VII.1 2015-06-09 Auftraggeber Kocadag Betonschallplatte – Funktionalisierung von ultra-hochfesten Betonoberflächen (UHPC)
Izdvojeno, Materijali

Stonsi na kamenu: Betonska ploča kao nosilac zvuka

Prva pesma koja je nasnimljena na gramofonsku ploču od betona jeste „(I can’t get no) Satisfaction“ od Rolling Stonesa.

Zaboravite na vinil i polikarbonat od kojeg se prave ploče i CD-ovi. Novi nosilac zvuka je najraspostranjeniji materijal u građevinskoj industriji – beton! Ricardo Kocadag sa instituta BAM u Nemačkoj, je koristeći UHPC (Ultra high performance concrete) beton napravio gramofonsku ploču a Stonsima je pripala čast da na njoj budu prvi. Simbolika, naravno, nije slučajna…

betonska-ploca-1
Ricardo Kocadag; Foto: BAM

UHPC je mešavina cementa, agregata, specijalnih aditiva i vode koja se najčešće korisiti za izgradnju mostova i visokih zgrada. Prilagođavajući mešavinu svojim potrebama, Ricardo je dobio pravu recepturu za pravljenje betona čija površina se može kontrolisati do mikro nivoa – toliko precizno da po njoj može da klizi gramofonska igra.

betonska-ploca-4
Foto: BAM

Nemači institut BAM (Bundesanstalt für Materialforschung und prufung) stalno radi na inovacijama i novim recepturama betonskih mešavina u cilju postizanja što boljih materijala koji mogu da se koriste u specifičnim uslovima.

betonska-ploca-2
Gramofonska ploča od betona na standardnom gramofonu; Foto: BAM

Pogledajte još zanimljivih primena betona u industrijskom dizajnu:

Beton u službi nameštaja, rasvete i dekoracije

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *