Izdvojeno, Svetski projekti

Ovako izgleda prvi stadion od drveta na svetu

Engleski fudbalski klub Forest Green Rovers uskoro će biti domaćin na najzelenijem stadionu ikada napravljenom.

Nakon konkursa koji je trajao sedam meseci i pedeset prijavljenih takmičara, za pobedničko rešenje novog stadiona fudbalskog tima Forest Green Rovers, izabran je projekat studija Zaha Hadid Architects. Njihovo rešenje specifično je po tome što podrazumeva izgradnju stadiona od drveta – prvog takvog na svetu!

stadion-od-drveta-01

Odabir prirodnih materijala za izgradnju stadiona odraz je ekološki svesnog koncepta gradnje. Drvena konstrukcija omogućiće da ovaj stadion ima najmanju emisiju ugljendioksida od bilo kog stadiona na svetu, piše Archdaily.

Forest Green Rovers je primenio svoju viziju o očuvanju prirodnog okruženja i na projekat novog gradskog objekata.

– rekao je Jim Heverin, direktor ZHA.

„Dok će stadion biti centralni objekat, čitav projekat omogućiće kreiranje novih javnih prostora za rekreativne i druge svrhe čim će ceo grad imati korist od stadiona a ne samo na dan utakmice.“ – dodaje Jim Heverin.

stadion-od-drveta-03

Drvo je visoko izdržljiv građevinski materijal koji se može reciklirati i pritom izgleda lepo. Konstruktivni elementi od drveta biće postavljeni na dovoljno bliskom odstojanju kako bi tribine takođe bile od drveta, za razliku od drugih stadiona gde su ovi konstruktivni elementi od betona ili čelika.

stadion-od-drveta-02

Prvi redovi tribina biće na udaljenosti od samo pet metara od terena, a položaj svih ostalih sedišta proračunat je tako da sa svakog od njih se pruža uvid u čitav teren.

stadion-od-drveta-04

Novi stadion biće centralni objekat generalnog projekta Eco Parka koji je vredan 111 miliona evra i prostiraće se na površini od 100 hektara. Pored stadiona planirani su i drugi sportski objekti, tereni prilagođeni svim vremenskim uslovima, kao i višenamenski javni objekti. Projekat će se izvoditi u dve faze, sa mogućnošću da se tribine prošire za pet do deset hiljada mesta u skladu sa razvojem Eco Parka.

Uradili smo koliko možemo da naš sadašnji stadion bude adekvatno održiv ali smo ograničeni mogućnostima jer on nije izgrađen u skladu principima zaštite okoline.

– objasnio je Dale Vince, osnivač firme Ecotricity i predsednik tima Forest Green Rovers.

„S projektom Eco Parka počeli smo sa praznim listom papira i došli smo do veoma velikog cilja – ovo će zaista biti najzeleniji stadion na svetu.“ – dodao je Dale Vince.

Foto: © Zaha Hadid Architects

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *