Otvaranje izložbe najavljeno je za subotu u 18 časova: Ilustracija: Promo
Aktuelno

Izložba „Novi Sad – moderni grad“ od 12. februara na Spensu

Kroz šest priča praćenih do sada neprikazanim, arhivskim snimcima izgradnje grada, objasniće se svi ključni procesi koji su kreirali modernost Novog Sada.

Multimedijalna izložba pod nazivom „Novi Sad – moderni grad“ predstaviće proces industrijalizacije najvećeg vojvođanskog grada, radikalnih infrastrukturnih promena, novih prostora za život u gradu, kao i mesta na kojima se uspostavljao društveni život građana u drugoj polovini 20. veka.

Otvaranje izložbe zakazano je za subotu, 12. februar, od 18 časova, na prvom spratu Sportskog i poslovnog centra Vojvodina, popularnog Spensa, u holu broj 8 (ulaz iz pravca Radničke ulice).

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Svi narativi o modernizaciji Novog Sada

Kroz šest priča praćenih do sada neprikazanim, arhivskim snimcima izgradnje grada, objasniće se svi ključni procesi koji su kreirali modernost Novog Sada.

„Projekat istražuje, otkriva i interpretira sve narative o modernizaciji Novog Sada, kako bismo, lišeni ideoloških odrednica povezali sve karike u lancu prostornog razvoja grada, navodi se u pozivu.

Glavni sadržaj izložbe predstavlja sažetak višegodišnjeg istraživanja modernizacije Novog Sada, prilagođen široj publici, dok će publikacija koja prati ovaj projekat biti vredan doprinos u prostornom istraživanju Novog Sada.

Publikacija koja prati ovaj projekat biće vredan doprinos u prostornom istraživanju Novog Sada.

„Novi Sad – moderni grad je projekat koji se ne osvrće na prošlost sa nostalgijom i idealizacijom, već sa željom da razumemo procese koji su oblikovali naš Grad, onakvim kakav je danas. Još važnije, na taj način možemo bolje da razumemo kakav Novi Sad želimo da ostavimo budućim generacijama”, kaže se na kraju poziva.

Autori projekta su dr Dragana Konstantinović, Slobodan Jović, Maja Momirov, dr Miljana Zeković, dr Višnja Žugić i Bojan Stojković.

Projekat realizuje Baza – platforma za prostorne prakse, u saradnji sa Efemera kolektivom i Društvom arhitekata Novog Sada, uz podršku Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *