Građevinarstvo

Kako se rešiti buke i neprijatnih mirisa iz kanalizacionih cevi

Racionalnim projektovanjem, pravilnim pozicioniranjem prostorija i ugradnjom kvalitetne opreme postiže se dobra zvučna izolacija cevi i sprečava se pojava gasova.

Sigurno ste se u stanovanju susreli se jednim od ova dva problema: čujete buku iz cevi kada komšija iznad povuče vodu ili „čujete“ neprijatne mirise iz kanalizacije. Rešenje za ove probleme postoji, a mi smo odgovore potražili od Nevene Hever, stručnjaka za projektovanje vodovoda i kanalizacije. Krenimo s najčešćim problemom – bukom!

Buka iz cevi

Rad mnogih instalacionih uređaja prati i određen nivo buke i vibracije koji znaju da budu prilično nezgodni u trenutku odmora. Kako bi se izbegli ovi neželjeni efekti, uvek je korisno postaviti elastične distancere ili reducere koji sprečavaju dalje prenošenje vibracija. Buka se može korigovati upotrebom adekvatnog cevnog materijala – takozvane bešumne cevi.

Primenom kvalitetne opreme u izgradnji značajno se utiče na nivo buke

Projektanski dobro rešen funkcionalni sklop stanova i samih instalacionih koridora najbolje utiče na zvučnu izolaciju cevi.

 

Ipak, najbolji način svakako predstavlja dobra pozicija takve prostorije u odnosu na prostorije za boravak i spavanje. Dakle, projektanski dobro rešen funkcionalni sklop stanova i samih instalacionih koridora i uređaja najbolje utiče na zvučnu izolaciju cevi.

Pravilno pozicioniranje prostorija kao najbolji lek za buku iz cevi

Ukoliko, iz bilo kog razloga nije moguće zonski odvojiti prostorije tako da se postigne zvučna barijera, onda je potrebno planirati instalacioni kanal koji će biti adekvatno zvučno izolovan, a zidni cevni razvod planirati tako da se kontakt sa zidnom konstrukcijom ne odvija direktno već preko zvučne izolacije – obično su to penaste folije.

Obujmice sa gumenom oblogom kao dobra zvučna zaštita

Na tržištu se danas mogu naći i cevi koje pružaju dobru zvučnu izolaciju. Koliko je bitan materijal same cevi, toliko je bitan i materijal kojim se ona priščvršćuje na konstrukciju. Zato je bitno da obujmice kojima se prihvata cev budu oboložene gumom kako bi se apsorbovao zvuk i eventualne vibracije.

Međutim, šta raditi kada je stanje zatečeno i ne možete da intervenišete na to kakve su cevi ugrađene. U tom slučaju, buku jedino možete smanjiti tako što ćete zidove prostorije dodatno zvučno izolovati. Više o zvučnom izolovanju zidova pročitajte ovde.

Pojava neprijatnih mirisa

Neprijatni mirisi iz kanalizacionog sistema objekta mogu se javiti u objektu ali van njega. Najčešći uzrok jeste poremećena funkcija vodenog čepa kod uređaja sa sifonom pa se gas oslobađa upravo na tom mestu u prostoriji. Takođe, neadekvatna zaptivenost cevne mreže uzrokuje da se gasovi oslobađaju nekontrolisano unutar objekata, obično na mestu vertikale.

Za rešavanje ovog problema najefikasniji su odušci sa električnim ventilatorom i mehanički s rotirajućom orebrenom sito-glavom.

Krovni ventilator

Neprijatni mirisi oko objekta nastaju u slučaju kada je odušak na septičkoj jami izveden tako da se mirisi šire naviše. Sam vazdušni odušak septičke jame treba izvesti tako da formira lulu sa otvorom koji oslobađaju gasove ka zemlji.

Lula okrenuta ka zemlji

Foto naslovna: Gradnja.rs

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Boro

    Najbolje resenje je“ Borinni “ klapna provereno !!!!Patentirano pre 10 godina.
    Pogledajte sajt D B Metaleks kako se radi reparacija slivnika.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *