Materijali

Ovako izgleda obnovljivi konstruktivni materijal baziran na vodi

Neri Oksman koristi rakove iz okeana za pravljenje revolucionaranog materijala od kojeg se mogu praviti i privremene arhitektonske konstrukcije.

Američko-izraelska arhitektkinja, dizajnerka i profesorka na MIT Media Lab-u, Neri Oksman je u saradnji s grupom istraživača sa MIT-a razvila platformu za digitalnu izradu materijala koji koristi obnovljivi polimer iz okeana. Proces kombinuje materijal dobijen od bioloških ostataka rakova, odnosno njihovih ljuštura, sintetičku biologiju i robotičku proizvodnju, a rezultat je veoma čvrst materijal koji je pritom i ekološki.

Kombinacijom ljuštura rakova, sintetičke biologije i robotičke proizvodnje dobijen je veoma čvrst i ekološki materijal.

Predložena primena materijala odnosi se na proizvode koji se mogu reciklirati ili na izradu privremenih arhitektonskih konstrukcija, poput šatora, piše Dezeen.

Vlakna formiraju oblike

Hidraulični robotički sistem upravlja procesom formiranja proizvoda, koji zahvaljujući kontrolisanom višekomornom ekstruzijskom sistemu, izbacuje biorazgradive kompozite u formi vlakana koja formiraju željeni oblik.

Moć hitina

„Strukture su napravljene od jedinstvenog materijalnog sistema dobijenog od hitina – polisaharida izgrađenog od aminošećera koji je veoma otporan prema mnogim rastvaračima, a ujedno je i drugi po redu polimera na planeti po obimnosti. Svaka komponenta će naći svoj oblik prilikom kontakta sa vazduhom i biodegradiraće nakon kontakta sa vodom. Živa materija u formi cijanobakterije presvučena je i impregnirana na uzorcima hitostana kako bi se omogućila funkcionalizacija površine i dala dodatna svojstva kao što su otpornost na vodu i provodljivost.“, istakla je grupa istraživača.

Arhitekta i dizajner Neri Oksman lider je u istraživanju tehnologija digitalne izrade materijala i procesa njihove interakcije sa biološkim svetom. Neri je ove godine nominovana i za prestižnu nagradu The Design Prize 2018 u kategoriji Eksperimenti.

Spojila ih arhitektura

Široj javnosti Neri Oksman je poznata kao devojka holivudskog glumca Breda Pita s kojim se zabavlja od početaka ove godine. Neri je od Pita mlađa 12 godina, a upoznali su se kada je Pit, inače pasionirani ljubitelj arhitekture, tražio saradnike za jedan građevinski projekat. Neri je i umetnica čija su dela izložena u muzejima MoMA, Žorž Pompidu i drugim. Pit je već godinama na čelu fondacije „Make it right“, koja gradi povoljne kuće za ugrožene društvene grupe, u potpunosti oslonjene na solarnu energiju.

Neri Oksman; foto: Noah Kalina

Foto: Neri Oxman

Kad ste već tu…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *