Na sve prednosti zidanih kuća i gotovo nijednu manu, najbolje upućuju YTONG kuće, izvor: izvor: lakodokuce.rs
Građevinarstvo, Izvođenje, Promo

Zidana ili montažna kuća – Šta vam se zaista isplati?

Kada se cena, rok i kvalitet uzmu u obzir, gradnja zidane kuće daleko vam se više isplati od montažne. 

Ukoliko ste i vi ovih post-pandemijskih dana razmišljali da živite u prirodi daleko od gradske vreve i ljudi, sigurno ste ste zapitali kakvu kuću sagraditi – zidanu ili montažnu? Naime, razvoj savremenih materijala i tehnika gradnje učinili su da je zidanu kuću moguće sagraditi podjednako brzo kao i montažnu, ali višestruko kvalitetnije. Ipak, veliki broj ljudi još uvek smatra da su razlike velike – da je gradnja montažnih kuća daleko brža i povoljnija od zidanih. Međutim, iskustva stručnjaka i brojni primeri dobre prakse upućuju da to baš i nije tako.

Arhitekte znaju zašto

Na sve prednosti zidanih kuća i gotovo nijednu manu pažnju skreću domaće arhitekte. U našem serijalu intervjua pod nazivom Kada bi arhitekta bio klijent, sagovornici su se pohvalili isključivo projektima zidanih kuća. Bez obzira da li se one nalaze u gradu, na selu, na moru ili na planini, arhitekte su se odlučile za masivni sistem gradnje. Montažne kuća im (kažu) ne ulivaju poverenje. Razlog za to leži u činjenici da se standard za montažne kuće u Srbiji nije promeno još od 1978. godine.

Bela vila u Nišu sagrađena je od solidnih materijala po projektu Saše Buđevca, izvor: arhitekturabudjevac.com

„Zidanje je ručni rad koji uvek upućuje na unikatnost“ – Saša Buđevac

Arhitekte Saša Buđevac, Predrag Milutinović i Goran Vojvodić (višestruko nagrađivani autori) za svoje potrebe bi sagradili kuću od čvrstih materijala. Saša Buđevac kaže da arhitektura treba biti kao odelo skrojeno po meri, te da mu ideja o prefabrikaciji nikad nije bila bliska. Za poznatog niškog arhitektu „zidanje je ručni rad koji uvek upućuje na unikatnost“. Zatim, proslavljeni beogradski arhitekta Predrag Milutovović bi za sebe isto gradio kuću koja je zidana – sa svim elementima tradicije pročitane i ponovo ispisane savremenim jezikom. Goran Vojvodić, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, isto bi se opredelio za stabilnu, masivnu gradnju.

Šta nam stavovi poznatih arhitekata govore? Kada se sistemi savremene zidane i montažne gradnje međusobno uporede, jasno da su savremene zidane kuće po ceni, roku i kvalitetu naprednije, kvalitetnije, komfornije i isplativije od montažnih. Sve prednosti masivnog sistema i njegove primene u praksi izgradnje stambenih objekata možda najbolje ilustruju YTONG kuće.

Cena

Tvrdnja da su montažne kuće upola jeftinije od zidanih nije u potpunosti tačna. Naime, u cenu montažne kuće često nisu uračunati troškovi pripreme terena, izlivanja temelja i priključak instalacija. Takođe, montažne kuće se često prodaju sa najjeftinijom stolarijom, parketom i opremom. Dakle, ako želite malo viši standard, moraćete da doplatite za svaku poziciju posebno. To može povećati cenu izgradnje čak i za 30% od početne vrednosti. Na kraju, kada se svi troškovi saberu i stave na papir, cena zidanih i montažnih kuća iste klase kvaliteta zapravo je identična.

Napredni sistem gradnje pomoću YTONG blokova ne štedi vam samo vreme već i Neto kvadrate

Ostvarite i do 7% više nešto kvadrata uz Xella sistemska rešenja.

Odnos bruto i neto kvadrata višestruko je dobro iskorišćen kod zidanih kuća. Naime, zbog svoje male zapreminske mase, fasadni i pregradni zidovi kod montažnih kuća imaju i značajne debljine. Na primer, prosečni zid kod montažnih kuća debeo je čak 35 cm. Sa druge strane, prilikom gradnje kuće ili vikendice savremeni građevinski materijali vam pružaju mogućnost uštede na svim pozicijama. Na primer, primena YTONG blokova od 25 cm na fasadnim pozicijama i SILKA blokova od 11,5 cm na pregradnim pozicijama može vam doneti čak i do 7% više neto kvadrata, a sve to uz zadovoljenje nacionalnih standarda zvučne i termo izolacije. No, ako planirate da sagradite malu vikendicu za povremeni letnji odmor, onda su laki montažni sistemi jedna od opcija koju bi trebalo da uzmete u razmatranje.

Od 180 evra po kvadratu

Pored navedenog, brza izgradnja montažnih kuća zahteva veliku količinu gotovog novca. Za izgradnju montažnih kuća morate pripremiti sava sredstva odmah i unapred. Mogućnost faznog finansiranja i izgradnje nisu vam na raspolaganju. S druge strane, zidanu kuću možete graditi postepeno i kada za to imate novac. Možete je dograđivati i proširivati – sve prema vašim željama, potrebama i budžetom. Potrebno je izabrati za vas najpovoljniju opciju. Na primer, izgradnja YTONG kuća kreće se već od 180 evra po kvadratu za sivu fazu.

Međutim, izgradnja montažne kuće na nepristupačnim lokacijama cenovno je daleko povoljnija u odnosu na izgradnju zidane kuće. To možda najbolje ilustruju modularne OIKOS kuće. S druge strana, izgradnja kuće u inostranstvu nosi sa sobom visoke troškove, te se u takvim prilikama preporučuje izgradnja montažnih kuća čija se prefabrikovana proizvodnja vrši u Srbiji. Takođe, treba imati u vidu da klasa kvaliteta montažnih kuća jako varira u odnosu na cenovni razred.

Prednosti OIKOS modularnih kuća leži u tome što se lako mogu montirati na nepristupačnom terenu, izvor: oikoshousing.com

Rok

Brzina izgradnje montažne kuće je naprednija u odnosu na zidanu samo ako se poredi sa tradicionalnim tehnikama građenja. Savremeni postupak zidanja YTONG-om je i do 2,5 brži od klasičnog načina i podjednako brz kao montažni. Razloga je više. Zbog velikih dimenzija blokova (8 komada u 1 m2), zidanja tankoslojnim malterom od 2 mm, jednostavnog štemovanja za instalacije (za svega par minuta) i gotovih elemenata zidanje je znatno brže. Bez obzira da li kuću gradite ili renovirate, YTONG vam nudi kompletan sistem rešenja i tehničke podrške orijentisan prema zadovoljenju vaših potreba i najviših standarda kvaliteta za najkraće moguće vreme.

Za nepunih 10 dana došao sam u poziciju da završim kompletno zidanje“ – vlasnik YTONG kuće u Gornjem Milanovcu.

Zadovoljni korisnici najbolje su svedočanstvo. „Ja sam za nepunih 10 dana došao u poziciju da završim kompletno zidanje“ – ističe zadovoljni vlasnik YTONG kuće u Gornjem Milanovcu. Takođe, Nikola Vrućinić iz kompanije SAVA Building potvrđuje efikasnost gradnje pomoću YTONG blokova i Xella sistemskih rešenja. „Danas je tačno 4 nedelje od kad smo krenuli da rašćišćavamo teren i plan je da se jedna ovakva kuća završi za 45 dana“ – ističe Nikola. Drugim rečima, pomoću naprednih Xella sistema gradnje, kuću od 100 m2 možete kompletno završiti za manje od 60 dana – dok za isporuku montažne kuće možete čekati i 3 meseca.

Kvalitet

Trajanje je potvrda kvaliteta, a finansijska isplativost kuće se ogleda u njenoj dugoročnoj eksploataciji. „U kući koju je sagradio moj deda žive sada moji unuci, pa vi računajte koliko dugo opstaje. Nisam siguran da bi toliko generacija moglo da živi u montažnoj kući“ – kaže Svetomir Đurović iz Velikog Gradišta. Naime, montažna kuća se ne nasleđuje. Ona je kuća za jednu generaciju. Zbog brze amortizacije, njena vrednost vremenom opada – a pitanje zamene njenih delova postaje upitno. No, kao što je svima dobro poznato, zidana kuća može trajati i više vekova. Na to upućuje i činjenica da prve kuće od YTONG blokova sazidane u Švedskoj postoje i danas – a to je preko 100 godina trajanja.

Jedan od ograničenja montažnih kuća je to što one, zbog slabe nosivosti konstrukcije, ne nude mogućnost promena i dogradnje. Zatim, sve montažne kuće se izrađuju po tipskom rešenju. To znači  da imate suženu mogućnost izbora na osnovu malog broja dostupnih primera. S druge strane, zidane kuće vam pružaju nepresušan izbor ideja i inspiracija, stilova, veličina i opcija. Na primer, YTONG tipske kuće se mogu graditi u rasponu od 64 do 220 m2 i to u modernom, klasičnom ili tradicionalnom stilu. No, ono što je zajedničko kod zidanih i montažnih kuća jeste činjenica da i jedan i drugi tip gradnje možete naručiti „u sivoj fazi“ ili po principu „ključ u ruke“.

E-Kuće se proizvode u Mrčajevcima, u fabričkim uslovima, a potom se montiraju na licu mesta, izvor: e-kuca.com

Važno je napomenuti da zidane kuće imaju stabilniju unutrašnju temperaturu, što je posebno važno u prelaznom periodu. Zbog sastava svojih zidova, montažna kuća se brzo greje, ali i brzo hladi. Prema tome, YTONG termo blok je idealan izbor za zidanje nisko-energetskih objekata za svako doba godine. Zbog značajnih ušteda u troškovima grejanja i hlađenja (čak i do 50% mesečno) YTONG kuće su dugoročno isplativije od objekata koji su montažnog karaktera.

Na primer, izgradnja kuće sa YTONG termoblokom od 37,5 cm vam može uštedeti čak i do 20.000 dinara na grejanje, dodatno i za hlađenje mesečno, što je na godišnjem nivou značajna suma – zavisno od toga kolika je površina vaše kuće koju grejete. Montažne kuće takođe mogu biti energetski efikasnije, ili čak pasivne – no, dostizanje tog kvaliteta zahteva značajna novčana ulaganja. Na primer, E-Kuća iz Mrčajevca je štedljiv i energetski efikasan sistem gradnje po najvišim evropskim standardima. No, zbog svojih naprednih performansi, izgradnja ovih kuća cenovno često prevazilazi izgradnju zidanih objekata za jednoporodično stanovanje.

YTONG termoblok pruža vam veliku termičku stabilnost, te niže troškove grejanja i hlađenja, izvor: ytong.rs

Gradite pametno

Gradnja ili renoviranje kuće je važna životna odluka. Sigurnost i poverenje prema odabranim materijalima i dobavljačima od presudnog su značaja kako biste uspeli u svom graditeljskom poduhvatu. Prema tome, proverena rešenja, kao i ekipe koje rade na njima, uvek su vam bolja opcija nego improvizacija u projektovanju i izvođenju – na šta svojim primerom i projektima ukazuju renomirane arhitekte.

Ukoliko želite da sagradite kuću ili renovirate staru, da živite u zdravom i prijatnom ambijentu, onda su YTONG kuće najisplativiji izbor za vas. No, ukoliko se još niste odlučili kako da sagradite vašu porodičnu kuću iz snova kompanija Xella ima jedinstvenu ponudu vas – 39 gotovih idejnih rešenja kao inspiraciju i polaznu osnovu za izbor vašeg novog doma.

Za sve dodatne informacije u vezi izgradnje vaše kuće iz snova, Xella tim prodaje i tehničke podrške vam svakog dana stoji na raspolaganju. Ukoliko želite i sami istražujete, onda obavezno posetite sajt Lako do Kuće – tamo imate sve na jednom mestu.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Aleksandar

  Narucen tekst … od montazne kuce, preko cvrste gradnje do Ytonga !!! Prava cvrsta gradnja je cigla ili blok.

  1. Marko

   Upravo tako…
   Naslov me je privukao jer se dvoumim izmedju navedena dva tipa gradnje a ovde dodjem i čitam dobru ytong reklamu

Ostavite odgovor

Obavezna polja *