Budući izgled dogradnje u Kragujevcu
Domaći i regionalni projekti

Revitalizacija Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu

Kombinacijom visokoreflektujućih fiber-cementnih ploča, zid zavese i fasadne opeke dobijeno je savremeno rešenje koje poštuje postojeću arhitekturu.

U Kragujevcu je u planu rekonstrukcija i dogradnja postojećeg objekta Knjaževsko-srpskog teatra. Cilj je revitalizacija i unapređenje sadržaja i prostora teatra, a idejno rešenje uradio je biro Kapaprojekt iz Niša.

Knjaževsko-srpski teatar predstavlja najstarije srpsko pozorište osnovano 1835. godine u Kragujevcu. Objekat zauzima prostor na uglu ulica Kneza Miloša i Daničićeve, u širem zahvatu kompleksa Gimnazije, Narodnog muzeja i Muzičke škole, odnosno prostorne celine „Milošev konak“.

“Ovaj objekat ima jasno vidljivu povezanost sa kulturom i mestom kao ambijentalnom celinom. Istovremeno predstavljajući jedinstven izraz koji u mnogo čemu ima novu i inovativnu interpretaciju tradicije.” – kažu arhitekte iz biroa Kapaprojekt za naš portal.

Kombinacijom tri materijala postiže se skladan odnos svetlosti i senke naglašavajući kontrast tekstura.

Forma fasade i samog objekta je jednostavnih i čistih linija. Materijalizacija objekta sačinjena je od visokoreflektujućih fiber-cementnih ploča, zid zavese i fasadne opeke. Kombinacijom ova tri materijala postiže se skladan odnos svetlosti i senke naglašavajući kontrast tekstura. Fasadna opeka je najvećim delom formirana u “monk” slogu kod zatvorenih površina, dok je kod prostora gde je potreban upad svetlosti dekorativnim načinom slaganja opeke „brazilski slog“ to i postignuto, navode arhitekte.

Izmene u funkciji i novi sadržaj, predviđeni su radi boljeg iskorišćenja prostora i većeg komfora koji se pruža kako posetiocima, tako i zaposlenima.

Zadržavanje izvorne arhitekture

Sa južne strane objekat je spojen sa muzičkom školom. Objektu se pristupa sa više strana: glavni pristup publike je iz Daničićeve ulice sa severne strane, sporedni ulaz iz ulice Kneza Miloša – zapadna strana, ulaz za administraciju sa južne strane i tri bočna ulaza sa istočne strane za magacin dekora, podrum i pomoćni izlaz koji je povezan sa gledalištem.

Ulazni deo objekta, sa severne strane, zadržaće svoju prvobitnu arhitekturu, u duhu vremena u kome je izgrađen.

Dogradiće se aneks za smeštanje komunikacija ali i uvođenje publike na novoprojektovanu malu scenu.

Idejnim rešenjem predviđene dogradnja aneksa, novog dilatiranog objekta, P+2, koji je neophodan za smeštaj vertikalnih komunikacija (stepenište, lift) za povezivanje sadržaja i uvođenje publike na novoprojektovanu malu scenu i glumaca do novoprojektovane probne sale. Aneksu se pristupa kroz postojeći pasaž ka muzičkoj školi.

Predviđeno je takođe uklanjanje krovnog prekrivača i postojeće krovne konstrukcije, na delovima objekta, gde je radi bolje eksploatacije predviđeno izdizanje i izrada ravnih krovova, kako bi nesmetano mogla da se postavi neophodna scenska tehnika i u potpunosti iskoristi i poboljša funkcija samog pozorišta.

Sala za publiku ima neznatne korekcije, neophodne u pogledu mera zaštite od požara i postiže kapacitet od 190 sedećih mesta. Kaskade na balkonu korigovane su tako da se postigne bolja vizura, što ne utiče znatno na broj sedećih mesta – 59 mesta. Izdizanjem ravnog krova na kotu slemena postojećeg, postiže se povoljnija situacija za smeštanje savremene scenske tehnike i opšti ugođaj publike.

Grafički prilozi

Osnova podruma
Osnova podruma
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova I sprata
Osnova I sprata
Osnova II sprata
Osnova II sprata
Fasade
Fasade
Fasade
Fasade

Faktografija:

  • naziv objekta: Knjaževsko-srpski teatar
  • mesto: ul. Daničićeva br.3, Kragujevac
  • autori projekta:  Kapaprojekt
  • autorski tim: Vladimir Ivanović, Aleksandar Stojanović, Mirjana Krsmanović, Ana Gligović, Jovana Guberinić
  • godina projektovanja: 2020.
  • površina: 3.825 m2
  • spratnost: Po+P+2

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Nikola

    „odnosno prostorne celine „Milošev venac“.“*
    Milošev venac, ne konak. 😉

  2. Zoran

    A sta sa enterijerom? Resen kao americki plakar!?
    Pa eto, takav je.
    (neverica)

Ostavite odgovor

Obavezna polja *