Građevinarstvo

Fasada od papira, pod od čepova: 100% reciklirana kuća

Danski arhitektonski studio Lendager Arkitekter nedavno je dovršio svoj dugoočekivani projekt pod nazivom Upcycle House.

Radi se o kući koja je u potpunosit izgrađena od recikliranih materijala pa je eksperiment održivosti u pogledu smanjenja emisija CO2 korišćenjem isključivo upotrebljenih materijala.

Građevinski materijali korišćeni u ovoj kući najrazličitijeg su porekla. Dva montažna kontejnera koji su izolovani sa spoljašnje strane čine osnovni strukturni okvir kuće. Krov i eksterijer kuće izgrađeni su uz pomoć listova od recikliranih aluminijskih limenki. Fasadni paneli izrađeni su od presovanog i toplotno obrađenog recikliranog granuliranog papira, dok je kuhinjski pod napravljen od plutanih čepova za šampanjac, a kupatilske pločice od recikliranog stakla. Zidovi i podovi prekirveni su OSB pločama koje su napravljene od presovane iverice.

pasivna-kuca-1 pasivna-kuca-2

Što se energetske efikasnosti tiče, mali budžet projekta (oko 130 tisuća evra za kuću od oko 120 kvadrata) uslovio je maksimalno korišćenje metoda pasivne gradnje. U skladu s tim, orijentacija, temperaturne zone, optimizacija ulaza dnevnog svetla kao i sistem prirodne ventilacije strateški su provedeni kroz celu kuću.

Krajnji rezultat je moderan i savremen dizajn koji izgleda kao da je napravljen od puno skupljih, novih materijala. Kuća ima veliki dnevni boravak koji je spojen s kuhinjom, četiri spavaće sobe, kupatilo, ostavu i komoru za pasivno hlađenje. Spoljašnji prostor sadrži veliki staklenih kao i južno orijentisanu terasu.

pasivna-kuca-3 pasivna-kuca-4 pasivna-kuca-5 pasivna-kuca-6 pasivna-kuca-7 pasivna-kuca-8 pasivna-kuca-9

Pogledajte i kuću u Srbiji od guma, flaša i otpada.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *