Građevinarstvo

Hoćemo li u budućnosti živeti u betonskim kanalizacionim cevima?

Potreba za malim i povoljnim prostorima za život iznedrila je ovu ideju koja samo na prvi pogled deluje čudno.

Cene nekretnina u gradovima vrtoglavo rastu, a sve je više onih kojima treba mali stan koji ispunjava osnovne životne potrebe i koji nije skup. U cilju pronalaženja rešenja za mirkostanovanje, firma James Law Cybertecture razvila je projekat nazvan Opod Tube House. U pitanju je malena kuća napravljena od, ni manje ni više nego od, kanalizacionih betonskih cevi.

Ova cevasta kućica osmišljena je tako da odgovara načinu života mladih ljudi kojima je u najvećoj meri i potreban pristupačan smeštaj u metropolama sveta, dok još uvek grade svoje karijere.

Svaka kućica teška je 22 tone ali se zato ona lako postavlja jedna na drugu i to na uskim i dugačkim placevima.

Kuća prečnika nešto manje od 2,5 metra, površine oko 9 kvadrata, prilagođena je životu (najviše) dvoje ljudi, piše Inhabitat. To je zapravo standardna betonska cev, koja se koristi za velike kolektore, i samim tim je njena cena niska jer se radi o proizvodu koji se pravi u velikim količinama. Zadatak je zapravo bio organizovati život unutar cevi i smestiti ceo sadržaj potreban za jednog studenta… ili osobenjaka. Evo kako je to učinjeno!

Sve je na svom mestu!

Unutrašnjost je opremljena sadržajem koji se ne razlikuje mnogo od studentske sobe. Klupa koja se može koristiti kao deo dnevnog boravka, pretvara se u krevet. Tu je i mali frižider, tuš, a obezbeđeno je i dovoljno prostora za skladištenje odeće i ostalih ličnih stvari. Smešten je čak i klima uređaj!

Prema rečima glavnog arhitekte, Jamesa Lawa, kuća je pogodno rešenje za sve mlade kojima je potreban što povoljniji smeštaj, ali i za gradske vlasti koje žele da obezbede svojim građanima pristupačne opcije stanovanja.

Iako konstrukcija kuće od 22 tone svakako nije lagana, Opod Tube House je praktična u smislu ugradnje instalacija jer se moduli jednostavno postavljaju na određenoj lokaciji, što smanjuje troškove konstruisanja.

Opod Tube House se jednostavno može postaviti u bilo kom malom neiskorišćenom gradskom prostoru.

„Ponekad ostane suviše malo zemljišta između objekata, tako da nije lako izgraditi novu zgradu. Mogli bismo postaviti nekoliko Opodsa na takva mesta i iskoristiti to zemljište.“, rekao je James Law.

Ideja firme James Law Cybertecture je da se u budućnosti razvije čitav sistem stanovanja u ovakvim kanalizacionim cevima, gde će moduli biti međusobno povezani u celinu.

Foto: Opod Tube Housing Facebook

Pogledajte i sledeće tekstove:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *