Materijali

Nova (sjajna) tehnika za otkrivanje mikroprslina u betonu

Zahvaljujući mikroskopskim kristalima silicijuma koji su na tamnoj pozadini izloženi vidljivoj svetlosti, primetna su čak i praktično nevidljiva oštećenja u betonu. 

Iako beton može, zahvaljujući raznovrsnim tehnikama, ukazivati na prisustvo prslina pre nego što one postanu katastrofalne, naučnici su sada otkrili da običan beton sam po sebi obavlja ovaj posao sasvim dobro. Potrebno je samo dodati mu sloj obične boje i izvor svetlosti.

Ovo otkriće plod je rada istraživača sa Univerziteta Rajs u Teksasu i kuvajtskog Instituta za naučna istraživanja, koji su nedavno sproveli studiju o upotrebi ugljeničnih nanocevi za optičko otkrivanje naprezanja u betonskim konstrukcijama.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Prsline u betonu nevidljive ljudskim okom ali jesu pod flueroscentnim svetlom; Foto: Hello I’m Nik on Unsplash

Propuštanje svetlosti na mestu prslina

Naime, kako piše New Atlas, prilikom snimanja betona obloženog nanocevima naučnici su bili iznenađeni kada su otkrili da u njemu pod fluorescentnim svetlom sija nešto drugo. Daljim proučavanjem je otkriveno da su za to odgovorni mikroskopski kristali silicijuma, koji se nalaze u najčešće korišćenom portland cementu za pravljenje betona.

Pretpostavlja se da se ovi kristali formiraju u cementu tokom procesa proizvodnje na visokim temperaturama i svetle skoro infracrvenom svetlošću kada su izloženi vidljivoj svetlosti.

Tim je rešio da nanese neprozirnu crnu boju na površinu malih betonskih blokova, a zatim i probuši rupe koje bi poslužile kao tačke širenja za prslina koje bi nastale pri opterećenju blokova. Ideja je da boja zaštiti beton od vidljive svetlosti na mestima gde je netaknut, ali da propušta svetlost gde god da se prsline formiraju.

Čak i najmanja prslina sjajno svetli na tamnoj podlozi.

Kada su opterećeni blokovi bili izloženi vidljivoj svetlosti i zatim skenirani laserom osetljivim na infracrveno zračenje, otkriveno je da čak i najmanja prslina sjajno svetli na tamnoj podlozi.

„Betonskim konstrukcijama je potreban nadzor, a ovo je jedan od načina za njihovo praćenje. Dobijanje jasne informacije o tome gde se nalaze prsline može biti veoma važno za konstrukcije, posebno na kritičnim mestima za koja znamo da će biti pod opterećnjem“, zaključio je profesor sa Univerziteta Rajs, Satiš Nagaradžaja.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *