Opremanje

Šta raditi kada je pritisak vode slab ili prejak

Protočne pumpe i regulatori pritiska vode pomažu da pranje sudova ne bude neprijatno, a da isto vreme ne rizikujete da vam popucaju ventili.

Sigurno ste se susreli s problemom da ponekad u vašem domu pritisak vode nije dovoljan ili da je on toliko jak da slavine bukvalno šište. Šta učiniti u ovim situacijama? Pitali smo stručnjaka u oblasti vodovoda i kanalizacije – Nevenu Hever.

Kako Nevena kaže, ključna stvar kod instalacija vode predstavlja podatak o raspoloživom pritisku na mestu priključka i izlazni podatak koji se odnosi na potrebnu količinu vode. Podatak o raspoloživom pritisku se u većini slučajeva dobija od nadležnog JKP ili se, ukoliko ne postoji, može uputiti zahtev nadležnom JKP ili nekom drugom privatnom preduzeću da se on izmeri. Ne zaboravite da se ovaj zahtev u oba slučaja naplaćuje. Kada postoje ova dva podatka, pristupa se hidrauličkom proračunu čiji je krajnji rezultat vrednost raspoloživog pritisaka u cevnoj mreži. Ovim postupkom ujedno se i dimenzioniše cevna mreža.

Vrlo je bitan i period očitavanja pritiska kako na dnevnom tako i na godišnjem nivou zbog intenzivnijih intervala koji se očekuju u poslepodnevnim časovima i u letnjem periodu pa je vrlo dragocen periodičan pregled rezultata recimo za nekoliko dana u nedelji kao i godišnji izveštaji o merenju na lokaciji.

Protočne pumpe za slab pritisak vode

Kod većih odstupanja, rešenje je da se uvede ili promeni postojeći uređaj za povišenje pritiska, međutim kod manjih koji su u praksi i učestaliji, problem se rešava ugradnjom protočnih pumpi. Pumpe je najbolji ugraditi na vertikalnim delovima – glavnim vertikalama jer su tu izraženiji gubici nego na glavnom horizontalnom razvodu.

Protočna pumpa za bolji pritisak vode

Pumpe je najbolji ugraditi na vertikalnim delovima – glavnim vertikalama jer su tu izraženiji gubici nego na glavnom horizontalnom razvodu.

 

Još efikasnija, a negde i jeftinija, varijanta jeste zamena glavnog horizontalnog razvoda ili njegovih delova cevima manjeg promera kako bi se postigle veće brzine, odnosno, pritisci. U ovom slučaju, projektant mora biti naročito oprezan uz prethodnu računsku proveru kako ne bi došlo da hidrauličkih udara i to baš na prelazu horizontalnih razvoda u vertikalni i kod prvih potrošača na mreži.

Kad pukne ventil…

Kvar nekvalitetnog ventila, recimo, koji je finansijski skoro neosetan za izgradnju jednog stambenjaka, može prouzrokovati štetu koja ne samo da je finansijski nepotrebna već i komplikovana za saniranje. Dizanje parketa, sušenje, oštećenja fasade i njene termike samo su neke od posledica, a šteta usled havarije može zahvatiti i nekoliko stambenih jedinica.

Šištanje vode na mestu izlaza

Usled velikih brzina, koje se javljaju kao posledica velikog pritiska, dolazi do vodenog udara koji je često praćen pojavom vazduha. Zato je veoma bitno da se već u procesu projektovanja, prilikom dimenzionisanja cevovoda vodi računa da vrednosti brzina koje se proračunom usvajaju ne pređu 3 m/s (optimalno je 1-2 m/s).

Ako je projektant računski svoj proračun ovako sproveo od početka do kraja, odnosno. ovako proračunao cevnu mrežu, neravnomernosti u protoku i pojava šumova usled nesrazmernosti brzine i prečnika cevi, biće svedeni na minimum. Ovim je eliminisana i mogućnost pojave vibracija nastalih usled vodenog udara.

Upravo zbog ravnomernosti protoka, projektant treba da planira postepeno redukovanje prečnika. Promenu pravca uvek je poželjnije izvesti lučnim komadima, a izbegavati promene kolenima (pod 90°) jer je su na tim mestima izražene kritične brzine vode.

Regulator pritiska za prejak pritisak

Regulator pritiska vode

Regulator pritiska se pokazao kao efikasan ne samo u slučaju pojave neželjenog zvuka nego i kao reduktor pritiska vode u instalaciji.

 

A ukoliko već zgrada nije izvedena kako treba, rešenje je regulator pritiska. Ovaj uređaj se pokazao kao efikasan ne samo u slučaju pojave neželjenog zvuka nego i kao reduktor pritiska vode u instalaciji. Na taj način osigurava se i ekonomična potrošnja vode i duži vek trajanja instalacije i njenih delova.

Ovaj uređaj naročito je koristan kao obezbeđenje rada bojlera – bilo da je lokalna i centralna priprema tople vode u pitanju. Na taj način se efikasno eliminiše potencijalno curenje sigurnosnih ventila što je česta pojava koja nastaje kao posledica neracionalnog zagrevanja vode u bojleru i povećanog pritiska upravo na mestu sigurnosnog ventila.

Na našem tržištu mogu se naći regulatori sa manuelnim regulatorom i manometrom koji pokazuje vrednost pritiska na tom mestu.

Tekst: Nevena Hever; Naslovna fotografija: Catt Liu, Unsplash

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

15 komentara

 1. Igor

  Postovani,

  Zivim na poslednjem spratu u cetvorospratnoj zgradi i imam protocni bojler od 20kw. Usled slabog pritiska leti i zimi ne mogu da regulisem toplotu vode. Svojevremeno sam boravio u Maleziji i tamo sam primetio da protocni bojleri imaju ugradjenu pumpu. Pumpa se automatski pali i regulise, ujednacava, pojacava pritisak i time dozvoljava normalnu regulaciju toplote vode slavinom.
  Moje pitanje je gde i kako mogu naci i kako ugraditi dodatnu pumpu i resiti problem.

  Hvala unapred na Vasem strucnom odgovoru

 2. Dragan Kilibarda

  Igore,
  Imam stan na osmom spratu i stanari se žale na isti problem. Ugradnja pumpe je dobra ideja. Molio bih Vas da, ako nabavite pumpu, da mi javite gde ste uspeli nabaviti. Hvala!
  Pozdra,
  Dragan Kilibarda
  Subotica
  063593739

 3. Nevena Hever

  Poštovani Igore i Dragane,

  Problem sa kojim se susrećete je pre svega sistemski jer se uglavnom javlja usled istovremenosti upotrebe naročito kod stambenih objekata, nekada zbog nedostatka centralne pumpe za povišenje pritiska, a nekad zbog neadekvatanog izbora pumpi (performanse).

  Ono što bi trebalo naglasiti je, s obzirom na to da se problemi javljaju uglavnom na poslednjim etažama, činjenica da je finansijski manje prihvatljivo da se kupuje (novo) postrojenje za povišenje pritiska za ceo objekat, evo i zašto:

  – ne postoji potreba svih potrošača za većim pritiskom,

  – javlja se i problem prejakog pritiska u donjim etažama jer pritisak slabi sa povećanjem visine, pa se u tom slučaju rešenje dodatno poskupljuje reducirima pritiska koji se montiraju na cevnu mrežu

  – postrojenje, ako ga nema, zahteva i posebnu prostoriju, dakle, dodatni prostor što takođe predstavlja problem kod već izgrađenog objekata koji u našim uslovima obično već ima poprilično redukovane zajedničke prostorije. Ova prostorija je neophodna jer pumpa ima elektro napajanje i proizvodi odgređen stepen buke.

  DAKLE, NAJPRIHVATLJIVIJI BI BIO UREĐAJ KOJI LOKALNO – ZA ETAŽU ODNOSNO STAN REŠAVA PROBLEM SA PRITISKOM.

  Grundfos je proizvođač koji nudi pumpe širokog spektra primene. Model koji bi napribližnije, po preporučenom polju primene odgovarao kao rešenje jeste SCALA 2.

  Ova pumpa ne samo što je konforna za lokalnu upotrebu već je i njen rad maksimalno optimizovan što znači da su njene performanse takve da se njen rad automatski prilagođava raspoloživom-ulaznom pritisku.

  Kada je o komforu reč, sa motorom na vodeno hlađenje ova pumpa ima veoma nizak stepen buke kada je reč o uređajima za povišenje pritiska.

  Ugrađeni senzori konstantno mere izlazni pritisak i ukoliko pritisak padne ispod optimalnog, SCALA2 se aktivira i na taj način automtski vrši kompenzaciju pritiska.

  Scala 2 je uzeta kao primer koji poseduje glavne karakteristike koji bi odgovorili na problem sa pritiskom na delu cevne mreže – u ovom slučaju poslednje etaže.

  Više o ovoj pumpi možete pronaći na:

  https://rs.grundfos.com/products/find-product/scala2.html

 4. vladimir

  Poštovani,
  Interesuje me pošto imam kapljanje sa sigurnosnog ventila ispod bojlera posle ugradnje nepovratnog ventila posle vodovodnog sata, gde bi bilo idealno da se ugradi ovaj regulator. Imamo mesečnu potrošnju oko 10 kubnih metara vode i za tu ootrošnju koji bi od regulatora preporučili.
  Pozdrav

  1. Nevena Hever

   Poštovani Vladimire,

   Regulator je najbolje ugraditi posle glavnog ventila u vodomernom šahtu ili zidnom kućištu(ako je to negde slučaj), time se obezbeđuje ujednačen pritisak u celokupnoj mreži a i pristup za eventualne intervencije ili zamenu je na tom mestu lak i ne zahteva druge intervencije na objektu.
   Na tržištu postoji zaista velik izbor ovih regulatora, a ono na šta treba obratiti pažnju je materijal. Dakle što kvalitetnija izrada i sa manometarskim očitavanjem. Na taj način stičete uvid u radni pritisak nakon njegovog umanjena tj. redukovani raspoloživ pritisak u Vašem objektu.

 5. Filip

  Pa šta ako je jak pritisak. Postoji glavni ventil i i na njega može isto da se reguliše pritisak. Tako da nema tu frke.

  1. Nevena Hever

   Poštovani Filipe,
   Regulisanje pritiska na uređaju u ovom slučaju bojleru nije preporučljiva na glavnom vetilu. Manipulacijom na glavnom vetilu bi se tako umanjio protok u celokupnoj mreži. Postoje posebni uređaji za regulaciju pritiska i oni su namenjeni samo u tu svrhu. Motiraju se posle glavnog ventila.

 6. Zorica

  Postovani,
  Interesuje me da li je dozvoljeno postavljanje pumpe u svoj šaht? Naime komisija ispred nas ima vodu, mi i jos par kuca iza njega nemamo… Provereni ventili, pucanje cevi isključeno… Ne znamo u cemu je problem… I pitanje da li postavljanjem pumpe moze nama doci do prekida vode?

 7. Nevena Hever

  Poštovana Zorice,

  Teško je na osnovu iznetih informacija odrediti tačan uzrok.
  Ono što bi u vašem slučaju bilo najefikasnije i najpouzdanije je da se pozove neko od nadležnih u JKP koje je u nadležnosti i obavesti o problemu koji imate. Na licu mesta će se onda utvrditi situacija prvo sa priključkom na uličnu cev kojom se svi snabdevate a potom i situacija sa pritiskom.

 8. slavoljub

  postovanje,
  imam problem sa fiksnom cevi iz bojlera na kojoj se nalazi sigurnosni ventil. problem je u tome sto pustim vodu nanekoj od slavina u kupatilu da tece ionog trenutkakada tu istu slavinu zatvorim FIKSNA CEV koja se nalazi u bojleru, na kojoj je sigurnosni ventil, ima izvesna pomeranja, i cuje se kako „krcka“ kao da ce da se odvoji,odvari od kazana. sta jenajbolje ciniti. Hvala

 9. Dragiša Stevanović

  Poštovanje,
  Imam problem sa kuhinjskim bojlerom zapremine 10 l (gornja ugradnja). Kad zatvorim slavinu (jednoručna) voda topla se vrlo dugo cedi, nezavisno od toga u kom je položaju ručica slavine. Majstor mi kaže da je razlog visok pritisak u mreži. Moguće da je u pravu jer mi kod velikog bojlera koji je na drugoj delu mreže, povremeno kaplje sigurnosni ventil kad se zagreje voda.
  Da li je rešenje ugradnja regulatora pritiska? Ako jeste, gde da ga uradim? Hvala.
  Dragiša

  1. Braca

   Pozovi majstora za vodovod da izmeri pritisak u mreži. Ako je veći od 3 atm potrebno je da ugradiš regulator pritiska.
   Pozdrav

  2. Nevena Hever

   Poštovani,

   Kod produženog curenja tople vode u slučaju protočnih bojlera do curenja dolazi jer u samom kazanu zbog visoke temperature. Usled povećanja temperature povećava se i pritisak u kazanu. Oslobađanje pritiska tada se vrši tako što deo tople vode ode do nepovratnog ventila a deo ode do izliva – tako se vrši preraspodela oslobođenog pritiska.

   Za početak podestite temperaturu grejača na 50 stepeni. Ovako ćete osigurati optimalan pritisak u bojleru a svakako i eliminisati pojavu kamenca.

   Ako se nakon regulisanja temperature javi isti problem onda je pritisak u cevovodu prejak i u tom slučaju bi bilo dobro ugraditi regulator pritiska.

 10. Nevena Hever

  Poštovani,

  Kada se odvrtanjem slavine točećeg mesta jave vibracije i pomeranje cevi skoro da je sigurno da te vibracije izaziva pritisak koji se tom prilikom oslobađa.
  Bilo bi dobro da pozovete majstora koji manometrom izmeri pritisak. Ako je pritisak veći od 3bara ~ 3 atmosfere (1 atm = 1.01325 bara ), onda bi trebao da se ugradi regulator pritiska na deonici posle vodomera.
  Takođe, po ugradnji često se dešava da se sam regulator ponovo nekoliko puta šteluje do pritiska koji zadovoljava svako točeće mesto u realnim(jer je istovremena upotreba je takođe moguća situacija) uslovima korišćenja.

 11. Bojan

  Poštovana Nevena,

  Pre svega, hvala na ovom članku i savetima. Moj problem je takođe u pritisku vode, koji je promenljiv. Stan je u potkrovlju solitera. Pritisak varira od normalnog do slabog i to sve u intervalima od po 10 sekundi i apsolutno je nemoguće podesiti stalnu temperaturu vode jer se i ona menja zajedno sa pritiskom. Konsultovao bih se prvo sa vodovodom ali me takođe interesuje mogu li ovo da rešim u sopstvenoj režiji sa SCALA 2 pumpom.

  Hvala na odgovoru. Srdčan pozdrav.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *