Ova lux vikendica pruža vam mogućnost aktivnog odmora i relaksacije u prirodi; Foto: Svetozar Anastasović
Domaći projekti

Vikendica nadomak Beograda sa fasadom od profilisanog lima

Rinari Spa House je vikendica za iznajmljivanje u Bariču, koja pored hibridnog rada i odmora u prirodi, svojim korisnicima nudi brojne prateće sadržaje. 

Iznajmljivanje vikendica na dan postala je sve popularnija stvar. U poslednjih par godine, kao pečurke posle kiše, oko većih gradova i na planinama počele su da niču vikendice atraktivne arhitekture. Vikendica za Zlatiboru, vikendica na Avali, vikendica u Alibunaru i Sojenica na Savi samo samo su neke o kojima smo već pisali.

Međutim, pored ugodnog boravka u prirodi, Rinari Spa House nadomak Beograda svojim gostima nudi brojne prateće – wellness – sadržaje.

Želja klijenta bila je da napravi kuću za odmor i iznajmljivanje u blizini Beograda. Prvi izazov je bila odluka o lokaciji – koju parcelu izabrati? Trebalo je naći plac u blizini grada, pristupačan sa kolske saobraćajnice. Parcela je morala da bude izolovana od okolnih sadržaja i da ima prirodne fizičke barijere.

Klijent je prepoznao u zapuštenom i neuređenom placu veliki potencijal za izgradnju objekta. Plac je u značajnom padu i time je pružio mogućnost da se objekat delimično podigne na stubove i time dobije efekat lebdenja iznad tla“ – navodi Iva Slavković, autorka projekta.

Oblikovno svedena, ova vikendica ima bogato opremljen enterijer.

Da li ste već pročitali?

Nasuprot fasadi od profilisanog lima, enterijer je oplemenjen prirodnim materijalima; Foto: Svetozar Anastasović

Prostor dokolice i odmora

Maksimalna ugodnost i prilika da se opuste u intimnom okruženju bili su jedan od glavnih zahteva klijenta. Prilazni deo (kolski i pešački) je postavljen u gornjoj zoni. Iz tog razloga, orijentacija objekta je zapad – istok. Jutarnji zraci padaju na spavaće sobe, a zalazak sunca se vidi iz dnevne sobe i sa terase.

Specifičnost Rinari Spa House vikendice je to što je postignuta fizička izolovanosti od neposredne okoline i istovremeno otvorenost i širina ka horizontu i prirodi. Objekat je postavljen tako da odaje utisak lakoće i lebdenja iznad tla.

„Spolja gledano iz donjeg dvorišta, objekat izgleda kao da lebdi na diskretnim stubovima. Taj utisak je naglašen noću dok je osvetljen spolja i iznutra“ – naglašava arhitektica.

U toku projektovanja smanjen je prvobitni nagib krovnih ravni zbog lokacijskih uslova koji su definisali maksimalni nagib krovova u tom području, čime se malo izgubilo na proporciji početne ideje.

Ova lux vikendica svojim korisnicima nudi brojna načine za opuštanje i odmor; Foto: Svetozar Anastasović
Zajednički boravak organizovan je po sistemu „otvorenog plana“

Gradnja na klizištu

Imajući u vidu da su obronci Bariča poznato klizište, bilo je neophodno izvršiti geološka ispitivanja terena. Vikendica je postavljen na delu placa koji je imao najbolje nosive karakteristike.

Osim toga, veliki izazovi u projektovanju bili su kako naći ravnotežu između zatvorenog i otvorenog prostora (zatvorenog i otvorenog plana). Objekat je bilo postaviti na teren tako da se omogući privatnost sa svih strana.

Tokom izvođenja, bilo je neophodno međusobno uskladiti razne izvođače koji su parcijalno izvodili različite vrste radova.

Konstrukcija objekta je od armiranog betona. Deo suterena je kombinacija armirano-betonskih zidova u ukopanom delu i armirano-betonskih stubova u prednjem, vidljivom delu.

Zbog vizelnog efekta, stubovi su povučeni od ivice objekta – što je predstavljalo dodatni izazov za statičara i izvođača. Armirano-betonski ramovi koji prate konturu gornje etaže-prizemlja ukrućuju ceo konstruktivni sistem.

Drvena krovna konstrukcija se nalazi u glavnom delu boravka, sa vidljivim rogovima i raspinjačama. Kosi krov kući daje arhetipski karakter.

Vikendica mane terena pretvara u prednost, Foto: Svetozar Anastasović

Objekat izgleda kao da lebdi na diskretnim stubovima.

Fasada od profilisanog lima

Krov i bočne fasade pokriva profilisani lim u antracit boji. Kombinacija istog materijala na dva različita načina vikendici daje prepoznatljiv izgled.

Fasadni zidovi su zidani Ytong blokovima. Osim toga, ventilisana fasada pruža nesmetanu difuziju vodene pare iz unutrašnjosti ka spoljašnjem prostoru. Na neki način, ova vikendica je Ytong kuća sagrađena po originalnom idejnom rešenju.

Svu spoljašnju aluminijumsku stolariju i veliki portal je izradila je i montirala kompanija Alumil.  Elementi stolarije su sa termoprekidom i sa troslojnim staklom.

Primenom Ytong blokova i Alumil stolarije poboljšanja je energetska efikasnost objekta.

Profilisani lim i aluminijumska stolarija objektu taju prepoznatljiv izgled; Foto: Svetozar Anastasović

Primenom Ytong blokova i Alumil stolarije poboljšanja je energetska efikasnost objekta.

Da li ste već pročitali?

Enterijer od prirodnih materijala

Nasuprot fasadi od profilisanog lima, enterijer je oplemenjen prirodnim materijalima. Tu su kamen, drvo i staklo. Zid obložen drvetom daje toplotu prostoru u koji je uklopljen nameštaj jednostavnog dizajna i čistih linija.

U dnevnom boravku je postavljena sauna sa staklenim vratima, a na terasi velika hidro-masažna kada za uživanje u spoljašnjem prostoru bez znatiželjnih pogleda sa strane.

Keramičke pločice (u imitaciji drveta) nalaze se na podu. Postavljene su preko podnog grejanja.

„Ideja za opremanje prati osnovnu logiku kuće – jednostavnost forme i udobnost“ – zaključuje Slavković.

Zid obložen drvetom daje toplotu prostoru; Foto: Svetozar Anastasović

Ideja za opremanje prati osnovnu logiku kuće – jednostavnost forme i udobnost.

Da li ste već pročitali?

Lux vikendice na dan

Kuće za odmor su stara arhitektonska tipologija koja dobija novo značenje i sve veći značaj. Rinari Spa House u Bariču, nadomak Beograda, tome govori u prilog.

Pitanje koji će mnogi postaviti jeste koliko košta zakup ove lux vikendice? Prema informacijama dostupnim na sajtu Booking.com, noćenje za dvoje (u periodu od 10. do 11. februara) iznosi 12.700 dinara, dok noćenje za 5 osoba iznosi 15.800 dinara.

Sudeći po ogromnom interesovanju koje na portalu Gradnja.rs vlada za rezultatima konkursa Mini Home, montažnim kućama i Nagradi za kuću godine, može se očekivati da će vikendica na dan biti samo više i više.

Foto-galerija:

Faktografija:

 • naziv objekta: Rinari Spa House
 • mesto: Barič (Beograd)
 • investitor: privatno lice
 • autor projekta: Iva Slavković
 • godina projektovanja: 2021.
 • godina izgradnje: 2021.
 • spratnost: suteren + prizemlje + galerija
 • fotografija: Svetozar Anastasović

Izdvojili smo za Vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. miki

  ma bravo ivo! ma sjajno, genijalno! još više da se otvore kuće, još više da se ogoli, da se ljudi oslobode! fenomenalno!

 2. Aca

  Kopija Remorkerove nagradjivane sojenice

 3. Novak

  Sjajna! Zna li se možda koliko je bilo potrebno vremena da se završi i koliko po kvd koštaju ovakve kuće? 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *