Oaza zelenila usred grada; Foto: Quang Tran
Svetski projekti

Kuća ili park? Ovaj dom ima više biljaka nego betona

Zbog količine zelenila, kretanjem kroz ovu vijetnamsku kuću stvara se osećaj da ste nekoj zelenoj oazi prirode, a ne u kući u užurbanom gradu.

Projekat kuće od 450 kvadrata simboličnog naziva Park Roof House potpisuje arhitektonski studio MDA Architecture, koji su uspeli da ispune želju klijenata da dobiju spokojno mesto za opuštanje sa mnoštvom zelenila, svetlosti i apsolutnom privatnošću.

Stoga su arhitekte kuću organizovali u dva volumena povezana potpuno ozelenjenim centralnim prostorom, čime je postignuta željena privatnost ali je i prostor mogao biti bolje optimizovan.

Fenomenalan atrijum za balkonima od opeke; Foto: Quang Tran

Šuma balkona i stepeništa

Centralni prostor ima mešoviti sadržaj u njenu se nalaze brojni ozelenjeni balkoni i stepenišni prostori koji su individualno prilagođeni svakoj zoni i variraju svojom formom i organizacijom kako bi se izbegla ponavljanja tokom kretanja ali i dobila maksimalna iskorišćenost, pišu arhitekte za ArchDaily.

 

Sva ta stepeništa i balkoni…
Dnevna soba u prizemlju; Foto: Quang Tran

Brojni ozelenjeni balkoni i stepenišni prostori variraju svojom formom i organizacijom kako bi se izbegla ponavljanja.

Sjajne vizure u prostoru; Foto: Quang Tran

Krovna terasa

Zelenilo se iz unutrašnjih balkona prenosi na krovnu terasu, a osim zelenila veza između ovih prostora postignuta je i materijalizacijom. Balkoni, kao i masivne žardinjere na krovnoj terasi izvedeni su od crvene opeke, kako bi podsećali na tradicionalne posude za biljke u boji terakote.

Krovna terasa je zapravo pravi mali park; Foto: Quang Tran

Arhitekte su od krovne terase napravile „terasni park“ u kojem mogu da vežbaju ili da meditiraju.

S obzirom na to da se kuća nalazi u urbanom tkivu brzorastućeg grada i nema blisku vezu sa parkovima, arhitekte su se odlučile za hibridizaciju krovne terase u „terasni park“. Na ovaj način ukućanima je omogućeno da ostanu u okviru svoje kuće a da istovremeno uživaju u jutarnjim aktivnostima ili vežbanju ispod krošnji drveća na svojoj terasi.

Enterijer prožetom zelenilom; Foto: Quang Tran

Povrće u kući

S obzirom da je krovna terasa prostrana, ostavljena je određena količina slobodnog prostora za buduće eventualno uzgajanje povrća i drugih biljaka. Mada ih već ima puno pa kuća sa ulice izgleda ovako:

Biljke? Checked! Foto: Quang Tran

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Osnova 2. sprata
Osnova 2. sprata
Osnova krovne terase
Osnova krovne terase
Presek 1
Presek 1
Presek 2
Presek 2

Kad ste već ovde…

 

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Jelena

    Prelepo! I ja bih ovako nešto… Kod mene do ove godine ništa nije moglo da se zadrži, bilo je previše sunca na balkonu, pa se sve vrlo brzo sušilo. Ove godine postavila sam predivnu Luna tendu, i sad je situacija kudikamo bolja. Konačno ću moći da gajim cveće i napolju, jer unutra više nemam mesta.

Оставите одговор

Obavezna polja *