku pokušava pretstaviti. Niti je ovo nešto neviđeno, niti je toliko (ako je uopšte) lepo. Velike staklene površine okrenute ka ulici su prema tekstu pokušaj da se pomiri život u centru i intima. OK.

  I, uz sve to, maliciozan komentar na račun „tipičnih domaćih zgrada“. Ako znamo da je u svim mestima obavezan uslov da se na jedan stan izgradi najmanje jedno parking mesto (u pojedinim mestima i više), kako se to onda izgradi „more stanova uz sasvim malo garaža“?

  Valjda ako investitor može da bude svako (ko ima nešto novca), tako i stručne tekstove može da piše svako ko je pismen. Onda mogu i ja valjda da prokomentarišem :-).

  1. Žikica Milošević

   Verujte da je FASCINANTNA, jer sam je pre koji dan video uzivo, a doveo me je Zagrepcanin da mi objasni koja je nova atrakcija grada. A sto se tice mora stanova a malo parking mesta, evo odlicnog priloga iz mog komsiluka: na mestu bivseg The Puba nice zgrada, pazite ovo: 96 stanova, sedam poslovnih prostora i 18 garažnih mesta!!

   https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/242061/FOTO-Rusi-se-Pab-u-Lasla-Gala-gradice-se-visespratnica.html

 2. miki

  fantazija, svaka čast!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *