Kuća je koštala 1.660 evra po m2 što je vrlo povoljno za Englesku; Foto: Aidan McGrath
Svetski projekti

Niskobudžetna seoska kuća osvojila prestižnu RIBA nagradu za 2019. godinu

Ovogodišnja najbolja kuća, kako je vidi britanska RIBA, jeste jednostavan objekat izgrađen za relativno malo novca.

Projektovan od strane McGonigle McGrath objekat zvani House Lessans, koji se nalazi u seoskom okrugu County Down, reprezentuje paradigmu u stvaranju relevantne savremene arhitekture koja istinski reflektuje lokalni kontekst, kao i nasleđe i kulturu.

Kuća od 235 metara kvadratnih odiše elegantnom jednostavnošću koja omogućava uživanje u prijatnom odnosu između otvorenog i zatvorenog prostora, a sve ovo je postignuto uz relativno mali budžet.

Foto: Aidan McGrath

Kroz ovaj projekat dokazano je da arhitekura može poboljšati svakodnevni život, a da pritom ne šteti planeti.

„Zahvaljujući veštinama arhitekata da izgrade kuću od jednostavnih materijala, kroz pažljive detalje i preciznu organizaciju, ne samo da se dobila kuća već što je još važnije, dobijen je dom.“, istakao je John Pardey, predsednik žirija za Najbolju kuću godine za 2019. godinu koju organizuje RIBA.

House Lessans je zapravo kompleks manjih kuća koje su pažljivo integrisane u svoje prirodno okruženje.

Foto: Aidan McGrath

Povoljni materijali

Kroz ovaj projekat dokazano je da arhitekura može poboljšati svakodnevni život, a da pritom ne šteti planeti.

McGonigle McGrath koristili su jednostavne i jeftine materijale kako bi stvorili pravi dom, koji je u skladu s njegovim vlasnicima i kontekstom. House Lessans pokazuje da čak i sa vrlo limitiranim budžetom, kuća iz snova može biti stvarnost.“, dodao je Alan Jones, presedavajući u RIBA, a prenosi ArchDaily.

Foto: Aidan McGrath

Dupla spratna visina

Enterijer kuće izveden je od dva strukturalna bloka belih betonskih zidova i pocinkovanog krova, koji u ovoj kombinaciji čine „dramatičan životni prostor duple spratne visine“.

Foto: Aidan McGrath

Kuhinja i dnevni boravak, koji su organizovani u otvorenom planu, imaju jasnu vezu sa okruženjem zahvaljujući staklenoj fasadi u ovoj zoni.

Spavaće sobe i privatni prostori su projektovani kroz intimniju konfiguraciju.

Foto: Aidan McGrath

Osećamo da kuća zaista poštuje i oplemenjuje pejzaž. Radost je živeti u njoj.

„Kao i većina nas koji nismo arhitekte, a želimo da izgradimo svoj dom, imali smo jasnu ideju o tome šta želimo od soba ali nismo imali pojma kako bi te sobe bile organizovane i kako kuća može izgledati. Magija koju nadareni arhitekta može da stvori bila je očigledna od trenutka kada smo videli inicijalne planove, što se i potvrdilo kako je projekat napredovao. Osećamo da kuća zaista poštuje i oplemenjuje pejzaž. Radost je živeti u njoj.“, rekli su vlasnici kuće, Sylvia i Michael.

Foto: Aidan McGrath

Svaki peni pažljivo potrošen

Sa planiranih 1.425 funti (1.660 evra) po metru kvadratnom, firma McGonigle McGrath uspela je da realizuje projekat. Primenjen je osnovni građevinski materijal, kao i jednostavna organizacija prostora, kako bi prema rečima arhitekti „svaki peni klijentovog budžeta bio pažljivo i dobro potrošen.“

Foto: Aidan McGrath

Projekat sproveden u stvarnost

„Kao rezultat imamo malu kolekciju formi u pejzažu koje doprinose ovom mestu i, nadamo se, da šire saznanje o načinu na koji bi trebalo praviti objekte na selu. Zahvaljujući našim klijentima koji su imali vere i timu izvođača radova i zanatlija, koji su imali strpljenja i sve potrebne veštine, uspeli smo da naš projekat sprovedemo u stvarnost. Mi smo oduševljeni rezultatom.“, rekao je arhitekta Kieran McGonigle, iz McGonigle McGrath.

Foto: Aidan McGrath

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *