Izdvojeno, Materijali

3 materijala koja bi mogla da zamene beton

Hoće li negativni uticaj betona na prirodnu okolinu prouzrokovati smanjenje njegove potrošnje? Verovatno ne u skorije vreme, ali ovo su njegove moguće alternative.

Nije tajna da, najrasprostanjeniji građevinski materijal na svetu, beton nije dobar za okolinu pre svega što tokom procesa proizvodnje cementa dolazi do velike emisije ugljen-dioksida.

Međutim, na vidiku su razne alternative kojim se pozabavio magazin Forbes i koji je izdvojio tri moguće zamene betonu.

1. Cemfree

Beton bez cementa spada u kategoriju materijala koji nude pravu alternativu klasičnom betonu. Umesto cementa, za pravljenje betona koristila bi se granulisana zgura iz visokih peći. Međutim, moraće proći puno vremena dok se industrija ne ubedi da je ovo prava stvar jer mnogi su ovakav način pravljenja betona uporedili sa pravljenjem kolača bez brašna. Ipak, prva testiranja pokazuju da čvrstoće Cemfree betona pariraju onom napravljenom s uobičajenim cementom.

2. Taktl

Ovaj beton igra na kartu „manje je više“. Iako je ovaj beton visokih performansi (UHPC) i dalje beton, on „pravi“ daleko manje CO2 nego tradicionalni beton jer se, kao prvo, za njegovu proizvodnju koristi manje vode a pritom i ima mnogo veću čvrtoću pa ga samim tim nije potrebno toliko ugraditi. Taktl se može proizvoditi lokalno, pa će se smanjiti i emisija CO2 zbog smanjenog transporta betona.

Za proizvodnju Taktla koristi se manje vode a pritom i ima mnogo veću čvrtoću od klasičnog betona pa ga samim tim nije potrebno toliko ugraditi.

taktl-beton-2

3. Bioreceptivni beton

Betoni koji podstiču rast zelenila više su skoncetrisani na izgled samog betona nego na emisiju CO2. Iako se mnogim arhitektama sviđa natur-beton, nema sumnje da površina završenog betona, uglavnom, nije prijatna za oko. Bioreceptivni beton, kojeg je razvila dr Sandra Manso Blanco, i dalje ima isto betonsko jezgro međutim na njegovoj površini dodaju se slojevi koji omogućavaju rast mahovine i lišajeva čineći od svake betonske površine prirodnu tapiseriju.

Bioreceptivni beton od svake površine pravi prirodnu tapiseriju.

bioreceptivni-beton

Saznajte i kakav je to beton armiran tekstilom:

Tekstilni beton: lagan i održiv materijal

Saznajte i šta je to kompozitna armatura:

Kompozitna armatura: Duplo jača od čelične

Firme iz kategorije Beton:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *