Arhitektura

Otpad s indijskih ulica postao deo enterijera londonske prodavnice

Londonska firma Bottletop reciklirala je 60.000 plastičnih boca kako bi metodom 3D štampe opremila prostor svoje prodavnice.

Bottletop se može okarakterisati kao održivo luksuzni brend koji, vođen filozofijom nultog otpada, pretvara otpadni materijal, poput čepova limenki, u elegantne torbe.

Enterijer njihove najnovije prodavnice u skupoj londonskoj ulici Regent biće realizovan gotovo u potpunosti od recikliranih plastičnih boca koje će zahvaljujući 3D štampi postati deo enterijera. Na projektu njihovog novog prostora, Bottletop je radio u saradnji s firmama Krause Architects i Ai Build.

Bottletop je prvi maloprodajni objekat u svetu koji doprinosi globalnom ekosistemu.

Celokupan enterijer nastao je radom robota Kuka, koji ceo mobilijar štampa korišćenjem plastičnog otpada prikupljenog na ulicama indijskog grada Delhi, piše Inhabitat.

Održivi luksuz

Ovaj projekat nema samo ekološku već i društvenu komponentu. Holandska kompanija ReFlow uključena je u ovaj projekat i oni žele da deo svog profita investiraju u lokalne proizvodne projekte.

„Naša misija je da značajno poboljšamo život za oko 40 miliona skupljača otpada širom sveta, koji zarađuju manje od dva dolara dnevno, a ujedno stvaraju globalnu, društveno odgovornu 3D štamparsku zajednicu.“, rekli su nadležni iz kompanije ReFlow.

Bottletop je prvi maloprodajni objekat u svetu koji doprinosi globalnom ekosistemu. Kroz svoj način rada oni podstiču razvijanje održivog luksuza, etničkog dizajna, tehničkih inovacija i međukulturalne saradnje.

Osim što će se za izradu enterijera koristiti plastične boce, pod će biti izveden od recikliranih guma, a nadstrešnicu će činiti na hiljade delova limenki.

Rendering, foto: Bottletop

Kada ste ovde pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *