Opremanje

Kupanje u betonu: Kade i umivaonici od poznatog građevinskog materijala

Jedinstvena sanitarna oprema za kupatila i kuhinje stiže nam iz Švajcarske.

Bankar na visokoj poziciji u jednoj švajcarskoj banci rešio je da napravi potpuni zaokret u svojoj karijeri. Umesto da pod prstima oseća moć novčanica, na njima sada može da oseti samo cement i pesak. Ali nije zažalio! Endi Kil sada ima uspešnu firmu koja proizvodi vrhunski dizajnirane kade i umivaonike od betona.

Kada WAVE od betona

Tokom jednog godišnjeg odmora, ovaj Švajcarac došao je na ideju da napravi kadu od betona. Međutim, to nije bio nimalo jednostavan zadatak. Niko do tada to nije pravio betonske kade a sa svima kojima je razgovarao odvraćali su ga od te ideje. „Nemoguće je izliti beton u formi kade“ – govorili su mu pre osam godina. Ali ovo nije bio kraj Kilove vizije – zapravo to je bio samo početak uspešne priče koja se danas zove dade-design.

Tanka kada ne pušta vodu

Zajedno sa austrijskom dizajnerom Filipom Brunijem, uradio je prvi nacrte a nakon godinu dana eksperimentisanja dobijena je prava betonska receptura koja je omogućava da se smesa ravnomerno rasporedi po kalupu. Rezultat je WAVE, ergonomski zakrivljena kada debljine osam centimetara od betona koji nije porozan pa samim tim omogućava kupanje a da ne poplavite kupatilo.

Betonska kada sa mlaznicama za spoljnu upotrebu

Kada WAVE se prodaje kao samostalna školjkasta jedinica teška 470 kg, a na raspolaganju je i kubična kada od punog betona teška čak 720 kilograma. Karakteristika svih modela je uglačan dizajn, mat završnica i kvalitet koji će traje godinama.

Beton i u kuhinji

To što je su u kuhinji betonski elementi stalno u kontaktu s vodom i deterdžentima, nije nikakav problem. Firma je razvila specijalni premaz koji omogućava betonu da 12 sati zadrži svoja svojstva pri kontaktu s vodom i kiselinom. Ni prelivena čaša crnog vina neće ostaviti tragove na radnoj površini. U ponudi su sudopere i radne ploče od betona koji izgledaju veoma dobro pogotovo u nekom industrijskom enterijeru.

Iako je osvojio celu Evropu, Endi Kil ne spava na lovorikama. Njegova firma već se upustila u 3D štampu gde istražuju mogućnosti primene ove tehnologije u izradi sanitarnih elemenata od betona. Ako banka može da štampa novac, zašto oni ne bi mogli da štampaju kade?

Foto: dade design

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *