Arhitektura

Legendarni igrači učestvovali u projektovanju stadiona sutrašnjice

Ko zna bolje od ragbi igrača kako treba da izgleda jedan stadion od samih ragbi igrača?

Mnoge poznate arhitektonske firme projektovale su stadione uz stručnu konsultantsku podršku. Međutim, niko od njih do sada nije kao konsultanta i aktivnog učesnika u projektu izabrao same igrače. Arhitektonska firma HOK nedavno je rešila funkciju novog sportskog grotla uz sugestije legendarnih ragbi igrača… koje su bile veoma konstruktivne.

Igrači su predložili  da se tribine postave pod većim nagibom kako bi se stvorila prisnija atmosfera između navijača i igrača.

 

Direktor HOK-a, Džon Rodssastao se sa legendarnim ragbi igračima kao što su Džejmi Roberts (Vels), Tim Fiser (Škotska), Džejms Horvil (Australija) i Deni Ker (Engleska) kako bi zabeležio njihove ideje i kao igrača ali i kao navijača, piše ArchDaily.

Ragbi legende imale su zaista sjajne ideje. Za početak predložili su da se smanji površina stadiona, kao i da se tribine postave pod većim nagibom kako bi se stvorila prisnija atmosfera između navijača i igrača. Osvrćući se na ragbi stadione 60-ih godina, ragbisti su predložili i da se poveća površina takozvane „crvene zone“ između linije od 22 metra i touch-down linije.

Igrači su takođe predložili da se savremene tehnologije što više implementiraju u stadion. Njihova ideja bila je da se statistički i ostali zanimljivi podaci prikazuju navijačima u realnom vremenu tokom utakmice na velikim ekranima. Takođe, predložili su i da se koristi pokretna pasarela sa koje bi najsrećniji navijači imali neverovatan pogled na teren.

Bilo koji savremeni sportski teren mora pružiti dobru atmosferu za navijače jer je njihova strast od fundamentalnog značaja za sport.

 

„Bilo koji savremeni sportski teren mora pružiti dobru atmosferu za navijače jer je njihova strast od fundamentalnog značaja za sport. Mi kao arhitekte, moramo projektovati stadione koji će iskoristiti sve iz ove energije. Igrači su nam dali izvanredan uvid i u to šta sve utiče na jednog vrhunskog sportistu. Takođe, dali su nam i uvid u njihovo viđenje kroz perspektivu navijača. Ovo je poboljšalo naše viđenje toga kako treba projektovati dobar stadion za ljubitelje ragbija.“, rekao je Džon Rods.

Foto: HOK

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *