Građevinarstvo

Ruta 66 dobija solarne panele koji će put topiti od leda

Projekat solarnih puteva, koji bi u budućnosti mogli sami sebe da izdržavaju, biće realizovan na čuvenoj Ruti 66 u Misuriju.

Nakon više godina istraživačkog rada na projektu solarnih puteva, Scott i Julie Brusaw konačno će biti u prilici da se njihova ideja realizuje. Projekat solarnih puteva podrazumeva zamenu asfalta solarnim panelima, koji su dovoljno izdržljivi da mogu da iznesu težinu vozila. Pošto su dobro osvetljeni, ovakvi putevi proizvodiće čistu električnu energiju.

Solar Roadways 01

Solarni paneli biće instalirani na Route 66, u sklopu incijijative Missouri’s Road to Tomorrow Initiative, s ciljem poboljšavanja saobraćajnica realizacijom pametnih puteva, koji podrazumevaju primenu obnovljivih izvora energije, piše Inhabitat.

Route 66 je istorijska ruta sagrađena 1926 godine, koju nazivaju i „glavnom ulicom Amerike“.

Ova istorijska ruta sagrađena 1926 godine, koju zovu i „glavnom ulicom Amerike“, danas je poznata pre svega kao istorijski spomenik, odnosno turistička atrakcija, kao i po nizu referenci u popularnoj kulturi, među kojima se ističu pesma koju je, između ostalih, izvodio Nat King Cole.

Solar Roadways

Firma Solar Roadways, zadužena za realizaciju ovog projekta, naprava je modularne solarne panele prekrivene staklom. Unutar panela, mikroprocesori komuniciraju međusobno s ostalim panelima, kontrolnim centrom ali i sa automobilima (i motociklima) na putu.

Solar Roadways 03

Na ovaj način stvara se energija koja će se koristiti za rasvetu pored puta, signalizaciju, kao i sisteme za grejanje koji neće dozvoliti zadržavanje snega i leda na putu čime se obezbeđuje neprestan rad solarnih panela.

Solar Roadways 04

Još jedna pogodnost solarnih puteva je ta što su oni sastavljeni od modularnih jedinica, tako da ukoliko dođe do kvara na nekoj od njih nema potrebe za većom blokadom saobraćaja – dovoljno je samo zameniti pokvarene module.

Solar Roadways 05

U skorijoj budućnosti predviđa se da se ovakav sistem solarnih panela primeni i na igralištima, sportskim terenima, pa čak i aerodromskim pistama.

Pogledajte projekta solarnih puteva u Francuskoj i solarnih biciklističkih staza u Holandiji.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *