Enterijeri, Izdvojeno

Robot koji rekonfiguriše nameštaj u malim stanovima

MIT je u saradnji s Ivom Beharom osmislio pomični nameštaj Ori koji omogućava promenu funkciju prostora jednim dodirom na dugme.

Sistem Ori je kompaktan modul koji se sastoji od kreveta i ormana s jedne strane, i kućne kancelarije s dnevnim boravkom s druge strane. Modul pune spratne visine može se pomerati napred ili nazad u zavisnosti od vaših potreba a po želji može vam otvoriti krevet ili klupu smeštenu ispod TV-a.

Kada želite da spavate, pomerite ceo nameštaj kako bi vam se oslobodila spavaća soba, a ujutru, dodirom na dugme, sve to spakujete nazad kako bi vam se oslobodio dnevni boravak.

 

Naučnici iz Media Laba, koji funkcioniše u okviru renomiranog Univerziteta MIT, razvio je robotiku, elektroniku i softver koji omogućavaju da se teški nameštaj pomera ali i da se svi uređaji u njemu međusobno povežu i komuniciraju.

Iv Behar i njegov studio Fuseproject dizajnirali su izgled modula Ori koji je zapravo jedno veliko pomično parče nameštaja. Naravno, kupci će moći da biraju između različitih materijala, boja i dezena same završnice, piše Dezeen.

Nameštaj na dugme

Na boku ormana postavljena je upravljačka jedinica u obliku piramide. Dodirom na dugme, sistem klizi napred-nazad ili otvara krevet, televizor ili police. To znači da kada želite da spavate, pomerite ceo nameštaj kako bi vam se oslobodila spavaća soba s pripadajućim krevetom koji izlazi iz ormana, a ujutru, dodirom na dugme, sve to spakujete nazad kako bi vam se oslobodio dnevni boravak. Zaista sjajna ideja! Doduše, sigurno neće biti jeftina.

Ori sistem je osmišljen za male stanove do tridesetak kvadrata i to u gradovima gde je cena nekretnina veoma visoka i gde bi se instalacija ovakvog robotizovanog nameštaja isplatila.

Foto: MIT

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *