Aktuelno

RIBA objavila VODIČ za rodnu ravnopravnost u arhitektonskim firmama

Poštovanjem standarda pojačala bi mogućnost napretka pojedinaca iz struke bez obzira na njihov rodni identitet.

Dobro je poznato da u svetu postoji uočljiva razlika između plata muškaraca i žena na istim pozicijama, a ovaj nemili trend odavno je zahvatio i arhitektonsku praksu. Iz tog razloga, jedna značajna institucija rešila je da pomogne arhitektonskim kompanijama tako što je čitavu problematiku predočila „crno na belo“.

Kraljevski institut arhitekata Velike Britanije – RIBA (Royal Institute of British Architects) objavio je zvaničan Vodič za kreiranje rodno ravnopravnih plata u arhitektonskim firmama pod nazivom „CLOSE THE GAP– Improving Gender Equality in Practice“.

Od kolega se očekuje ne samo da smanje razliku u platama, nego i da se potrude da poboljšanje postane norma.

Institut je saopštenje o objavljivanju ovog vodiča poslao uz poruku da od kompanija članica očekuje da će poštovati sve standarde navedene u publikaciji kako bi se poboljšalo stanje na planu rodne ravnopravnosti u ovoj zemlji, a samim tim i pojačala mogućnost napretka pojedinaca iz struke bez obzira na njihov rodni identitet.

Ovo obećanje podrazumeva, između ostalog, sprovođenje pravičnih, jednakih i nepristrasnih procedura zapošljavanja i napredovanja. Od kolega se očekuje ne samo da smanje razliku u platama, nego i da se potrude da poboljšanje postane norma.

„U našoj profesiji nema mesta za diskriminaciju. Ipak, skoro 50 godina nakon što je Zakon o jednakim platama stupio na snagu u Velikoj Britaniji, i dalje se beleže slučajevi nejednakosti. Vreme za promenu je odavno prošlo i svi mi – poslodavci, zaposleni i RIBA – nosimo odgovornost za to“, izjavio je Ben Derbyshire, direktor Kraljevskog instituta.

Vodič CLOSE THE GAP možete pročitati i skinuti OVDE.

Srodni linkovi:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *