Prozračna objekat koji će se utopiti u pejzaž; Foto: Ateliers Jean Nouvel
Svetski projekti

Fluidni dizajn s enterijerom u sedefu za novu operu u Šenženu

Francuz Žan Novel nadmašio je rešenja mnogobrojnih poznatih arhitekata poput Bjarke Inglesa i Kengo Kume.

Atelje Žena Novela je pobedu na međunarodnom konkursu za kineski grad Šenžen izvojevao zanimljivim rešenjem naziva „Svetlost mora“. Njihovo idejno rešenje fluidnog dizajna ima za cilj da poboljša promenadu priobalja, te graciozna forma adekvatno odgovara na kontekst okruženja.

Pobedničko rešenje uključuje salu opere kapaciteta 2.300 mesta, kao i koncertnu dvoranu sa 1.800 mesta, salu za izvođenje opereta koja može da primi 800 ljudi i multifunkcionalno pozorište kapaciteta 400 mesta. Projektom su takođe uključeni i drugi kulturni prostori, kao i prostori za scenski dizajn i produkciju.

Zahvaljujući svojoj transparentnosti, koliko god grandiozan bio, „utopiće“ se u svoje okruženje.

Arhitekte su objasnile da će gledalište u operi biti vidljivo kroz prostrani foaje, koji vodi do glavnog prostora objekta.

Objekat okružen Kineskim morem, zahvaljujući svojoj transparentnosti, koliko god grandiozan bio „utopiće“ se u svoje okruženje. Ova transparentnost savršeno će se u enterijeru nadograditi materijalima u sedefu, koji će istaći krivine balkona i zaobljene zidove.

Velika pažnja javnosti

Konkurs je održan od strane zajedničke organizacije Biroa za planiranje i prirodne resurse, Biroa za javne radove, kao i Biroa za kulturu, turizam i radio i televiziju, te je izazvao veoma veliku pažnju, mimo toga što se radi o značajnom kulturnom i društvenom projektu, piše Designboom.

Opus slavnog arhitekte

Žan Novel (75) je francuski arhitekta koji iza sebe ima brojne poznate građevine poput Nacionalnog muzeja u Kataru, Luvra u Abu Dabiju, Seine Musicale u Parizu, a možda mu je najpoznatije delo Toranj Agbar u Barseloni.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *