Opremanje

Šta raditi kada je pritisak vode slab ili prejak

Protočne pumpe i regulatori pritiska vode pomažu da pranje sudova ne bude neprijatno, a da isto vreme ne rizikujete da vam popucaju ventili.

Sigurno ste se susreli s problemom da ponekad u vašem domu pritisak vode nije dovoljan ili da je on toliko jak da slavine bukvalno šište. Šta učiniti u ovim situacijama? Pitali smo stručnjaka u oblasti vodovoda i kanalizacije – Nevenu Hever.

Kako Nevena kaže, ključna stvar kod instalacija vode predstavlja podatak o raspoloživom pritisku na mestu priključka i izlazni podatak koji se odnosi na potrebnu količinu vode. Podatak o raspoloživom pritisku se u većini slučajeva dobija od nadležnog JKP ili se, ukoliko ne postoji, može uputiti zahtev nadležnom JKP ili nekom drugom privatnom preduzeću da se on izmeri. Ne zaboravite da se ovaj zahtev u oba slučaja naplaćuje. Kada postoje ova dva podatka, pristupa se hidrauličkom proračunu čiji je krajnji rezultat vrednost raspoloživog pritisaka u cevnoj mreži. Ovim postupkom ujedno se i dimenzioniše cevna mreža.

Vrlo je bitan i period očitavanja pritiska kako na dnevnom tako i na godišnjem nivou zbog intenzivnijih intervala koji se očekuju u poslepodnevnim časovima i u letnjem periodu pa je vrlo dragocen periodičan pregled rezultata recimo za nekoliko dana u nedelji kao i godišnji izveštaji o merenju na lokaciji.

Protočne pumpe za slab pritisak vode

Kod većih odstupanja, rešenje je da se uvede ili promeni postojeći uređaj za povišenje pritiska, međutim kod manjih koji su u praksi i učestaliji, problem se rešava ugradnjom protočnih pumpi. Pumpe je najbolji ugraditi na vertikalnim delovima – glavnim vertikalama jer su tu izraženiji gubici nego na glavnom horizontalnom razvodu.

Protočna pumpa za bolji pritisak vode

Pumpe je najbolji ugraditi na vertikalnim delovima – glavnim vertikalama jer su tu izraženiji gubici nego na glavnom horizontalnom razvodu.

 

Još efikasnija, a negde i jeftinija, varijanta jeste zamena glavnog horizontalnog razvoda ili njegovih delova cevima manjeg promera kako bi se postigle veće brzine, odnosno, pritisci. U ovom slučaju, projektant mora biti naročito oprezan uz prethodnu računsku proveru kako ne bi došlo da hidrauličkih udara i to baš na prelazu horizontalnih razvoda u vertikalni i kod prvih potrošača na mreži.

Kad pukne ventil…

Kvar nekvalitetnog ventila, recimo, koji je finansijski skoro neosetan za izgradnju jednog stambenjaka, može prouzrokovati štetu koja ne samo da je finansijski nepotrebna već i komplikovana za saniranje. Dizanje parketa, sušenje, oštećenja fasade i njene termike samo su neke od posledica, a šteta usled havarije može zahvatiti i nekoliko stambenih jedinica.

Šištanje vode na mestu izlaza

Usled velikih brzina, koje se javljaju kao posledica velikog pritiska, dolazi do vodenog udara koji je često praćen pojavom vazduha. Zato je veoma bitno da se već u procesu projektovanja, prilikom dimenzionisanja cevovoda vodi računa da vrednosti brzina koje se proračunom usvajaju ne pređu 3 m/s (optimalno je 1-2 m/s).

Ako je projektant računski svoj proračun ovako sproveo od početka do kraja, odnosno. ovako proračunao cevnu mrežu, neravnomernosti u protoku i pojava šumova usled nesrazmernosti brzine i prečnika cevi, biće svedeni na minimum. Ovim je eliminisana i mogućnost pojave vibracija nastalih usled vodenog udara.

Upravo zbog ravnomernosti protoka, projektant treba da planira postepeno redukovanje prečnika. Promenu pravca uvek je poželjnije izvesti lučnim komadima, a izbegavati promene kolenima (pod 90°) jer je su na tim mestima izražene kritične brzine vode.

Regulator pritiska za prejak pritisak

Regulator pritiska vode

Regulator pritiska se pokazao kao efikasan ne samo u slučaju pojave neželjenog zvuka nego i kao reduktor pritiska vode u instalaciji.

 

A ukoliko već zgrada nije izvedena kako treba, rešenje je regulator pritiska. Ovaj uređaj se pokazao kao efikasan ne samo u slučaju pojave neželjenog zvuka nego i kao reduktor pritiska vode u instalaciji. Na taj način osigurava se i ekonomična potrošnja vode i duži vek trajanja instalacije i njenih delova.

Ovaj uređaj naročito je koristan kao obezbeđenje rada bojlera – bilo da je lokalna i centralna priprema tople vode u pitanju. Na taj način se efikasno eliminiše potencijalno curenje sigurnosnih ventila što je česta pojava koja nastaje kao posledica neracionalnog zagrevanja vode u bojleru i povećanog pritiska upravo na mestu sigurnosnog ventila.

Na našem tržištu mogu se naći regulatori sa manuelnim regulatorom i manometrom koji pokazuje vrednost pritiska na tom mestu.

Tekst: Nevena Hever; Naslovna fotografija: Catt Liu, Unsplash

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Milan

    Na osnovu svega rečenog, Nevena Hever sigurno nije stručnjak u oblasti vodovoda i kanalizacije!!! Možda se radi o arhitekti ili tehničaru, ali sigurno nije građevinski inženjer hidrotehnike, već samozvani strčunjak. Meša brzine i pritisak, kako joj odgovara. Katastrofalan „savet“ da ukoliko imate nizak pritisak u mreži, smanjite cevovode, povećate brzine i samim tim napravite još veće gubitke u sistemu, tj. dodatno snizite pritisak vode na točećem mestu!? Povećani pritisak se ne javlja na mestu sigurnosnog ventila, isti je u celom bojleru i instalacijama! Sigurnosni ventil je namešten da ispušta vodu u slučaju visokog pritiska i time smanjuje pritisak u bojleru i okolnim instalacijama i time štiti bojler, cevi i baterije. Sledeći put pozovite pravog stručnjaka, a ne priučene dr.mr.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *