Renoviranje stana nije jednostavan proces. Zato pratite ova uputstva; Foto: Gradnja.rs
Izdvojeno, Izvođenje

Koliko košta renoviranje stana po kvadratu u 2023. godini

Saznajte koji vas sve radovi očekuju tokom adaptacije starog stana, kao i koliki budžet treba da planirate u zavisnosti od veličine prostora. 

Kupili ste stan u staroj zgradi i želite da ga renovirate? Ovaj zahvat nije jednostavan niti jeftin jer su cene u zadnjih par godina znatno skočile.

Stoga smo analizirali trenutne cene izvođenja i materijala pa ćemo na primeru stana od 70 metara kvadratnih pokazati koji radovi mogu da vas očekuju, kao i koliko to sve zajedno košta.

Naravno, ovi iznosi će varirati u zavisnosti od nivoa opreme, kao i od lokacije gde se radovi izvode, ali vam mogu poslužiti kao orijentir za planiranje budžeta.

Troškove ćemo podeliti na građevinske radove i nabavku materijala. Krećemo!

Srodni članci na portalu Gradnja:

Saznajte šta vas sve od radova očekuje tokom renoviranja stana; Foto: Gradnja

Građevinski radovi

Rušenje: 750 evra

Sve počinje sa najprljavijim i najbučnijim radovima – rušenjem! Pored zidova, u rušenje spada i skidanje unutrašnje stolarije, parketa, keramike i sanitarija. Takođe, bitno je da je osim angažovanja majstora potrebno platiti i odnos šuta na deponiju. Nikako ne ostavljajte šut pored kontejnera ili ispred zgrade!

U proseku, za stan od 70 m2 rušenje traje oko 4 dana sa četiri majstora. Sa dnevnicama od po 40 evra, cena rušenje će iznositi oko 640 evra. Na ovo je potrebno dodati odnos šuta: 4 ture po 25 evra što iznosi oko 100 evra.

Elektroinstalacije: 1.950 evra (oko 30 evra/m2)

Za stanove starije od 40 godina, prilikom renoviranja predlaže se zamena kompletne elektroinstalacije.

Nabavka materijala za elektroinstalacije za stan od oko 70 kvadrata iznosi oko 1.050, dok ruke majstora koštaju oko 900 evra.

Osim potrebnih kablova, u materijal su uključeni i nabavka elektrogalanterije, to jest prekidača i utičnica, kao i ventilatora, razvodne table i slično.

Ovo je orijentaciona cena kada se menja kompletna struja (novi kablovi i razvodna tabla). Ukoliko vam je potrebna samo manja dorada, to jest pomeranje pojedinih utičnica, ova stavka elektroinstalacije biće znatno manja.

Vodovod i kanalizacija: 1.270 evra

U starim objektima preporučljivo je zameniti kompletnu vodovodnu mrežu, odnosno stare cevi i ventile treba zameniti novim.

Nove instalacije u kupatilu sa materijalom bez nabavke vodokotlića i slivnika, a sa uključenom finom montažom sanitarija, iznosi oko 700 evra. Nova instalacija u kuhinji košta oko 150 evra.

Ugradna podna tuš kanalica košta oko 170 evra dok je ugradni vodokotlić oko 250 evra.

U starim objektima preporučljivo je zameniti cevi i ventile; Foto: Gradnja

Spoljna stolarija: 4.500 evra

Ukoliko se odlučite da menjate spoljnu stolariju, znajte da je ovo jedna od najskupljih stavki prilikom renoviranja. Cene zavise od odabira materijala, odnosno od toga da li su prozori od PVC-a, aluminijuma ili drveta kao i od kvaliteta profila i veličine otvora.

Kvalitetna PVC stolarija sa roletnama i komarnicima košta između 250 i 350 evra/m2 sa ugradnjom.

Stan od 70 kvadrata ima oko 15 m2 spoljne stolarije što iznosi oko 4.500 evra. Ovo je orijentaciona cena, jer ukoliko su otvori veći i cena stolarije će biti veća.

Gips: 1.750 evra (cena od 25-40 evra/m2)

Pored spuštenih plafona, u gipsarske radove u enterijeru spadaju i pravljenje novih pregradnih zidova, kao i oblaganje vodokotlića u kupatilu vlagootpornim gipsom. Gipsom se obrađuju, to jest ravnaju špaletne oko prozora ili oblažu vidne cevi.

U našem slučaju materijal za gips koji je korišćen za formiranje novih zidova, spušteni plafon u kupatilu i oblaganje cevi i pravljenje kaskada za LED trake koštao je oko 850 evra , dok su ruke koštale oko 900 evra. Ova cena može dosta da varira u odnosu na količinu gipsarskih radova.

Molerski radovi: 1.800 evra

Pod molerske radove spadaju krpljenje šliceva na zidovima i plafonu nakon razvlačenja nove elektroinstalacije, postavka ugaonih lajsni, obrada ivica oko špaletni prozora nakon ugradnje spoljne stolarije, nanošenje podloge, gletovanje i krečenje zidova i plafona.

Ukupna površina za nanošenje podloge, gletovanje i farbanje za stan od 70 m2 iznosi oko 250 m2 što košta oko 1.550 evra.

Postavka ugaonih lajsni se kreće oko 1,5 evra/m. U stanu od 70 m2 ukupno ima oko 65 metara lajsni, što znači da ova stavka košta oko 97 evra. Obrada špaletni oko prozora košta oko 300 evra, dok su sitne popravke i krpljenja, lepak i mrežica na mestima koja je potrebno ojačati, popunjavanje spoja keramike i plafona, iznosi oko 150 evra.

Ukoliko lepite tapete, farbate zidove akrilnim bojama ili su zidovi u lošem stanju pa je potrebno nanošenje mrežice i lepka za ravnanje, ove cene će biti još veće.

Keramičarski radovi: 1.050 evra

Prilikom renoviranja starih kupatila, pre lepljenja pločica potrebno je pripremiti podove i zidove. Posle skidanja starih pločica, zidovi i podovi uglavnom su vrlo grubi i neravni pa je potrebno pokrpiti rupe i postaviti novu košuljicu. Ovi radovi će vas koštati oko 100 evra za malterisanje i oko 60 evra za košuljicu.

Cena lepljenje keramike iznosi oko 13 evra/m2. Ukupna količina keramike za kupatilo, kuhinju i terasu je oko 52 m2. Dakle, za ruke je potrebno izdvojiti oko 675 evra. Ovo je cena sa materijalom (lepak i fug masa), ali u ovu cenu nisu uključene pločice.

Hidroizolacija tuš kabine košta oko 60 evra, poda kupatila oko 40 evra, a terase oko 50 evra što znači da je za hidroizolaciju sa materijalom za stan od 70 m2 potrebno izdvojiti oko 150 evra.

Hidroizolacija tuš kabine košta oko 60 evra; Foto: Gradnja

Klimatizacija i grejanje: 900 evra

Nabavka nove klime iznosi oko 400 evra dok ćete za njenu ugradnju platiti dodatnih 80 evra, s tim što se svaki ugrađeni metar bakra plaća oko 28 evra po dužnom metru.

Ukoliko ne menjate stare radijatore već ih samo farbate, to ćete platiti oko 100 evra. Ugradnja novog sušača i dorada instalacija u kupatilu košta oko 150 evra, a sam sušač košta oko 100 evra.

Lepljenje parketa: 1.150 evra

Nakon skidanja starog parketa, cementna košuljica bude uglavnom u lošem stanju te je potrebno da se izlije nivelišuća masa koja će pod izravnati pre postavke novog parketa. Za 70 kvadratnih metara, cena nivelisanja poda košta oko 5 evra/m2 što iznosi oko 350 evra.

Lepljenje višeslojnog parketa sa uračunatim lepkom košta oko 12 evra/m2 . Za stan od 70 m2 ukupno ima oko 55 m2 parketa (izuzimaju se površine kupatila, terase i kuhinje), što košta oko 660 evra. Postavka MDF lajsni je oko 2,5 evra/m2, a dužnih metara je potrebno otprilike kolika je i površina parketa – znači, oko 55 m – što košta oko 140 evra.

Ukupno za građevinske radove: 15.120 evra (oko 215 evra/m2)

Ne radite ništa bez arhitekte i nadzora; Foto: Gradnja

 

Nabavka materijala

Osim građevinskih radova, za renoviranje stana potrebno je nabaviti i materijal. Cene materijala se mogu dosta razlikovati tako da ove cene uzmite kao orijentir.

Nabavka parketa i lajsni: 3.300 evra

Cene parketa drastično variraju pa mogu koštati od 30 pa do 100 evra/m2. U našem slučaju uzećemo cenu od 50 evra/m2 za višeslojni hrastov parket u formi brodskog poda. Za površinu od 60 m2 za nabavku parketa potrebno je izdvojiti 3.000 evra.

Parket lajsne od MDF-a u beloj boji koštaju oko 5 evra, što znači da je za njihovu nabavku potrebno izdvojiti oko 300 evra.

Ulazna vrata: 700 evra

Cene sigurnosnih vrata znatno variraju u zavisnosti od proizvođača, a kreću se u uobičajenom rasponu od 400 pa do 900 evra. U našem slučaju uzećemo prosečnu cenu od 650 evra na koju se dodaje cena montaže od 50 evra.

Pločice i sanitarije: 2.250 evra

Cena pločica se kreće od 10 pa do 60 evra po kvadratnom metru. Prosečna cena uvozne keramike je oko 30 evra te ćemo ovo uzeti u obračun. Ukupna površina keramike za stan iz primera je 55 m2. Dakle, za nabavku keramike potrebno je izdvojiti oko 1.650 evra.

Od sanitarija, potrebno je nabaviti WC šolju, umivaonik, kao i bateriju za umivaonik i tuš. Za ove sanitarije u proseku je potrebno izdvojiti oko 600 evra.

Unutrašnja vrata: 1.400 evra

Unutrašnja vrata se uglavnom prave po meri i izvode od furniranog ili bojenog MDF-a. Furnirana imaju teksturu i izgled drveta dok su bojena uglavnom jednobojna.

Za vrata pravljena po meri sa bravom i kvakom treba da se izdvoji u proseku oko 350 evra. U stanu postoji uglavnom 4 komada, što znači da je cena oko 1.400 evra sa montažom.

Staklo na tuš kabini: 600 evra

U zavisnosti od veličine tuš kabine, načina otvaranja (na klizanje ili na šarke), zavisi i cena tuš kabine. Za prosečnu dimenziju, cena tuš kabine pravljene po meri iznosi oko 600 evra sa montažom. Možete proći povoljnije ako kupite gotovu kabinu, ukoliko ona, naravno, odgovara po dimenzijama vašem kupatilu.

U cenu nabavke materijala nismo uračunali cenu rasvete, tapeta, interfona…

Ukupno za nabavku materijala: 8.250 evra (117 evra/m2)

Dužina radova iznosi otprilike jedan dan za jedan kvadrat; Foto: Gradnja

 

Koliko košta renoviranje stana po m2

 • Građevinski radovi (15.120) + nabavka materijala (8.250) = 23.370 evra 
 • Cena renoviranja =  333 evra po m2

Na ove cene je potrebno dodati cenu dizajnera enterijera, odnosno arhitekte, nadzora, a ako uzmete izvođača radova, koji će organizovati sve ove majstore, treba na ove cene dodati još oko 10%.

Takođe, na cenu bi trebalo dodati i cenu nepredviđenih radova koji se mogu desiti tokom renoviranja, poput skidanja starog kreča, krpljenje rupa, obijanje lošeg maltera, skidanje loše košuljice, što se uglavnom računa oko 7-10% ukupne cene radova.

Ako se pitate koliko dugo traju radovi, znajte da u proseku renoviranje traje jedan dan za jedan kvadrat. Dakle, renoviranje stana od 70 kvadrata trajaće oko 70 dana.

Srećan rad!

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

14 komentara

 1. arhitekta

  sabaeri oduzmi
  treba ti barem 500 evra/kvadratu
  i to bez nameštaja

 2. Bg

  U Beogradu su bile ove cene pre inflacije. Sad je to, sa preduzimačem, oko 400-450€/m2 minumum

 3. Majstor

  Na žalost ove cene su prošlost.

 4. Milan

  Pitanje je potpuno besmisleno a to mi dođe slično pitanju,a koliko košta jedan automobil.

 5. Dejan

  Ovo su cene pre 2-3godine

 6. Sinisa

  Keramičar sa lepkom i fugomalom 13eu??? !!
  Dajte malo realnosti… Samo ruke dobrog keramicara su 15,a ako je još i malecno sa lomovima,neće niko da ga radi ispod 20e/m²+lajsne..

 7. Bosonogi

  Pomalo smešna priča. Koliko košta renoviranje zavisi od toga šta hoćete. Neko će samo da okreći a neko će da menja sve, ama baš sve. A i ako radiš recimo kupatilo, zavisi kakve hoćeš pločice, kakve sanitarije i slično. Neko hoće preskupu tuš kabinu a neko je neće uopšte ugrađivati.

 8. Miljko Marković

  Pa ovo ko da rade nuklearni fizičari! A zato im skupo kod lekara,časovi kod profesora i sl. Može im se al porez da plate ne bi nikako! Dal izdaju ti majstori fiskalni?

 9. Majstor Sale

  Puste zelje pisca teksta. Ovde si naveo 20 majstora to znaci da te sa danasnjim stanjem nestasice mastora ceka 2 godine da dodjes na red. Najbolje da se pogodis sanjednom ekipom da ti odradi primera vodu,plocice i jos nesto a druga da gletuje kreci itd kako bi oni odkacili nekog ko hoce primera samo vodu plus mozete se i za manje nagoditi. Placajte u etapama tako da kad urade vodu odradis inspekciji svega pa pare.l..itd

  1. Marina

   Dobar dan imate kontakt dovrebbe majstore za vodu i struju?

 10. Ivan

  Tekst iz proslog vremena, kao preduzimac ako uzmem ceo stan da radim po ovim cenama sam u totalnom minusu, a opet ako ljudi uzmu pojedinacne majstore po ovakvim cenama takodje ce lose proci jer ih treba uskladiti i neko iskontrolisati. Ozbiljan problem u najavi

  1. sonja

   da, cene se jesu promenule u međuvremenu. Početkom naredne godine napisaćemo tekst sa aktuelnim cenama. Hvala za komentar u svakom slučaju. Pozdrav od autorke

 11. Branka Jovanovic

  Super je tekst, sve je obuhvaceno i sagledano. Hvala autorki sto se potrudila da popise sva potrebne radove i predstavi na lak i saglediv nacin.

  1. sonja

   Trudili smo se. Uskoro spremamo dodatne tekstove na temu troškova oko uređenja enterijera i eksterijera, pratite nas.

Оставите одговор

Obavezna polja *