Ytong kuće su ekonomski pristupačni, a energetski efikasni objekti; Foto: Lako do kuće
Materijali, Promo

Izgradnja kuće u Srbiji – Kako do zelenog standarda?

Ytong kuće najbolji su primer ekonomske i ekološke održivosti u građevinskoj industriji.

Kada je energetska efikasnost zgrada u pitanju, “zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje.

Tri najveće prednosti zelene gradnje su:

  1. manja potrošnja energije,
  2. manja potrošnja vode i
  3. manja emisija ugljen-dioksida (CO2).

Energetska efikasnost pojam koji dolazi sa inovacijama u industriji i pokazuje kako možemo uz bolju tehnologiju dobiti isti učinak sa manjom potrošnjom ili za kraće vreme – što u većini slučajeva rezultira upravo uštedom energije. To je upravo jedan od glavnih globalnih ciljeva koncepta zelene gradnje.

Dobro termički izolovana zgrada manje troši energiju za grejanje zimi i za hlađenje leti, a boravak u njoj je ugodniji i kvalitetniji, drugim rečima, energetski efikasna zgrada čuva energiju, a njen životni vek je duži. Stanovati u „zelenoj kući“ znači živeti kvalitetnije i zdravije, bez negativnih uticaja na životnu sredinu.

Izgradnja kuće u Srbiji sa sobom nosi brojne izazove. Pitanje koje se iz te situacije nameće jeste kako principe „zelene gradnje“ ostvariti u domaćoj praksi? Ytong kuće su dobra ilustracija kako i na koji način.

Da li ste već pročitali?

Ytong kuće mogu biti prizemne ili spratne, tradicionalnog ili modernog dizajna; Foto: Lako do kuće

Ytong kuće

Zahvaljujući naprednim izolacionim osobinama omotača od Ytong materijala (kao što su Ytong Termo 30 cm ili Ytong Termo 37.5 cm), u pore]enju sa „običnim kućama“, troškovi grejanja i hlađenja Ytong kuće znatno su niži.

Izgradnja Ytong kuće je brza, a omogućiće vam život u zdravom objektu, koji odlikuje paropropusnost zidova i optimalna klimom tokom cele godine. To znači da zidovi od Ytong materijala „dišu“, te nema bojazni od pojave vlage ili kondenza.

Ytong se proizvodi se od potpuno prirodnih sirovina. Kao takvi, Ytong blokovi i Ytong kuće su u skladu sa ekološkim standardima.

Ytong kuće najbolji su primer ekonomske i ekološke održivosti u građevinskoj industriji.

Od gotovih idejnih rešenja, na raspolaganju vam je: prizemna kuća, spratna kuća, kuća sa potkrovljem, kuća sa garažom, kuća sa ravnim krovom ili kuća sa kosim krovom. Bilo da odaberete kuću tradicionalnog ili modernog dizajna, imate uvid u sve površine i tehničke podatke. Za svaki pojedinačni slučaj imate proračun potrebnog Ytong materijala.

Sa Ytong kućom sigurno nećete pogrešiti. Ytong vam pruža optimalno rešenje za premium standard kvaliteta. Odabir građevinskog materijala i „omotača kuće“ direktno utiče na kvalitet vašeg stanovanja i iznos novca koji svakog meseca trošite na račune. Manja potrošnja energije u kući utiče na smanjenje potrošnje, odnosno, uštedu energije na globalnom nivou – što je i osnovni postulat zelene gradnje.

Značajne finansijske koristi

Zelena gradnja u Srbiji skuplja je za oko oko 7 do 10 % od tradicionalne gradnje. Međutim, jeftinijom je čini činjenica da se potrošnja svih resursa smanjuje za 20 do 30%, pa se njena izgradnja isplati kroz nekoliko godina“ – navode stručnjaci ih kompanije Xella Srbija.

Važno je napomenuti da zidane kuće imaju stabilniju unutrašnju temperature. Na primer, izgradnja kuće sa Ytong termoblokom od 37,5 cm (sa kvalitetnom fasadnom stolarijom) vam može uštedeti čak i do 20.000 dinara na grejanje, dodatno i za hlađenje mesečno. Na godišnjem nivou to je značajna suma.

Izgradnja kuće sa Ytong termoblokom od 37,5 cm može uštedeti i do 20.000 dinara na grejanje, dodatno i za hlađenje mesečno.

Najbolji primer za to je energetski efikasna kuća u Kragujevcu, koja je u potpunosti sagrađena od Ytong blokova.

Finansijske uštede pri zelenoj gradnji su značajne. Izbor građevinskog materijala, energetski efikasna stolarija, toplotna pumpa, rasveta i druga kućna oprema takođe doprinose uštedi i održavaju racionalne potrošnje na visokom nivou.  Uz rastuće cene energije, prateću inflaciju i potrošnju neobnovljivih izvora, energetski efikasna kuća je nekretnina čija će tržišna vrednost u budućnosti biti samo veća.

O ovome nam svedoči zadovoljni vlasnik Ytong kuće u Novom Sadu.

Izgradnja energetski efikasnih kuća

Ukoliko planirate izgradnju kuće, možete se opredeliti za kuću koja će vam svakog meseca uštedeti značajna sredstva za grejanje i hlađenje. Ovakva kuća će „disati“ sa vama i ujedno optimalno koristiti resurse. Ako razmišljate o izgradnji kuće za vas i vašu porodicu, na raspolaganju su vam brojna idejna rešenja kuća.

Važno je da se dobro i blagovremeno informišete i opredelite za najbolje raspoloživo rešenje. Nemojte doći u situaciju da uložite novac u objekat koji će u budućnosti od vas tražiti više i više. Od samog početka uložite novac u objekat koji će sa godinama vama pružiti više.

Kada se sprovedu sveobuhvatno, principi zelene gradnje doprinose očuvanju našeg okruženja za buduće generacije. Očuvanje prirodnih resursa i zaštita kvaliteta voda, od vitalnog su značaja za životnu sredinu i održivu gradnju.

Ukoliko se odlučite za izgradnju kuće od Ytong materija ili imate nedoumice, Xella stručni tim vam je na raspolaganju za tehničke savete i konsultacije.

Preporuka urednika:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *