Svetski projekti

Dom pod travnjakom: Sa krova kuće pravo na ulicu

Šetnju po ozelenjenom krovu kuće možete direktno nastaviti na ulični travnjak jer su oni potpuno spojeni.

Projekti studio OYO architects, dizajnirao je ovu neobičnu kuću koja se nalazi u belgijskoj oblasti Maldegem. Ideja arhitekata bila je da se veliki deo kuće smesti ispod površine zemlje, dok je nadzemni deo kuće projektovan u trougaonim volumenima, čije se kosine smenjuju naizmeničnmo i zajedno formiraju jedinstvenu formu.

House Pibo 01

Membrana kuće, koja je u osnovi gumena, potpuno obavija betonsku konstrukciju kuće sa spoljašnje strane štiteći je od nepovoljnih vremenskih uslova i moguće vlage, piše Contemporist.

House Pibo 02

Najzanimljiviji element kuće svakako je kosi zeleni krov, koji se spušta direktno do uličnog trotoara. Osim što daje karakter kući, zeleni krov u kombinaciji sa solarnim panelima, obezbeđuje visoku energetsku efikasnost objekta.

House Pibo 03

Možda se pitate gde je ograda na krovu? I mi smo primetili da je nema.

Ograda na zelenom krovu nije napravljena. Predpostavka je, valjda, da se niko neće penjati na krov… što je malo verovatno.

House Pibo 04

Kosinom naglašeni volumen sa jedne strane definiše ulaz u objekat, ali u isto vreme omogućava prodor dovoljne količine sunčeve svetlosti u trpezariju, preko velikog prozora.

House Pibo 05

Unutrašnjost kuće skladno je dizajnirana u kombinaciji drveta i čistih belih površina, koje su segmentno oživljene detaljima u žutoj i plavoj boji.

House Pibo 06

House Pibo 07

Veliki kamin koristi se u unutrašnjosti kao izvor toplote ali i kao ambijentalni element, dok se napolju koristi za pripremanje roštilja.

House Pibo 08

Foto: Cafeine

Pogledajte i projekat ove neobične zemunice:

Ovakvu zemunicu još niste videli: Moderan dom pod zemljom

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *