Materijali

Za sve površine: Cena i primena klinker opeke

Klinker je ekstremno otporan i prilagodljiv, što ga čini idealnom podnom oblogom za sve površine oko kuće.

Bilo da se radi o prilazu garaži, puteljku prema baštenskoj kućici ili sunčanoj terasi – mnogi graditelji slažu se stim da je klinker najbolja opcija za popločavanje tla.

Klinker je sačinjen od pečene gline. Na temperaturi preko 1.000 stepeni Celzijusa tokom procesa pečenja – poznatog pod nazivom sinterovanje – zatvaraju se pore materijala pa gotove (pečene) opeke skoro da i ne upijaju vodu. To ih čini ekstremno otpornim i neosetljivim na visoke temperature, mraz ili čak hemijske materije poput kiselina. Prirodna, keramička boja ovih opeka, koja nastaje tokom procesa pečenja, postojana je i s vremenom ne bledi. Velika raznolikost boja i oblika Paleta keramičkih boja obuhvata boje peska i terakote, sve do smeđe, ali moguće su i mešavine ovih nijansi, kao i plavo-siva kombinacija. Tome se pridružuju mnogi raznovrsni oblici i formati s različitim površinskim strukturama. Međutim, postoje i takozvane rupičaste podne opeke, kroz čije otvore izbija zelenilo trave – razumno rešenje za ekološki osvešćene graditelje koji bi želeli da izbegnu kompletno prekrivanje tla.

klinker-opeka-3

 

klinker-opeka-1

Prilikom postavljanja klinker opeka trebalo bi obratiti pažnju na njihovu veličinu i funkciju, kao i na stepen opterećenja površine. Osim boje, za vizuelni utisak koji opeke ostavljaju od presudne je važnosti šema njihovog postavljanja. I ovde postoji veliki broj varijacija, koje, vešto iskombinovane s mozaicima ili drugim šemama za postavljanje, omogućavaju jedinstveno, a ipak uvek iznova zanimljivo uređenje podnih površina. Zahvaljujući obilju mogućnosti, popločavanje bi trebalo prepustiti stručnom licu, jer željeni izgled će se dugo održati samo ako se pravilno pripremi teren i stručno postavi podna opeka.

klinker-opeka-2Cena postavljanja

Klinker opeka je, na osnovu svojih specifičnih svojstava, pogodna za gotovo sve oblasti primene. Pomoću nje se može izvesti projekat izgradnje prilaza garaži, kao i vijugavog putića do skrivene senice ili sunčane terase. Troškovi se u potpunosti mogu isplatiti. Zavisno od kvaliteta i izvedbe, treba računati na 20 do 40 evra po kvadratnom metru.

Klinker ne zahteva posebno održavanje: za čišćenje je dovoljna sama kišnica. Mesta do kojih kiša ne dopire (suvi kolski ulaz ili natkrivena terasa) mogu se po potrebi očistiti pomoću creva za vodu ili čistača pod pritiskom. Ove opeke mogu se kombinovati na najrazličitije načine, a naročito primamljivo deluju u spoju s različitim šemama i/ili materijalima.

Firme iz kategorije Popločavanje:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *